Η έλλειψη στέγης είναι ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα στα νησιά του Ιονίου και μάλιστα θα διογκωθεί τώρα που αναμένονται οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι θα αναλάβουν θέσεις αναπληρωτών στα σχολεία σε όλα τα Ιόνια νησιά.
Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι γιατροί που έρχονται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο δημόσιο νοσοκομείο, όπως και πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι που διορίζονται στα νησιά μας. Παρόμοια κατάσταση αντιμετωπίζουν και πολλοί εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που έρχονται για να δουλέψουν το καλοκαίρι στον τουρισμό.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων νήσων στη συνεδρίαση που πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή 26-8συζήτησε σε όλη του την έκταση το πρόβλημα και μάλιστα πήραν το λόγο και μίλησαν εκπρόσωποι από τις ΕΛΜΕ των νησιών.
Από την πλευρά της η Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου ανέφερε πως η Περιφέρεια θα εξετάσει τα δικά της κτίρια τα οποία δεν λειτουργούν και μπορούν να διατεθούν για στέγη. Η Περιφερειάρχης ανέφερε πως η κατάσταση συνεχώς χειροτερεύει και γι’ αυτό πρέπει να σταλεί μήνυμα στην κυβέρνηση για να βοηθήσει δίνοντας χώρους. Μία από τις αιτίες αυτής της ασφυκτικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί είναι ότι οι ιδιοκτήτες διαθέτουν τα κτίριά τους για Airbnb που έχουν μεγαλύτερα έσοδα και εισόδημα, επομένως δεν υπάρχουν σπίτια να ενοικιαστούν σε εκπαιδευτικούς. Οι Δήμοι πρέπει να μην δίνουν αφειδώς άδειες για Airbnb, είπε η Περιφερειάρχης, η οποία μίλησε και για την προσπάθεια που γίνεται ώστε να αξιοποιηθούν οι χώροι του παλιού νοσοκομείου στη Ζάκυνθο.
Οι εκπρόσωποι των ΕΛΜΕ που πήραν το λόγο στη συνέχεια, περιέγραψαν τραγικές καταστάσεις με τους νέους εκπαιδευτικούς που πιάνουν δουλειά στα νησιά και τις πρώτες εβδομάδες μένουν μέσα σε αυτοκίνητα ή όπου αλλού μπορούν γιατί δεν βρίσκουν σπίτι να νοικιάσουν. Κάποιοι κατασκηνώνουν στις παραλίες μέχρι να βρουν ένα δωμάτιο να μείνουν ενώ όσοι καταφέρουν και νοικιάσουν, οι ιδιοκτήτες τους ειδοποιούν ότι τον Απρίλιο που αρχίζει η τουριστική περίοδος πρέπει να φύγουν.
Σημαντική ήταν η τοποθέτηση εκπροσώπου από την Κεφαλονιά που είπε ότι το σχολείο της Αγίας Θέκλης (που είναι ε ένα ορεινό και απομονωμένο χωριό), διέθετε τρία δωμάτια για να μένουν οι εκπαιδευτικοί, όμως τώρα που επισκευάζεται από τις μεγάλες ζημιές του σεισμού, ο εργολάβος δεν φτιάχνει και τα δωμάτια που είναι απολύτως χρήσιμα.
Οι τοποθετήσεις
Το λόγο πήραν στη συνέχεια οι επικεφαλής των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου με πρώτο τον αρχηγό του συνδυασμού ΑΝΑΣΑ Θεόδωρο Γαλιατσάτο που ζήτησε να εξασφαλιστεί αξιοπρεπής στέγη από το κράτος και την αυτοδιοίκηση, να δοθεί λύση σε βάθος χρόνου και προσωρινά να μισθωθούν ξενοδοχεία. Ακόμα ζήτησε να νομοθετήσει η βουλή και τα μισθωτήρια με τους φοιτητές να είναι για ένα τουλάχιστον χρόνο. Μία από τις προτάσεις του ήταν να υπάρξει επιδότηση ενοικίου για τις τουριστικές περιοχές.
Η Αντιπεριφερειάρχης Κατερίνα Μοθωναίου είπε ότι πρέπει να εξαντληθούν οι δυνατότητες για επιδότηση στέγης και να αυξηθούν οι μισθοί σε εκπαιδευτικούς, γιατρούς κλπ.
Στην ψηφοφορία που ακολούθησε πήρε 16 ψήφους η πρόταση της Περιφερειάρχη, 8 η πρόταση της ΑΝΑΣΑ και 6 η πρόταση του ΛΑΣΥ.