Συνεχίζεται η φύλαξη των Στροφάδων από το παράνομο κυνήγι και μιλώντας στον –Ε- ο Πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου Κώστας Μαρκόπουλος ανέφερε ότι το διάστημα που υπάρχουν εκεί θηροφύλακες δεν πέφτει τουφεκιά.
Αναφερόμενος σε στοιχεία για τον πληθυσμό των πουλιών και ειδικά των τρυγονιών ο κ. Μαρκόπουλος έκανε γνωστά τα εξής: «Η αποδημία μπορεί να διερευνηθεί σε ένα γενικότερο επίπεδο μεσογειακής ζώνης. Υπήρξε μία χρονιά κατά την οποία η μετακίνηση της τσίχλας στην Αφρική έγινε από το Γιβλαρτάρ και εμείς αναρωτιόμαστε τι έγινε ο πληθυσμός της τσίχλας που ήταν άφθονος. Έχουμε εγκαταστήσει κάποιους βιοακουστικούς σταθμούς σε συνεργασία με μία οργάνωση της Ιταλίας που έχει τη δυνατότητα ερμηνείας των ηχητικών σημάτων που δίνουν τα πουλιά κατά το φτερούγισμά τους και έτσι υπάρχουν κάποια στοιχεία για τον πληθυσμό. Παράλληλα κάθε χρόνο γνωρίζουμε και βλέπουμε τη μετανάστευση που γίνεται από ορισμένα σημεία, τα γνωστά περάσματα. Τέτοια είναι οι Στροφάδες, η Μάνη και τα παράλια της Ηλείας. Βλέπουμε ακόμα μία αλλαγή της ρότας των πουλιών από ορεινούς όγκους, όπως από τα βουνά της Τρίπολης που δεν γινόταν ποτέ κατά το παρελθόν. Αυτό κάτι σημαίνει και οι κλιματολογικές συνθήκες είναι σημαντικός παράγοντας».
Για τον έλεγχο των νησίδων Στροφάδων ο κ. Μαρκόπουλος δήλωσε κατηγορηματικά τα εξής: «Τα Στροφάδια ήταν ένας σταθμός ξεκούρασης των πουλιών και μόνο έντιμο δεν είναι σε εξαντλημένα θηράματα κάποιος να εξαντλεί την σκοπευτική του ικανότητα. Θέσαμε όρο να μην ξαναπέσει κροτίδα στα Στροφάδια. Για 12 – 13 χρόνια τώρα η Κυνηγετική Ομοσπονδία στέλνει τους δικούς της θηροφύλακες στα νησιά και όλο αυτό το διάστημα δεν πέφτει τουφεκιά. Σε αυτό συνδράμουν το Λιμεναρχείο αλλά και το Δασαρχείο, καθώς ο Διευθυντής κ. Θωμόπουλος έχει δει το θέμα με σοβαρότητα και έχουμε μια καλή συνεργασία».
Αναφερόμενος στο ρόλο αυτών που επιμένουν ότι μειώνεται ο πληθυσμός των πουλιών (όπως διάφορες οικολογικές οργανώσεις) ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας είπε: «Οι όποιες άλλες σκοπιμότητες υπάρχουν που έχουν και άλλους στόχους, μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους. Επανειλημμένα έχω μιλήσει για τις προσπάθειες κάποιων αποδείξουν ντε και καλά ότι η λαθροθηρία στην Ελλάδα είναι σε ανησυχητικά επίπεδα, ενώ αυτό δεν ισχύει. Το κυνήγι του τρυγονιού στη Ζάκυνθο αποτελεί μία παράδοση αλλά ο νόμος είναι νόμος και πρέπει να εφαρμόζεται. Εμείς δεν βλέπουμε πληθυσμιακή μείωση στο τρυγόνι αλλά αν το βλέπουν κάποιοι, θα πρέπει να αναζητήσουν και άλλες αιτίες όπως το ότι στην Αίγυπτο ή τη Λιβύη τα τρυγόνια θανατώνονται με ηλεκτροφόρα καλώδια κατά χιλιάδες, κονσερβοποιούνται και εξάγονται στην Ιταλία. Επίσης ότι θανατώνονται στη Ρουμανία για να μην καταστρέφουν τους ηλιόσπορους».
Τέλος ο κ. Μαρκόπουλος επεσήμανε: «Χρειάζεται ορθολογική διαχείριση για να μένει η φύση ζωντανή και εγώ δεν μπαίνω στην οικολογίστικη λογική. Εγώ δεν αντιλαμβάνομαι την άσκηση ανάπτυξης του περιβάλλοντος και της φύσης μέσα από στρογγυλά γραφεία και τζαμαρίες».