«Ταφόπλακα» στα σχέδια για μονάδα αφαλάτωσης
«Πράσινο φως» στην υπογραφή της σύμβασης για τον αγωγό ύδρευσης
Θέμα χρόνου είναι πλέον η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ της ΔΕΥΑΖ και του εργολάβου που ανέλαβε το έργο της αντικατάστασης του κεντρικού αγωγού ύδρευσης από την Λιθακιά προς την Μπόχαλη, μετά την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου για χορήγηση της πολυαναμενόμενης άδειας χρήσης νερού σε συνολικά 18 γεωτρήσεις.
Η παραπάνω εξέλιξη, η οποία φέρνει ένα αίσιο τέλος στην «περιπέτεια» του έργου, ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή από τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΖ Παναγιώτη Αβράμη, μετά την ανάρτηση της σχετικής απόφασης στο πρόγραμμα Διαύγεια.Με δεδομένες τις τελευταίες ευχάριστες εξελίξεις για ένα έργο που πολλές φορές στο παρελθόν κινδύνευσε να χαθεί, αναμένεται η εγκατάσταση του αναδόχου για να ξεκινήσει εργασίες στις αρχές της νέας χρονιάς.
Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΖ μιλώντας στον –Ε- ανέτρεξε στις σοβαρές προσπάθειες που καταβλήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα για την εξασφάλιση της άδειας χρήσης νερού για τις γεωτρήσεις, ενώ έκανε λόγο για οριστική «ταφόπλακα» σε όσους προσδοκούσαν τη δημιουργία μονάδας αφαλάτωσης στο νησί μας.
Η απόφαση για χορήγηση άδειας χρήσης που υπογράφεται από το Γενικό Διευθυντή Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δ. Παναγιωτόπουλο, δημοσιεύτηκε στις 17 Δεκεμβρίου.
Αφορά 18 γεωτρήσεις της ΔΕΥΑΖ στη θέση «Γεωργιλά» στο Κερί, στη θέση «Νταμάρι-Τσίπου» στη Λιθακιά, στη θέση «Εισαγγελέας» στο Κερί, στη θέση «Κερδικάρι» στο Κερί, στη θέση «Σέρωνα» στο Κερί, στη θέση «Τσιβούλη» στη Λιθακιά, στη θέση «Λαγκάδα» στη Λιθακιά, στη θέση «Καμαρωτή-Ταρταρούγα» στη. Λιθακιά, στη θέση «Μουτζούκλη» στον Παντοκράτορα και στη θέση «Μουγκοπέτρου» στη Λιθακιά.
«Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για το νησί αλλά και για όλα τα στελέχη της ΔΕΥΑΖ. Οι δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει απέναντι στη Διαχειριστική Αρχή για την χρηματοδότηση του έργου της αντικατάστασης του αγωγού, ήταν η αδειοδότηση των υφιστάμενων γεωτρήσεων και η διάνοιξη νέων για την τροφοδότηση του κεντρικού αγωγού. Η διαδικασία της αδειοδότησης ήταν χρονοβόρα και μας καθυστέρησε γιατί έπρεπε να αντιμετωπίσουμε μια σειρά ζητημάτων, με σημαντικότερη αυτή που αφορούσε το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ακινήτων όπου βρίσκονταν οι γεωτρήσεις. Ήταν ένα πρόβλημα που και εμείς κληρονομήσαμε και έπρεπε να το ξεπεράσουμε» σημείωσε αρχικά ο κ. Αβράμης.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΖ υπογράμμισε ακόμη πως από τις συγκεκριμένες γεωτρήσεις υπάρχει δυνατότητα άντλησης 2,4 εκατομμυρίων κυβικών νερού ετησίως, το οποίο μάλιστα είναι κατάλληλο για πόση, αφού πληροί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.
«Με βάση αυτές τις ποσότητες μπορούν να υδροδοτηθούν περίπου 22.500 κάτοικοι του νησιού, με τον αριθμό αυτόν να διπλασιάζεται την περίοδο του Καλοκαιριού. Οι προσπάθειές μας συνεχίζονται και αμέσως μετά τη δημοσίευση της απόφασης ενημερώσαμε τη Διαχειριστική Αρχή της ΠΙΝ» ανέφερε ακόμη.
Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην απόφαση για την άδεια χρήσης νερού, η δυνατότητα άντλησης από τις γεωτρήσεις δεν πρέπει να είναι παραπάνω από 9.515 κυβικά ημερησίως κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου και από 4.490 κυβικά την χειμερινή περίοδο.
«Από το Δήμο επιβάλλεται αίτημα στη Διαχειριστική Αρχή για την τροποποίηση της πράξης ένταξης και αναμένουμε εντολή για την υπογραφή σύμβασης με τον εργολάβο που αναδείχθηκε τον περασμένο Μάη. Ταυτόχρονα υποβάλλεται αίτημα και για τη δημοπράτηση του αγωγού Δ1 που θα συλλέγει νερό από τις γεωτρήσεις και θα το συγκεντρώνει στην κεντρική δεξαμενή της Λιθακιάς» ανέφερε ακόμη ο κ. Αβράμης.
Σε ότι αφορά την δεύτερη υποχρέωση που έχει αναλάβει η ΔΕΥΑΖ απέναντι στη Διαχειριστική Αρχή, προκειμένου να διανοιχθούν νέες γεωτρήσεις και να αυξηθεί η ημερήσια άντληση κατά 3.000 κυβικά, ο Αβράμης σημείωσε πως αναμένεται η άφιξη κλιμακίου του ΙΓΜΕ που θα προχωρήσει σε διάνοιξη γεωτρήσεων στον Πλάνο, το Βασιλικό, το Καλλιπάδο και αλλού.
Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΖ προέβλεψε πως οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2014, ενώ έκανε γνωστό πως σύντομα θα διακοπεί η λειτουργία επτά γεωτρήσεων στο Κερί, από τις οποίες αντλείται υφάλμυρο νερό.