Ερωτήματα προς τη Δημοτική αρχή και το Σύνδεσμο Καθαριότητας εγείρει ο Βουλευτής Σταύρος Κοντονής μετά την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να προχωρήσει σε αναγκαστικές απαλλοτριώσεις για το ΧΥΤΥ στο Λίβα.
Ο Βουλευτής κατηγορεί τη δημοτική αρχή ότι με τις ενέργειές της αυτές θέλει να μας φέρει προ τετελεσμένων γεγονότων και παράλληλα ερωτά γιατί δεν έχει γίνει κάτι αναφορικά με τα υπόλοιπα έργα του Συνδέσμου στους τομείς της δεματοποίησης και ητς κομποστοποίησης των σκουπιδιών.
«Εγώ λέω να καταστρώσουμε ένα μακροχρόνιο σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά δυστυχώς δεν το βλέπω. Η τελευταία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να προχωρήσει σε αναγκαστική απαλλοτρίωση των οικοπέδων στο Λίβα ενώ υπάρχει σε εκκρεμότητα η προσφυγή στο ΣτΕ τι σημαίνει; Την ίδια στιγμή έχουν αφήσει σε σημείο μηδέν τη μηχανική επεξεργασία, την κομποστοποίηση, την δεματοποίηση που αποφάσισαν από τον Μάρτιο. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι τα οικόπεδα του Λίβα. Θα βρεθούμε προ δυσάρεστων εξελίξεων. Δεν θα παρανομεί μία ολόκληρη κοινωνία επειδή τους άνοιξε η όρεξη για τα οικόπεδα του Λίβα» δήλωσε στον –Ε- ο Βουλευτής και συμπλήρωσε: «Αν το ΣτΕ αποφανθεί ότι η χωροθέτηση είναι νόμιμη και υποδείξει τη θέση αυτή (στο Λίβα) ένα ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, θα είμαι ο πρώτος που θα πω να γίνει εκεί ο ΧΥΤΥ. Είναι χειρότερο να βρεθούμε προ τετελεσμένων γεγονότων για να πούμε ναι σε κάτι που δεν είναι σωστό».
Ο Αγαλάς
Ένα ακόμα θέμα για το οποίο μίλησε ο Βουλευτής και αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι η κατάστασης της χωματερής του Αγαλά για την οποία είπε ότι δεν ζητήθηκε βοήθεια και πιστώσεις από το υπουργείο περιβάλλοντος.
«Μιλήσαμε διεξοδικά και ενώπιον του κοινοβουλίου για τη χωματερή του Αγαλά. Οι κάτοικοι του Αγαλά πλέον γνωρίζουν τι ακριβώς έχει συμβεί όπως και όλοι οι ζακυνθινοί. Ο διάλογος στη Βουλή ήταν αποκαλυπτικός και ο υπουργός κ. Μανιάτης είπε ευθαρσώς ότι αυτά είναι ευθύνες της τοπικής αυτοδιοίκησης και δη του δήμου. Μου έκανε εντύπωση ότι ο κ. Μανιάτης δήλωσε πως αν υπήρχε αίτημα προς το Υπουργείο θα βρισκόταν η λύση του προβλήματος μέσω της χρηματοδότησης της αποκατάστασης του χώρου. Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει καμία παρέμβαση προς το Υπουργείο και δεν έχει ζητηθεί χρηματοδότηση αν και υπάρχει. Αυτή η αναφορά του υπουργού εκθέτει πολλαπλώς τη σημερινή δημοτική αρχή. Ο Σύνδεσμος Καθαριότητας προχώρησε σε αγορά δύο φίλτρων, διαδικασία που ήταν αναποτελεσματική και κοστοβόρα και έγινε χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για την αποκατάσταση του χώρου και χωρίς να γνωρίζει με βάση μια επιστημονική άποψη πως αυτά που έκανε ήταν τα ενδεδειγμένα για τη λύση του προβλήματος. Υπάρχουν χρήματα αλλά αν δεν τα ζητούν πως θα το ξέρει το Υπουργείο; θα κοιτάξει τη γυάλινη σφαίρα για να το δει;