Σημαντικές πληροφορίες έδωσε στον –Ε- ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Μιχάλης Σταματάκης για τα ευρήματα του Αλυκανά μετά τις έρευνες που έχουν γίνει στο θαλάσσιο χώρο, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται επίσημα.
Ο κ. Σταματάκης που είναι καθηγητής γεωλογίας, κλήθηκε στο νησί μας για να βοηθήσει με τις γνώσεις του καθώς υπήρχαν ερωτήματα για το είδος των αντικειμένων που βρέθηκαν. Τις εργασίες έχει υπό την εποπτεία της η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων.
Σύμφωνα με τον κ. Σταματάκη, τα ευρήματα είναι εντυπωσιακά και μοναδικά. Τα χαρακτήρισε υποθαλάσσιες μορφές και ανέφερε ότι, άλλα από αυτά έχουν σκληρό και άλλα μαλακό υλικό. Αυτό το υλικό ερευνάται και τα δείγματα που ελήφθησαν βρίσκονται στο Πολυτεχνείο που σε συνεργασία με ειδικό εργαστήριο θα γνωματεύσουν για το είδος τους και από πού μπορεί να περοέρχεται. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας θα γίνουν γνωστά σε ένα περίπου μήνα.
Υπενθυμίζεται ότι η Διευθύντρια της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων Αγγελική Σίμωση σε δηλώσεις που έκανε πρόσφατα στον –Ε- ανέφερε ότι πρόκειται για ένα εύρημα μοναδικό που όμοιό του δεν έχει εντοπιστεί στο παρελθόν. Εκείνη την περίοδο είχε γίνει γνωστό ότι τα ευρήματα οδηγούν στην ύπαρξη αρχαίου οικισμού στο βυθό της θάλασσας αλλά στην πορεία υπήρξε προβληματισμός λόγω του είδους του υλικού.
Ο –Ε- στις 5 Νοεμβρίου με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά του γνωστοποίησε πως οι σχηματισμοί ενδέχεται να προκλήθηκαν από εκλύσεις αερίων και δεν είναι μάρμαρα. Σε κάθε περίπτωση οι σχηματισμοί έχουν μεγάλο ενδιαφέρον, ακόμα κι αν αποδειχθεί ότι δεν είναι αρχαία μάρμαρα και βάσεις από κίονες. Σε αυτή την άποψη συντείνουν οι εκτιμήσεις όλων που ζητούν την αξιοποίηση του χώρου.
Ο πρόεδρος της κοινότητας Αλυκανά για τα υποθαλάσσια ευρήματα
Από τον Πρόεδρο του Αλυκανά Σοφοκλή Γλαρό λάβαμε επιστολή στην οποία θέτει ερωτήματα για τα ευρήματα, σημειώνει ότι το θέμα έχει ενδιαφέρουσες προεκτάσεις σε βάθος χρόνου και γνωστοποιεί ότι οι ερευνητές αρνήθηκαν να παραλάβουν αγγεία που όμως τα είχαν εντοπίσει κάτοικοι της περιοχής σε δίχτυα.
Η επιστολή αναφέρει τα εξής:
Με έκπληξη πληροφορήθηκα από το φύλλο της εφημερίδας ΕΡΜΗΣ, αρ. 4231 στις 5-11-2013, πως η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην υποθαλάσσια περιοχή του Αλυκανά από δύτες της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και εκπρόσωπο του γεωλογικού τμήματος του πανεπιστημίου Αθηνών μάλλον οδηγεί στο συμπέρασμα πως τα αρχικά ευρήματα δεν είναι αρχιτεκτονικά/οικοδομικά μέλη προϊστορικού λιμένα ή οικισμού, αλλά γεωλογικοί σχηματισμοί. Ισχυρισμός που δεν δικαιολογεί την παρουσία 4 τουλάχιστον διαφορετικών “τύπων” που επαναλαμβάνονται σε μεγάλο αριθμό και ομοειδή γεωμετρία, κάτι που αρχικά είχε εκτιμηθεί ως παρουσία αρχιτεκτονικών μελών μεγάλου “κτιρίου”. Άποψη που για κάποιον σαν και μένα που δεν διαθέτει εξειδικευμένη επιστημονική κατάρτιση φαίνεται λογικότερη από αυτή που παρουσιάζεται στο δημοσίευμα.
Τα συμπεράσματα δημιουργούν πλήθος ερωτημάτων. Κατ’ αρχήν γιατί οι ίδιοι επιστήμονες αρχαιολόγοι λίγο καιρόν πριν, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σε κατ’ ιδίαν μας συναντήσεις μιλούσαν “για κάτι πολύ σημαντικό” , άποψη η οποία ενισχύθηκε από την ανακοίνωση της προϊσταμένης της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων κ. Αγγελικής Σίμωση, και διαδόθηκε μέσω των ΜΜΕ και του διαδικτύου προκαλώντας διεθνές ενδιαφέρον. Αναφέρω δε πως την ίδια άποψη είχαν Ολλανδοί Αρχαιολόγοι οι οποίοι πραγματοποίησαν επιτόπια υποθαλάσσια επισκόπηση.
Επιπλέον ερωτηματικά προκαλούνται από το γεγονός πως πολλά αγγεία, θραύσματα ή ολόκληρα, που κατά καιρούς έχουν ανασυρθεί από συγχωριανούς μας με δίχτυα από την περιοχή, οι ερευνητές αρχαιολόγοι αρνήθηκαν να τα παραλάβουν για περαιτέρω μελέτη, όταν οικειοθελώς πρσφέρθηκαν.
Φαίνεται λοιπόν πως το θέμα έχει βάθος στο χρόνο και ενδιαφέρουσες προεκτάσεις και επιφυλάσομαι να επανέλθω εκτενέστερα μετά την επίσημη ανακοίνωση, την οποία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένω, τόσο εγώ όσο και οι συμπολίτες μας…
Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος Τ.Κ. Αλυκανά
Σοφοκλής Γλαρός