Αναλυτική ενημέρωση για τα θέματα που συζήτησαν οι Περιφερειάρχες με τον Πρωθυπουργό στη σύσκεψη που έγινε με τηλεδιάσκεψη την περασμένη εβδομάδα, έκανε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου σε συνέντευξή της στον –Ε-. Επίσης αναφέρθηκε στον πόλεμο που γίνεται στην Ουκρανία αλλά και στα επιμέρους προβλήματα της Περιφέρειάς μαςΑναφορικά με το κύριο θέμα της συνάντησης με τον Κ. Μητσοτάκη η Περιφερειάρχης είπε: «Τα θέματα που συζητήσαμε με τον Πρωθυπουργό είχαν προκαθορισμένη ημερήσια διάταξη και δεν έλεγε ο καθένας αυτά που τον απασχολούσαν. Θέμα ήταν το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 και ενημερωθήκαμε από τα κυβερνητικά στελέχη που πλαισίωναν τον Πρωθυπουργό και ο καθένας είπε για τα θέματα της αρμοδιότητάς του. Περιμένουμε την τελική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις παρατηρήσεις που έχουν σταλεί. Αυτό αφορά το δικό μας πρόγραμμα στα Ιόνια και κάθε ένα από τα 13 ευρωπαϊκά προγράμματα. Όταν υιοθετηθεί στην τελική του μορφή θα αρχίσουν να βγαίνουν οι προσκλήσεις και το ενωρίτερο που υπολογίζουμε είναι τον Ιούλιο μήνα. Εμείς έχουμε κάνει διαβούλευση και έχουμε βάλει τις προτεραιότητές μας βάση των αξόνων που αποτελούν την ευρωπαϊκή και την εθνική πολιτική. Για παράδειγμα δεν μπορούμε να μην υπολογίσουμε την κλιματική αλλαγή, τον ενεργειακό μετασχηματισμό προς την καθαρή ενέργεια και την ψηφιοποίηση. Αυτά είναι μία προδιαγεγραμμένη πορεία για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κάθε χώρα βάζει τις δικές της ιδιαιτερότητες μέσα σε ένα αυτόνομο πλαίσιο και το ίδιο κάνει και η κάθε Περιφέρεια.Οι άξονες του ΕΣΠΑ είναι γνωστοί λοιπόν καθώς κάναμε μία ευρεία διαβούλευση, θεματική».
ΕΔΠΑ και ΠΔΕ Η Περιφερειάρχης Ιονίων έδωσε αναλυτικές πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο θα χρηματοδοτούνται τα έργα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που θα είναι πιο οργανωμένος και με σχέδιο.«Στη σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό είχαμε μία ενημέρωση για την πορεία της έγκρισης του ΕΣΠΑ για να προετοιμαζόμαστε εμείς και οι και υπηρεσίες μας. Παράλληλα είπαμε για την νέα διαμόρφωση που φέρνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων Για το ΠΔΕ γίνονται προετοιμασίες και διαβουλεύσεις εδώ και ένα χρόνο και η αλλαγή του ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση, όμως δεν πήρε μορφή. Τώρα ξέρουμε πως πρέπει να βγαίνει σε μορφή ΕΣΠΑ, δηλαδή θα βγαίνουν άξονες και προσκλήσεις. Δεν θα μπορεί ένα έργο να εντάσσεται ξαφνικά στο ΠΔΕ χωρίς να υπάρχει η σκοπιμότητά του και η δυνατότητα να απορροφηθεί γιατί αν σε 18 μήνες δεν συμβασιοποιηθεί θα βγαίνει από το ΠΔΕ.Τώρα έχουμε κάνει ένα μεγάλο ξεκαθάρισμα με εντολή του υπουργείου, εμείς και όλες οι Περιφέρειες, γιατί βρήκαμε έργα που είχαν να κινηθούν 5 χρόνια. Αυτά δέσμευαν πόρους! Τώρα έχουμε έναν εξορθολογισμό» είπε η κ. Ρόδη Κράτσα.
Το προσωπικό
Τι μεγάλο πρόβλημα στην Περιφέρειά μας αλλά και σε όλη τη χώρα είναι η έλλειψη προσωπικού και η Περιφερειάρχης δήλωσε: «Εμείς ζητήσαμε κάποιες ελαφρύνσεις γιατί αν γίνει έτσι όπως είναι ακριβώς θέλει μεγάλη χρονική διαδικασία και εξειδικευμένο προσωπικό που δεν έχουμε.Εμείς σαν Περιφέρεια Ιονίων νήσων είμαστε σε τραγική υποστελέχωση! Πάσχουμε από εξειδικευμένο προσωπικό αλλά και αριθμητικά. Παρουσιάσαμε στον Πρωθυπουργό την αδυναμία να τα υλοποιήσουμε, αποδεχόμενοι τις καλές προθέσεις που έχει μία τέτοια μεταρρύθμιση. Φτάσαμε λοιπόν στο κρίσιμο θέμα του προσωπικού. Έχουν εγκριθεί προσλήψεις, μετά την ανομβρία που υπήρχε κατά τα μνημονιακά χρόνια. Αυτές οι προσλήψεις είναι σε προκήρυξη και δεν έχουν φτάσει ακόμα σε εμάς. Αναγνωρίζουμε ότι γίνεται αυτή η κίνηση από την κυβέρνηση και έχει εγκριθεί προσωπικό για κάθε Περιφέρεια με συγκεκριμένες ειδικότητες, αλλά εμείς ακόμα δεν είδαμε το προσωπικό να έρχεται και ζητήσαμε από τον Πρωθυπουργό να επιταχυνθούν οι διαδικασίες γιατί είμαστε σε κρίσιμη κατάσταση με τη λειτουργία των υπηρεσιών. Ο κ. Βορίδης, ο αρμόδιος υπουργός, επειδή οι διαδικασίες γίνονται με ΑΣΕΠ, υποσχέθηκε ότι οι προσωρινοί πίνακες θα έχουν βγει μέχρι τον Ιούλιο και μέχρι το Δεκέμβριο θα έχουμε τους τελικούς πίνακες. Μακάρι όλα αυτά να τα είχαμε χθες και προχθές αλλά υπάρχει μία δέσμευση για να έχουμε το προσωπικό μέχρι το τέλος του χρόνου. Εμείς χρειαζόμαστε μηχανικούς γιατί στην Κέρκυρα είμαστε με 5 άτομα, εκ των οποίων ο ένας έχει γονική άδεια, ο άλλος μακρά αναρρωτική κλπ. Δεν γίνεται να προχωρήσουμε με 2-3 μηχανικούς, αυτή είναι μία τραγική έλλειψη».
Χρηματοδοτικές πηγές Η περιφερειάρχης ανέφερε πως μπροστά μας υπάρχουν τρία χρηματοδοτικά πλαίσια που πρέπει να αξιοποιήσουμε και είπε: « Είναι κρίμα να συμβαίνουν όλα αυτά σήμερα, την ώρα που η χώρα πρέπει να τρέξει με πολύ γρήγορους ρυθμούς, όχι μόνο επειδή αλλάζει ο κόσμος γενικά, αλλά επειδή έχουμε μπροστά μας 3 μεγάλες πηγές χρηματοδότησης. Είναι το νέο ΕΣΠΑ, η ΚΑΠ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Για να αξιοποιηθούν όλα αυτά χρειάζεται το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό που θα τα χειριστεί».
Ο πόλεμος
Ερωτηθείς για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τον πόλεμο η Περιφερειάρχης δήλωσε στον –Ε-: «Εγώ επικοινωνώ σχεδόν καθημερινά με ανθρώπους στην Ουκρανία –όταν υπάρχει αυτή η δυνατότητα – αλλά και με διεθνείς οργανώσεις που ασχολούνται με την ειρήνη στην περιοχή. Είναι τραγική η κατάσταση και τραγικές οι συνθήκες, υπάρχει τυφλή βία στον άμαχο πληθυσμό αλλά και τις υποδομές. Η Δύση θα κληθεί να λάβει μέρος στην αποκατάσταση όλων αυτών και επίσης θα δοθεί βοήθεια στους Ουκρανούς και στις πόλεις που τους δέχονται. Κάθε κρίση που γίνεται στον κόσμο, η πρώτη που πληρώνει για την αποκατάσταση είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω των αρχών και αξιών που την διέπουν αλλά και για το ρόλο της ειρήνης που πρέπει να έχει στον κόσμο. Αυτά επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό της ΕΕ και δυσχεραίνουν τη δημιουργία ενός δεύτερου ταμείου ανάκαμψης για να στηριχθούν οι πολίτες στα κράτη μέλη που πρέπει να στηριχθούν λόγω της οικονομικής κρίσης με την άνοδο των τιμών στα προϊόντα.Εμείς πρέπει να οργανωθούμε καλά για να αξιοποιήσουμε τους πόρους που μας δίνονται και να ενεργοποιήσουμε το μηχανισμό που διαθέτουμε. Δεν έχουμε κανένα περιθώριο να μείνουμε στάσιμοι».
1 Σχόλιο
1 Σχόλιο
-
Παράθεμα: Ρόδη Κράτσα: Το καλοκαίρι θα ξεκινήσουν οι προσκλήσεις για το νέο ΕΣΠΑ - PolisPost