Μια σειρά από ζητήματα με αφορμή το σεισμό της Κεφαλονιάς έθεσε μιλώντας στον –Ε- ο υποψήφιος Δήμαρχος Μίμης Μαρίνος Κουρής με κυρίαρχο αυτό που αφορά την επικαιροποίηση των σχεδίων έκτακτης ανάγκης, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει πως το πειραματικό εργαστήρι είναι κάτω από τα πόδια μας και μπορεί να λειτουργήσει κέντρο σεισμολογικών ερευνών.
«Ο σεισμός είναι ένα φυσικό φαινόμενο με τους δικούς του νόμους, αλλά δεν έχουν αποκωδικοποιηθεί όλα τα χαρακτηριστικά του ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με βεβαιότητα κάθε παραξενιά της φύσης και βλέπουμε ότι είμαστε αδύναμοι. Συμπάσχουμε με τους Κεφαλονίτες γιατί είμαστε ομοιοπαθείς, κι εμείς είμαστε σε σεισμογενή περιοχή και έχουμε εμπειρίες ώστε καταλαβαίνουμε το δράμα που περνούν. Ένα τέτοιο φαινόμενο όπως οι σεισμοί και οι επιπτώσεις τους δεν είναι κάτι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολιτική εκμετάλλευση ή για αντιπολίτευση. Πρέπει να σκύψουμε με προσοχή και ψυχραιμία, να κλείσουμε τα αυτιά μας στις φημολογίες που πολλές φορές διογκώνονται από τα μέσα ενημέρωσης. Απομονώνουν μια επιστημονική πρόταση ή μία φράση και έτσι δημιουργείται πανικός. Παρακολουθώντας τις δηλώσεις των ειδικών επιστημόνων ή επικοινωνώντας μαζί τους σχεδόν καθημερινά –γιατί έχω αυτή τη δυνατότητα- σας λέω ότι συμφωνούν. Είμαστε σε μία σεισμογενή περιοχή και πρέπει να παρακολουθήσουμε το φαινόμενο με προσοχή. Καμία εκτίμηση δεν μπορεί να προσφέρει τέτοια ασφάλεια που να δημιουργήσει συνθήκες εφησυχασμού. Άρα πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα, τουλάχιστον στην Κεφαλονιά» ανέφερε ο κ. Κουρής.
Για τα έκτακτα σχέδια ο υποψήφιος Δήμαρχος σημείωσε: «Στη Ζάκυνθο μετά την εφαρμογή του “Καλλικράτη” και την αλλαγή των δομών (Δήμος-Περιφέρεια) χρειάζεται μια επικαιροποίηση του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την αντισεισμική προστασία του νησιού. Αυτό πρέπει να γίνει με ψυχραιμία παρά το γεγονός ότι η προστασία από τις υποδομές είναι δεδομένη. Πρέπει να δούμε την αυθαίρετη δόμηση και τις χωρίς οικοδομική άδεια επεκτάσεις. Χωρίς να δημιουργηθεί πανικός ότι υπάρχουν άλλα δεδομένα που τα έχουμε κρύψει γιατί δεν υπάρχει κάτι.
Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες στην Κεφαλονιά είδαμε ότι τα σχέδια έκτακτης ανάγκης δεν ήταν ενεργοποιημένα, μελετημένα και δεν είχαν δοκιμαστεί με ασκήσεις. Αν δεν τροφοδοτείται συνεχώς το σχέδιο κι αν δεν γίνονται ασκήσεις που θα επιβεβαιώνουν την ετοιμότητα, αυτό είναι νεκρό γράμμα!»
Για τις επιπτώσεις του σεισμού στον τουρισμό ο κ. Κουρής ανέφερε: «Χρειάζεται μηχανισμός θωράκισης από κακόβουλες ενέργειες που στρέφονται σε δυσφημιστικές εκστρατείες κατά της οικονομικής ζωής του τόπου. Για άμυνα πρέπει να αρχίσει μία ενημερωτική καμπάνια που θα λέει ότι ο σεισμός δεν αφορά όλη την Ελλάδα».
Τέλος ο κ. Μίμης Κουρής ο οποίος ήταν καθηγητής στο ΕΜΠ στον τομέα του σχεδιασμού χημικών βιομηχανιών, είπε ότι τα εργοστάσια και οι μεγάλες εγκαταστάσεις έχουν τους πιο αυστηρούς αντισεισμικούς κανονισμούς καθώς, αν γκρεμιστούν, δημιουργούν δευτερογενή προβλήματα όπως εκρήξεις και φωτιές. Ειδικά για τα πετρέλαια στο Ιόνιο ο κ. Κουρής είπε ότι ο πανικός δεν πρέπει να οδηγεί σε υπερβολές. «Γνωρίζω ότι στην περίπτωση εξόρυξης αν εφαρμοστεί η σχετική οδηγία 30 του 2013 της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά από την άποψη της τεχνικής υποδομής όλα τα προβλήματα και το Περιφερειακό Συμβούλιο πρέπει να ζητήσει την πιστή εφαρμογή της εν λόγω οδηγίας για την εκμετάλλευση των πετρελαίων. Ο Περιφερειάρχης έχει ενημερωθεί εγγράφως από συνάδελφο πανεπιστημιακό για το θέμα».