Ελαφρώς αυξημένος ήταν το 2013 ήταν ο αριθμός των αδειών που εκδόθηκαν για την λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και αυτό το αισιόδοξο στοιχείο, που έχει να κάνει με την αύξηση των τουριστών κατά τη διάρκεια της περσινής σεζόν, μετέφερε μιλώντας στο ραδιόφωνο του –Ε- ο Διευθυντής του Τμήματος Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Γ. Καράμπαμπας.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στους ελέγχους που γίνονται από τους Επιθεωρητές Δημόσιας Υγείας σε καταστήματα και εντατικοποιήθηκαν την περίοδο των γιορτών, σημειώνοντας ότι δεν διαπιστώθηκαν σοβαρές παραβάσεις.
Το συχνότερο πρόβλημα που αφορούσε τη διατήρηση και διάθεση τροφίμων, είχε να κάνει με την ημερομηνία λήξης των προϊόντων, αφού σε κάποια καταστήματα βρέθηκαν τρόφιμα, των οποίων η ημερομηνία λήξης είχε παρέλθει.
«Οι έλεγχοι δεν σταματούν, αλλά έχουν διαφορετική μορφή την περίοδο των γιορτών. Πράγματι αυτό το διάστημα έγιναν εντατικοί έλεγχοι στα καταστήματα, χωρίς όμως να διαπιστωθούν σοβαρές υγειονομικές παραβάσεις για τη δημόσια υγεία. Διαπιστώθηκαν μικρο-παραβάσεις και μικρο -παραλήψεις, όπως συνηθίζεται και έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα που προβλέπει η Νομοθεσία» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Καράμπαμπας, συμπληρώνοντας πως τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν αφορούν κατά κύριο λόγο ληγμένα συσκευασμένα τρόφιμα μικρού όμως χρονικού διαστήματος.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, η πρώτη ενέργεια που γίνεται από την υπηρεσία Δημόσιας Υγείας αφορά την δέσμευση και την καταστροφή αυτών των προϊόντων.
Σε πιο λίγες περιπτώσεις, διαπιστώνονται προβλήματα που αφορούν την λειτουργία των καταστημάτων χωρίς άδεια, την αλλαγή χρήσης ή την επέκταση των καταστημάτων αλλά και την απασχόληση προσωπικού χωρίς να διαθέτουν βιβλιάριο υγείας.
«Περιμένουμε να δούμε πως θα πάνε τα πράγματα την επικείμενη τουριστική περίοδο. Θέλουμε να έχουμε καταστήματα, τα οποία όμως θα λειτουργούν όπως πρέπει. Την περσινή σεζόν είχαμε μια αύξηση στην έκδοση νέων αδειών και στις μεταβιβάσεις και ελπίζουμε το ίδιο να συμβεί και την επόμενη σεζόν.
Το προσωπικό
Αναφορά από τον κ. Καράμπαμπα έγινε και στο σοβαρό πρόβλημα έλλειψης προσωπικού, που αντιμετωπίζει η Υπηρεσία, τονίζοντας πως το μόνιμο προσωπικό μειώνεται και αναμένονται και νέες αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης.
«Η Υπηρεσία μας ενισχύεται από προσωπικό που προσλαμβάνεται με 5μηνες συμβάσεις αλλά το διάστημα απασχόλησης είναι πολύ μικρό. Παρά την προσπάθεια και την προθυμία του προσωπικού αυτού, δεν υποκαθιστά το μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό. Έχουμε ανάγκη από ένα ή δύο άτομα, που θα είναι επόπτες δημόσιας υγείας, για να μπορούμε να ανταποκριθούμε στα καθήκοντά μας» σχολίασε.