Το θέμα της κατασκευής λιμενικών έργων για την πρόσβαση στα Στροφάδια και πιο συγκεκριμένα στο νησί Σταμφάνη, απασχόλησε την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στη Ζάκυνθο και ελήφθη απόφαση για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας, της Μητρόπολης Ζακύνθου και της Ιεράς Μονής Στροφάδων, προκειμένου να υποβληθεί η σχετική πρόταση στο ΕΣΠΑ.
Το θέμα ήρθε εκτός ημερήσιας διάταξης, προκειμένου η πρόταση να υποβληθεί μέσα στην καθορισμένη προθεσμία.
Η εξασφάλιση της προσβασιμότητας στα Στροφάδια, όπως είναι ήδη γνωστό, αποτελεί βασική προϋπόθεση ώστε να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ ένα έργο που για χρόνια σχεδιάζεται από την τοπική εκκλησία και κυρίως τον τ. Μητροπολίτη Χρυσόστομο και αφορά την αποκατάσταση του Καστρομονάστηρου που βρίσκεται στα νησάκια και έχει υποστεί ζημιές από σεισμούς.
Η απόφαση όμως, ελήφθη από το Περιφερειακό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία, αφού οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης αλλά και της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς έθεσαν θέμα για τον υψηλό προϋπολογισμό του έργου, που είναι 750.000 Ευρώ, εκφράζοντας παράλληλα τον προβληματισμό για το αν αυτή η παρέμβαση αποτελεί προτεραιότητα και θα ωφελήσει την πλειοψηφία των κατοίκων της Ζακύνθου.
Την εισήγηση για το θέμα έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Διονύσης Μυλωνάς, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στην σχέση που έχει το συγκεκριμένο έργο, με αυτό της αναστήλωσης του Μοναστηριού στα Στροφάδια, το οποίο χαρακτήρισε ως ένα σημαντικότατο πολιτιστικό, θρησκευτικό και ιστορικό μνημείο για τη Ζάκυνθο.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο κείμενο της εισήγησης, το Περιφερειακό Συμβούλιο έπρεπε να εγκρίνει την σκοπιμότητα υλοποίησης και την έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου για την υποβολή πρότασης του έργου «Κατασκευή των Λιμενικών έργων πρόσβασης στη Νήσο Σταμφάνη του Συμπλέγματος Στροφάδων Νήσων» προκειμένου να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και να χρηματοδοτηθεί στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων 2007 -2013.
Η εισήγηση επικαλούταν την απόλυτη ανάγκη να εκτελεστούν λιμενικές εργασίες, αφενός επισκευής και συντήρησης της υπάρχουσας ετοιμόρροπής λιμενικής υποδομής και αφετέρου βελτίωσης και εκσυγχρονισμού της ώστε να επιτευχθεί α) η αποκατάσταση των εγκαταστάσεων και η ενίσχυση στατικής επάρκειας των προβλητών β) η ασφαλής πρόσδεση μηχανοκίνητων σκαφών που εξυπηρετούν τη διακίνηση ατόμων και εξοπλισμού της Μονής γ) τον ασφαλή ελλιμενισμό των λέμβων της Μονής, του προσωπικού επιτήρησης του Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου και του ταχυπλόου της λιμενοφυλακής.
Από τον Αντιπεριφερειάρχη μάλιστα έγινε γνωστό, πως ήδη υπάρχει συγκεκριμένο γραφείο που έχει αναλάβει την μελέτη για λογαριασμό της Ιεράς Μονής και οι διαδικασίες προχωρούν γρήγορα για την υποβολή της πρότασης.