Την αλλαγή το νομοθετικού πλαισίου για να έλθουν στη χώρα μας εργαζόμενοι από τρίτες χώρες και να καλύψουν τα μεγάλα κενά που υπάρχουν σε θέσεις εργασίας, έφερε στην επικαιρότητα ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Στασινόπουλος ο οποίος μίλησε στον –Ε- για το πρόβλημα που υπάρχει και για την άμεση ανάγκη αντιμετώπισής του. Στα πλαίσια αυτά ασκούνται πιέσεις για νομοθετική ρύθμιση ώστε το φετινό καλοκαίρι να μπορέσουν να λειτουργήσουν όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις.
Η κατάσταση είναι απελπιστική και αρκετές είναι οι επιχειρήσεις στο χώρο του τουρισμού που δεν έχουν ανοίξει γιατί δεν μπορούν να βρουν εργαζόμενους.
Χιλιάδες θέσεις εργασίας κενές στο χώρο του τουρισμού
Ο Αντιπεριφερειάρχης Γ. Στασινόπουλος δήλωσε στον –Ε- ότι «τώρα αρχίζουν να δουλεύουν οι επιχειρήσεις μετά από δύο χρόνια κορονοϊού και επιβάλλεται να δουλέψουν γιατί όσα επιδόματα κι αν δώσει το κράτος δεν φτάνουν, αν οι επιχειρήσεις δεν είναι ζωντανές και βιώσιμες. Τα χρόνια του Covid δόθηκαν πολλά επιδόματα στις ελληνικές επιχειρήσεις, αρκετές κατάφεραν να επιβιώσουν αλλά να μην ξεχνάμε ότι πολλές ήταν αυτές που βρέθηκαν σε δύσκολη θέση.
Όταν κλείνει μία επιχείρηση δεν είναι απλά ένας αριθμός αλλά υπάρχει μία οικογένεια από πίσω που πρέπει να ζήσει».
Αναφερόμενος τόσο στο νησί μας όσο και στην Ελλάδα, ο κ. Στασινόπουλος έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία και είπε: «Βλέπουμε ότι υπάρχει ένα μεγάλο κενό στον τομέα του προσωπικού και του ανθρώπινου δυναμικού των επιχειρήσεων. Υπάρχει και στο νησί μας μεγάλη έλλειψη εργαζομένων και υπολογίζονται 50 με 60 χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα ενώ στη Ζάκυνθο έχουμε 2 με 3 χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας.
1500 άτομα χρειάζεται η Ζάκυνθος και 340 η Κεφαλονιά
Η Αντιπεριφέρεια Επιχειρηματικότητας έχει ξεκινήσει και ασκεί πίεση στα υπουργεία να αλλάξουν την ΚΥΑ τουλάχιστον για τα νησιά του Ιονίου και να μπορούν να έλθουν εργαζόμενοι εκτός Ελλάδος, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και από τις τρίτες χώρες.
Υπάρχουν ξενοδοχειακές μονάδες που έχουν ολόκληρα τμήματα κλειστά γιατί δεν βρίσκουν προσωπικό. Είναι μεγάλο το πρόβλημα γιατί οι επιχειρήσεις αναγκάζονται να φέρουν παράνομα άτομα και έχουν όλη την καλή διάθεση να τα νομιμοποιήσουν αλλά δεν μπορούν. Πρέπει να ανοίξει το σύστημα και το έχουμε τονίσει στο υπουργείο Εσωτερικών και στο υπουργείο Εργασίας, επίσης έχουμε μιλήσει με τους Γενικούς Γραμματείς των υπουργείων και ζητάμε να ανοίξουν οι θέσεις εξαρτημένης εργασίας και εποχιακής εργασίας. Έτσι θα έλθουν άτομα από άλλες χώρες που θα δουλέψουν εδώ και θα λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις.
Δεν γίνεται να δουλεύουν χωρίς τις προϋποθέσεις του νόμου γιατί υπάρχει κίνδυνος για πρόστιμα. Είναι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.
Εμείς γι’ αυτό πιέζουμε το υπουργείο για να βρεθεί λύση. Υπάρχουν επιχειρήσεις που έφεραν ΡΟΜΑ από άλλους νομούς να εργαστούν εδώ».
Για τις ανάγκες που υπάρχουν σε εργαζόμενους ο κ. Στασινόπυλος έδωσε την εικόνα στον τομέα του τουρισμού και στον αγροτικό και είπε: «Στην μετά κορονοϊό εποχή υπάρχουν ανακατανομές και δημιουργήθηκαν θέσεις εργασίας σε μεγάλη έκταση.
Έχουμε κάνει διαβούλευση σε όλα τα νησιά του Ιονίου και υπάρχει παντού έλλειψη. Στη Ζάκυνθο ζητούν 1500 εργαζόμενους, στην Κεφαλονιά 340 και άλλα τόσα άτομα στη Λευκάδα. Επίσης ζητούν εργάτες γης για τις καλλιέργειες, σε αμπέλια, ελιές και σταφίδα. Να συμπληρωθεί ότι όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι θα ασφαλιστούν κι έτσι θα βοηθηθούν τα ταμεία».
pourquoi on ne trouve pas de personnel pour travailler…..il n y a pas que des gens riches a zakynthosq.il y a des gens qui veule nt travailler…mais peut etre que le salaire est tres.tres.tres bas……