Καταγγελία για περιστατικά απαράδεκτης συμπεριφοράς σε εργαζομένους στο Νοσοκομείο έγινε γνωστή από την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ζακύνθου
Η καταγγελία αναφέρει:
Με το παρόν σας θέτουμε υπόψη ότι με συγκεκριμένη ενυπόγραφη αναφορά – καταγγελία, Αγροτικοί γιατροί μιλούν για ανεξήγητες, αδικαιολόγητες έως και υποτιμητικές συμπεριφορές προς γιατρούς τόσο του Διοικητή κου Ραγκούση όσο και του συναδέλφου πρώτα και βουλευτή κατά δεύτερο λόγο, κου Ακτύπη του στα ΤΕΠ του ΓΝΖ , και μάλιστα κάτω από την παρουσία και το «επικριτικό βλέμμα» των ασθενών και των συγγενών τους.
Θεωρούμε ότι ο χώρος των ΤΕΠ ειδικότερα αλλά και το Νοσοκομείο εν γένει και περισσότερο την εποχή της πανδημίας, είναι ένας δύσκολος και κρίσιμος εργασιακός χώρος που στις συνθήκες της τραγικής υποστελέχωσης και υπερεργασίας των υγειονομικών, γίνεται συχνά εκρηκτικός και ιδιαίτερα δύσκολα διαχειρίσιμος με γνώμονα πάντα την επαρκή επιστημονικά, αξιοπρεπή, αποτελεσματική αλλά και ανθρώπινα ισορροπημένη συμπεριφορά μας προς τους ασθενείς και συγγενείς τους. Οι τελευταίοι μάλιστα κάποτε δικαιολογημένα ή συχνά αδικαιολόγητα (λόγο άλλων συνοδών οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων τους που μοιραία φέρουν μαζί τους ) ανεβάζουν τους τόνους σε σημείο μάλιστα εμπλοκής που μόνο η ασφάλεια του νοσοκομείου ή η αστυνομία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει.
Η παράλληλη μάλιστα αντιμετώπιση covid και λοιπών έκτακτων περιστατικών, χωρίς να έχει αυξηθεί (αλλά μειωθεί) ο αριθμός των γιατρών και λοιπών υγειονομικών που τα αντιμετωπίζουν , σε συνδυασμό με την ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία ηλεκτρονικής καταγραφής των ασθενών των οποίων πρέπει να βεβαιώνονται στοιχεία και παρακλινικές εξετάσεις ενώ συχνά αυτοί αιμορραγούν, πονούν έντονα, είναι καταγματίες , ή αδυνατούν να μετακινηθούν με δικές τους δυνάμεις υποβοηθούμενοι μάλιστα από συγγενείς τους, δυναμιτίζει το κλίμα και δυσκολεύει σημαντικά την δουλειά των πρωταγωνιστών γιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού στα ΤΕΠ. Το σίγουρο είναι ότι συχνά βιώνουμε απαξιωτικές διαθέσεις από τους αποδέκτες των υπηρεσιών υγείας χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν φταίει πράγματι κάποια δυσλειτουργία στο ΕΣΥ ή απλά η καθυστέρηση της εξυπηρέτησης τους ή ακόμα και η εκτίμηση πως για να ανεχόμαστε όλη αυτήν την καχεκτική και υποτιμητική για την αξιοπρέπεια μας εργασιακή συνθήκη, εμείς οι υγειονομικοί, δεν αξίζουμε η δεν μπορούμε κάτι το καλύτερο όπως για παράδειγμα την εργασία στις τάχα «καθώς πρέπει» ξενοδοχειακά και οργανωτικά συνθήκες του Ιδιωτικού τομέα Υγείας . Το ΕΣΥ βέβαια και το νοσοκομείο μας κατ΄ επέκταση υπάρχει για τα δύσκολα και κυρίως για τους μη έχοντες που απλά δεν έχουν την πολυτέλεια να εξυπηρετηθούν ιδιωτικά. Στην παραπάνω κατάσταση δηλώνουμε πως κανένα περιθώριο δεν υπάρχει για δυσαρμονία στις σχέσεις μεταξύ του υγειονομικού προσωπικού και κυρίως για συμπεριφορές και παρεμβάσεις από δημόσια πρόσωπα όπως αυτό του βουλευτή και διοικητικούς παράγοντες κυρίως από τον ίδιο το Διοικητή (αν όντος αληθεύουν οι καταγγελίες), που εκθέτουν τους κατά τα άλλα «ήρωες με τα άσπρα», για μεμονωμένους ασθενείς και συμβάντα , εν ώρα μάλιστα υπηρεσίας και ενώπιων των ασθενών και συγγενών τους . Δεχόμαστε ότι ο ρόλος του κάθε ενός μας είναι υπό την κρίση των διοικητικά ανώτερων του, αλλά πάντοτε στα πλαίσια των αντιστοίχων συλλογικών οργάνων που έχουν και τη σχετική ευθύνη ( ΕΣ , Διοίκηση της Ιατρικής, της Νοσηλευτικής ή της Διοικητικής υπηρεσίας και Σωματείο Εργαζομένων η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Ζακύνθου ).
Είναι επίσης σοβαρό το πρόβλημα της πλήρους σχεδόν υποβάθμισης της πρωτοβάθμιας Υγείας στο νησί μας αλλά και στην επικράτεια, με μετακινήσεις του συνόλου των Αγροτικών Γιατρών μας στο νοσοκομείο προκειμένου για βοήθεια όχι μόνο στα ΤΕΠ ( κάτι που γινόταν και παλαιοτέρα) αλλά και κυρίως για κάλυψη των εμβολιαστικών αναγκών που όφειλαν να καλύπτονται κυρίως από ειδικευμένους γιατρούς και μόνο επικουρικά και σε εκπαιδευτική βάση από Ειδικευόμενους η Αγροτικούς γιατρούς.
Η αρμονική και χωρίς τριβές λειτουργία των ΤΕΠ αλλά και των κλινικών. με όλους τους εργαζόμενους σε δημιουργική συνεργασία και καλό κλίμα, θα βοηθούσε και στη καλή φήμη του νοσοκομείου μας όσο αφορά τόσο το ενδιαφέρον των γιατρών για τις προκηρυχθήσες θέσεις ειδικευμένων όσο και το ενδιαφέρον ειδικευόμενων για να υπηρετήσουν στις 22 κενές από τις 25 συνολικά θέσεις που προβλέπονται .
Θεωρούμε ότι η όποια διαπιστωθείσα δυσλειτουργία στα ΤΕΠ η το εμβολιαστικό αλλά και στις κλινικές δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται παρά μόνο σε επίπεδο συλλογικών οργάνων, πάντα με διάλογο και με απόλυτο σεβασμό στην προσωπικότητα των γιατρών και του λοιπού προσωπικού. Ειδικότερα για την υγειονομική κρίση που βιώνουμε αλλά και την τραγική υποστελέχωση κάτω από την οποία εργάζονται , συχνά χωρίς ρεπό και σίγουρα χωρίς άδειες, οι εργαζόμενοι καταφέρνουν οριακά να κρατήσουν όρθιο το νοσοκομείο μας και το ΕΣΥ σε μια συνθήκη δρομολογουμένης και συστηματικής υποβάθμισής του.
Για τα συγκεκριμένα περιστατικά ζητάμε άμεση απάντηση από πλευράς διοίκησης και προτείνουμε συζήτηση στα πλαίσια της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών με παρουσία αντιπροσωπείας των Αγροτικών γιατρών , τον Διοικητή και τον Βουλευτή Ζακύνθου.