Λεπτομέρειες για το Σχέδιο Αθηνά και τις αλλαγές που προβλέπει για το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε η διοικούσα επιτροπή του ιδρύματος με τον Υπουργό Παιδείας την περασμένη Τρίτη.
Ο Αντιπρόεδρος της διοικούσας επιτροπής Γιάννης Δραγώνας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του –Ε- για τα αποτελέσματα της συνάντησης, ανέφερε πως ο Υπουργός κ. Αρβανιτόπουλος επανέλαβε τη δέσμευση για τη διατήρηση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, το οποίο θα παραμείνει αυτόνομο και πλέον θα διαθέτει τέσσερα τμήματα, δύο στην Κεφαλονιά, ένα στην Λευκάδα και ένα στη Ζάκυνθο. Επίσης, διατηρείται προσωρινά, ένα ακόμη «μεταβατικό» τμήμα στην Κεφαλονιά, αυτό των Δημοσίων Σχέσεων.
Ο κ. Δραγώνας έδωσε κάποιες επιπλέον πληροφορίες και για το Τμήμα που θα λειτουργεί στη Ζάκυνθο, με την ονομασία Τμήμα «Τεχνολόγων Περιβάλλοντος» και θα περιλαμβάνει δύο διαφορετικές κατευθύνσεις (του Περιβάλλοντος και της Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς) με πρόγραμμα σπουδών ανάλογο με αυτό των δύο ξεχωριστών τμημάτων που λειτουργούν σήμερα στο νησί.
Στο πρώτο εξάμηνο οι φοιτητές θα μπορούν να επιλέξουν ποια από τις δύο διαφορετικές κατευθύνσεις θα ακολουθήσουν.
«Στο Μηχανογραφικό, θα εμφανίζονται ξεκάθαρα οι δύο διαφορετικές κατευθύνσεις και ο φοιτητής θα επιλέγει από το Α΄ εξάμηνο. Τόσο ο τίτλοι, όσο και το αντικείμενο σπουδών θα είναι ξεκάθαρα για κάθε μια κατεύθυνση, που θα έχει το δικό της πρόγραμμα σπουδών και θα αντιστοιχούν τα ανάλογα επαγγελματικά δικαιώματα» σημείωσε ο κ. Δραγώνας κάνοντας στη συνέχεια γνωστό πως πρόταση της διοικούσας επιτροπής, είναι ο αριθμός των σπουδαστών που μπορούν να εισαχθούν στο Τμήμα να είναι 150, με την προοπτική ότι το Υπουργείο τελικά δίνει ένα 20% επιπλέον θέσεων.
«Οι 170 – 180 φοιτητές είναι το νούμερο που μπορούμε να υποστηρίξουμε εκπαιδευτικά και δεν είναι πολύ μικρότερο από τον περσινό αριθμό των εισακτέων, που ήταν 190 και για τα δύο Τμήματα» ανέφερε ο κ. Δραγώνας, ο οποίος συμπλήρωσε πως πρόταση της διοικούσας επιτροπής ήταν οι εισακτέοι να είναι υποψήφιοι όλων των εκπαιδευτικών πεδίων, ενώ να υπάρχει εξέτασε σε γραμμικό και ελεύθερο σχέδιο για αυτούς που θέλουν να ακολουθήσουν την κατεύθυνση της συντήρηση της πολιτισμικής κληρονομιάς.
Σε κάθε περίπτωση οι λεπτομέρειες θα αποσαφηνιστούν με την έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων που αναμένονται προφανώς πριν οι φοιτητές κληθούν να συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά τους δελτία.
Ο Αντιπρόεδρος της διοικούσας επιτροπής τέλος, ανέφερε πως στην Περιφέρεια, θα συγκροτηθεί ένα Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα συνομοσπονδιακού χαρακτήρα, το οποίο θα αποτελείται από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.
«Τα δύο ιδρύματα διατηρούν την νομική τους υπόσταση, την αυτοτέλειά τους, τα περιουσιακά τους στοιχεία. Όμως θα συνεργάζονται για την χάραξη στρατηγικής, για την σύνδεση με την κοινωνία, για ερευνητικά προγράμματα. Προς το παρόν αναμένουμε να ξεκαθαρίσει το πεδίο, πριν γίνουν νέες συναντήσεις με την Πρυτανεία του Ιονίου Πανεπιστημίου» σημείωσε ο κ. Δραγώνας, τονίζοντας πως αυτό το διάστημα είναι άλλα ζητήματα στην αιχμή τους και πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Τέλος, σε ότι αφορά την μετεγκατάσταση στο νέο κτήριο στην Παναγούλα, ο κ. Δραγώνας ανέφερε πως έχει ολοκληρωθεί και αυτή την στιγμή υπάρχει μια πλήρης λειτουργία, με εξαίρεσε κάποιες μικροπαρεμβάσεις και αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν.
Ο χώρος που είχε παραχωρηθεί στις εγκαταστάσεις του Ξενία, επεστράφη στο Δήμο, ενώ έχει σταματήσει η λειτουργία και στο Κέντρο Νεότητας που είχε παραχωρηθεί από τη Μητρόπολη.