Σε συλλαλητήριο στην Πάτρα έλαβαν μέρος την Τετάρτη 8-12 αγρότες σταφιδοπαραγωγοί του νησιού μας οι οποίοι εκφράζουν την διαμαρτυρία και την αγωνία τους για το προϊόν που μένει απούλητο.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε το μέλος της Επιτροπής Αγώνα Αγροτών Γιάννης Ζήβας, αναγκάστηκαν να βγουν στους δρόμους για να ικανοποιηθούν πάγια αιτήματα και κύριο είναι η τιμή της σταφίδας. «Η κατάσταση είναι τραγική και οι σταφιδοπαραγωγοί δεν μπορούν να πουλήσουν το προϊόν τους, ενώ οι τιμές στην αγορά είναι κάτω από το κόστος. Οι έμποροι θέλουν να δώσουν 80 λεπτά και το κόστος παραγωγής της σταφίδας είναι περίπου 1,30 έως 1,40 €. Δεν θα περάσουμε καλές γιορτές και θα έχουμε άγριο χειμώνα» ανέφερε ο κ. Ζήβας.
Πρέπει να βρεθεί κάποια λύση και γι’ αυτό θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, συμπλήρωσε ο κ. Ζήβας και ζήτησε να υπάρξει απορρόφηση του προϊόντος που είναι αποθηκευμένη στις αποθήκες της Παναιγιάλιου.
Μία ακόμα επισήμανση από τον κ. Ζήβα είναι ότι ο «μαύρος χρυσός» που ήταν κάποτε η σταφίδα για τη Ζάκυνθο, τώρα έχει οδηγήσει τους αγρότες να παρατάνε την καλλιέργεια γιατί δεν συμφέρει η συγκέντρωσή της.
Η Επιτροπή Αγώνα Αγροτών έχει ζητήσει να τεθεί το πρόβλημα σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και να πάρει θέση η αυτοδιοίκηση για να στηρίξει τους αγρότες.
Τα αιτήματα των σταφιδοπαραγωγών είναι τα εξής:
- Άμεσα μέτρα στήριξης του εισοδήματος των σταφιδοπαραγωγών από την κυβέρνηση για την αποτροπή της σταφιδικής κρίσης λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας. Να ισχύσουν τα μέτρα όπως και σε άλλα αγροτικά προϊόντα, επιχειρήσεις κτλ .
- Κατώτατες εγγυημένες τιμές παραγωγού για την σταφίδα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να επιτρέπουν την επιβίωση των παραγωγών και τη συνέχιση της καλλιεργητικής δραστηριότητας.
- Μέτρα για τη διάθεση της παραγωγής με τιμή που να αφήνει εισόδημα επιβίωσης στους σταφιδοπαραγωγούς.
- Να αποζημιωθούν οι ζημιές από την μειωμένη λόγω καύσωνα παραγωγή.
- Κάλυψη από το κράτος ασφαλιστικών εισφορών όσο διαρκεί η πανδημία. Χορήγηση της 13ης σύνταξης στους συνταξιούχους αγρότες . ουσιαστική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών. Σύνταξη στα 60 χρόνια για τον αγρότη και στα 55 για την αγρότισσα.
- Μείωση του κόστους παραγωγής με κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια, αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής αγροτικού τιμολογίου ρεύματος, καμία διακοπή αγροτικής-οικιακής παροχής .