Με εντατικούς ρυθμούς λειτουργούν πλέον τα δημοτικά σφαγεία στα Λαζαρέτα, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των εορτών του Πάσχα, ωστόσο με βάση τα αριθμητικά στοιχεία που τηρεί η Κτηνιατρική Υπηρεσία, ο αριθμός των σφαγών που έχουν γίνει μέχρι στιγμής είναι μικρότερος από τον περσινό.
Αξίζει να αναφέρουμε πως τα δημοτικά σφαγεία θα είναι ανοιχτά κάθε μέρα μέχρι και την Μεγάλη Πέμπτη προκειμένου να εξυπηρετηθούν όλοι οι κτηνοτρόφοι και οι έμποροι κρέατος του νησιού. Για την σφαγή των αμνοεριφίων, οι εκτροφείς θα πρέπει να έχουν εφοδιαστεί με το υγειονομικό πιστοποιητικό του ζώου που χορηγείται καθημερινά στην Υπηρεσία από τις 9 το πρωί μέχρι και τις 13.00 το μεσημέρι.
Τα σφαγεία θα είναι ανοιχτά από τις 6.00 το πρωί μέχρι και τις 8.00 ενώ με βάση τα όσα ανακοινώνονται από την Υπηρεσία δεν γίνονται δεκτά ζώα που δεν συνοδεύονται από τα απαραίτητα έγγραφα, βοοειδή ηλικίας άνω των 30 μηνών ( εξαιρούνται τα βοοειδή που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα και Γαλλία ηλικίας μέχρι 48 μηνών), τα αιγοπρόβατα άνω των 18 μηνών και όλα τα χοιρινά.
Ένα στοιχείο που έγινε γνωστό από την Προϊστάμενη της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Μ. Όππελ, είναι πως το τελευταίο διάστημα καταγράφεται ένας σημαντικός αριθμός σφαγών εκτός Ζακύνθου.
Η εξέλιξη αυτή είναι συνέπεια της χαμηλής τιμής των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων που πλέον οδηγούν πολλούς κτηνοτρόφους στο να σφάζουν τα ζώα τους σε σφαγεία της Πελοποννήσου, τα οποία προσφέρουν χαμηλότερες τιμές.
Ένα ακόμη στοιχείο που φαίνεται να χαρακτηρίζει την αγορά, είναι η στροφή πολλών νοικοκυριών σε μεγάλες εταιρείες σούπερ μάρκετ για να αγοράσουν το αρνί ή το κατσικάκι, καθώς αναζητούν όσο το δυνατόν πιο χαμηλές τιμές.
«Το Τμήμα Κτηνιατρικής κάνει σε καθημερινή βάση ελέγχους στα δημοτικά σφαγεία. Ξεκινήσαμε τις σφαγές καθημερινά από το Σάββατο του Λαζάρου και θα συνεχίσουμε μέχρι την Μεγάλη Πέμπτη. Πέρυσι, το Σάββατο του Λαζάρου είχαμε 120 αμνοερίφια ενώ φέτος 98. Την Κυριακή των Βαΐων, πέρυσι είχαμε 208 αμνοερίφια και φέτος 158. Την Μεγάλη Δευτέρα, πέρυσι είχαμε 96 αμνοερίφια και φέτος 149. Υπάρχει μια διαφορά σε σχέση με πέρυσι, καθώς πολλοί έμποροι φοβούνται ότι θα βάλουν στα καταστήματά τους αρνιά και κατσίκια, αλλά δε θα μπορούν να τα πουλήσουν. Παράλληλα, πολλοί στρέφονται και στις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων αναζητώντας κρέας σε χαμηλότερη τιμή!» τόνισε σχετικά.
Η ίδια συμπλήρωσε πως στην Ηπειρωτική Ελλάδα, είναι χαμηλότερο το κόστος της σφαγής με αποτέλεσμα το μειωμένο ακτοπλοϊκό εισιτήριο να αποτελεί κίνητρο για την μεταφορά των ζώων στην Πελοπόννησο.
«Ο αριθμός των ζώων που μεταφέρονται εκτός Ζακύνθου έχει αυξηθεί και σε πολλές περιπτώσεις επιστρέφουν πίσω για να πωληθούν» σχολίασε η κ. Όππελ.
Απευθυνόμενη στους καταναλωτές που σύντομα θα κάνουν τις αγορές τους για το πασχαλινό τραπέζι, τόνισε πως είναι σημαντικό να υπάρχει εμπιστοσύνη στον κρεοπώλη από τον οποίο θα προμηθευτούν το κρέας και υπογράμμισε πως θα πρέπει να αποφύγουν το κρέας που προέρχεται από ανεξέλεγκτη σφαγή στην ύπαιθρο.
«Το πιο σημαντικό είναι το κρέας να έχει ελεγχθεί, είτε πρόκειται για ξένο είτε για εισαγόμενο» σημείωσε.