Με πολύ καλό πρόσημο στις αφίξεις έκλεισε τουριστικά ο Σεπτέμβριος μήνας αφού στο αεροδρόμιο η αύξηση έφτασε στο 16% και πλέον η χρονιά ολόκληρη κύλησε απρόσμενα καλά. Τα θετικά μηνύματα συνοδεύουν και την επόμενη χρονιά αλλά ο επιχειρηματικός κόσμος επιμένει ότι χρειάζεται σωστή και ολοκληρωμένη εθνική τουριστική πολιτική θεωρώντας ότι δεν αρκεί να κάνουν εκπτώσεις και προσφορές οι ξενοδόχοι για να προσελκύσουμε πελάτες.
Το 2013 ήταν μία από τις καλύτερες χρονιές στον τουρισμό για την τελευταία δεκαετία στον τόπο μας από πλευράς αφίξεων αν και η οικονομική κρίση έχει μειώσει τις δαπάνες των επισκεπτών και κατ’ επέκταση την εισροή χρημάτων στη χώρα μας.
Σε δηλώσεις του στον –Ε- ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Αρκαδίων Θεόδωρος Κολπονδίνος έδωσε στοιχεία για την κίνηση και επεσήμανε: «Τα τελευταία χρόνια της τουριστικής περιόδου από το 2004 μέχρι πέρυσι είχαμε μείωση 13% αλλά φέτος το υπερκαλύψαμε αυτό το ποσοστό και θα πάμε στο 15%. Θα έχουμε ρεκόρ αφίξεων για το νησί μας. Ο Σεπτέμβριος πήγε επίσης καλά αλλά ο Οκτώβριος θα έχει μειωμένη κίνηση και αφίξεις λόγω μείωσης των πτήσεων από τις εταιρείες. Η επόμενη χρονιά είναι ελπιδοφόρα και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα έχουμε περισσότερες πτήσεις και ο στόχος της διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου θα είναι επιτεύξιμος. Οι τουρ οπερέιτορς κάνουν κρατήσεις από την προηγούμενη χρονιά και ο προγραμματισμός δεν είναι εύκολο να αλλάξει τώρα».
Αναφερόμενος στην παγκόσμια ημέρα τουρισμού που γιορτάστηκε πρόσφατα ο κ. Κολπονδίνος είπε: «Ο τουρισμός διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην κοινωνία και την οικονομία μας. Ο στόχος θα πρέπει να είναι η διαμόρφωση τουριστικής συνείδησης και αυτό να είναι συνεχές και πρέπει να προσβλέπουμε σε μια ποιοτική ανάπτυξη για τον τόπο μας».
Για τη φετινή καλή πορεία ο Πρόεδρος των ξενοδόχων Αρκαδίων ανέφερε: «Ένα ποσοστό 5% ωφελήθηκε τουριστικά η χώρα μας από τα προβλήματα που έχουν κράτη της Μεσογείου και Β. Αφρικής. Εμείς είχαμε κόσμο λόγω των χαμηλών τιμών που έδωσαν τα ξενοδοχεία και αυτό έγινε από πέρυσι και δυστυχώς αυτή ήταν και η μόνη μας τουριστική πολιτική. Δεν μας αγάπησαν ξαφνικά και ήλθαν στην Ελλάδα αλλά βοήθησαν οι τιμές και η ελάχιστη τουριστική προβολή. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και άλλα κράτη δαπανούν υπέρογκα ποσά για διαφήμιση. Ο μόνος τρόπος ήταν να ρίξουμε τις τιμές και αυτό μας έφερε σε ανταγωνιστικότερο επίπεδο σε σχέση με τους γύρω προορισμούς».
Τέλος αναφερόμενος στο σύστημα all inclusive για το οποίο υπάρχουν διαμαρτυρίες ο κ. Κολπονδίνος είπε: «Το πρόβλημα της Ζακύνθου δεν είναι το all inclusive και αν δεν υπήρχε αυτό ο κόσμος δεν θα ερχόταν στη Ζάκυνθο αλλά θα πήγαινε αλλού. Μόνο το 16 με 17% των κλινών της Ζακύνθου έχει all inclusive. Το θέμα είναι βαθύτερο και πρέπει να δούμε τι συμβαίνει. Να δούμε τι κάνουμε με τις άλλες κλίνες που υποφέρουν λόγω έλλειψης πληρότητας, δηλαδή οι μικρές επιχειρήσεις. Για να δουλέψουν τα μπαρ και τα εστιατόρια πρέπει να έλθει ο πελάτης και υπάρχει κόσμος που δεν έρχεται λόγω της οικονομικής κρίσης ενώ παλιά διάλεγε τη Ζάκυνθο για διακοπές. Τώρα εμείς πρέπει να βελτιώσουμε την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών».