Με αφορμή τον απόσπαση ενός επικουρικού καρδιολόγου στο Νοσοκομείο Ζακύνθου, ο Βουλευτής Διονύσης Ακτύπης μίλησε αναλυτικά για την κατάσταση στο Νοσοκομείο, επιμένοντας πως κάποιοι συνεχίζουν να παρουσιάζουν μια κακή εικόνα που όμως είναι στρεβλή. Μεταξύ άλλων έκανε αναφορά στην Μονάδα Τεχνητού Νεφρού που συνεχίζει να λειτουργεί με δύο γιατρούς, ενώ αναγνώρισε τα προβλήματα που υπάρχουν στην Παθολογική Κλινική. Για την λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων σημείωσε πως η απόφαση για αναστολή λειτουργίας τους οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην πανδημία καθώς σε περίπτωση που παρουσιαστούν κρούσματα στο Νοσοκομείο, η κατάσταση θα είναι εξαιρετικά δύσκολη καθώς γιατροί και νοσηλευτές θα πρέπει να μείνουν εκτός εργασίας.
Ο Βουλευτής στάθηκε ιδιαίτερα στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολίτες με ραντεβού σε γιατρούς και εξετάσεις λόγω ελλείψεων στον πρωτοβάθμιο τομέα Υγείας δηλαδή τα πρώην ιατρεία του ΙΚΑ και έκανε γνωστό πως ζήτησε μια αναλυτική καταγραφή των αιτημάτων που έχουν γίνει από το Κέντρο Υγείας προς την 6η Υγειονομική Περιφέρεια προκειμένου να στελεχωθούν με προσωπικό.
Προβληματική η στρεβλή εικόνα που κάποιοι δίνουν για το Νοσοκομείο
«Είναι λυπηρό που ένας γιατρός παραιτήθηκε εν μέσω πανδημίας και μέσα σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, όμως ενεργήσαμε άμεσα καλύπτοντας το κενό με έναν αποσπασμένο γιατρό που θα μείνει στο Νοσοκομείο μέχρι να προκηρυχτούν οι δύο θέσεις στην καρδιολογική κλινική. Για την μια θέση μάλιστα υπάρχει ενδιαφέρον κάλυψης από τον γιατρό που αποσπάστηκε, ενώ ενδιαφέρον υπάρχει και για τη θέση του Διευθυντή» τόνισε αρχικά ο Βουλευτής σημειώνοντας πως σήμερα η κλινική έχει τρεις καρδιολόγους.
Για τις ελλείψεις που υπάρχουν σε ιατρικό προσωπικό, ο Βουλευτής που και ο ίδιος εργάζεται ως νοσοκομειακός γιατρός, θέλησε να περιγράψει την συνολική εικόνα τονίζοντας πως το Νοσοκομείο Ζακύνθου είναι ένα από το σύγχρονα στην ελληνική περιφέρεια, με ειδικότητες που λείπουν από άλλες μονάδες, με ΜΕΘ και 130 υγειονομικούς που διορίστηκαν εν καιρώ πανδημίας.
«Φανταστείτε σε τι κατάσταση θα βρισκόμασταν σήμερα αν δεν υπήρχαν αυτοί οι 130 νέοι εργαζόμενοι. Πως θα στελεχώναμε τη ΜΕΘ, την κορωνοκλινική και τα εμβολιαστικά κέντρα;» σημείωσε, υποστηρίζοντας πως τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν σοβαρές ελλείψεις.
«Κάποιοι ασκούν αντιπολίτευση με το ζήτημα του Νοσοκομείου. Δημιουργούν μια ψευδή εικόνα με τα εξής αποτελέσματα: Να υπάρχει ανησυχία στους κατοίκους ότι δεν είναι ασφαλείς και να πλήττεται η οικονομία που στηρίζεται στον τουρισμό, με το να πιστεύουν οι επισκέπτες ότι θα κινδυνεύσουν» ανέφερε , σημειώνοντας πως ο Οργανισμός του Νοσοκομείο έγινε την περίοδο των …παχιών αγελάδων, όταν υπήρχαν πολλοί γιατροί στην αναμονή για να μπουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και τα Νοσοκομεία. Ως παράδειγμα έφερε τους 7 χειρουργούς που δεν υπάρχουν ούτε στον Ευαγγελισμό αλλά και τους 4 ορθοπεδικούς που δεν υπάρχουν ούτε σε μεγάλα Νοσοκομεία της Αθήνας.
«Σοβαρό το πρόβλημα της Α΄ βάθμιας Υγείας»
«Δεν σημαίνει πως αν έχεις 3 ορθοπεδικούς, 4 γενικούς χειρουργούς, 3 καρδιολόγους, 4 παθολόγους ότι το Νοσοκομείο καταρρέει. Είναι σημαντικό να πούμε πως υπάρχουν γιατροί στις βασικές ειδικότητες και όχι μόνο και οι πολίτες είναι ασφαλείς!» ανέφερε, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα που υπάρχει στην Παθολογική Κλινική στην οποία αυτό το διάστημα συνδράμουν και ιδιώτες γιατροί.
«Κάθε τρεις μήνες προκηρύσσουμε τις θέσεις αλλά δεν υπάρχει ενδιαφέρον» σημείωσε σχετικά με την Παθολογική Κλινική, ενώ τόνισε πως κάθε τρεις μήνες προκηρύσσονται και οι θέσεις για την Μονάδα Τεχνητού Νεφρού για νεφρολόγους, μια ειδικότητα που υπάρχει σε έλλειψη σε όλη την Ελλάδα τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα. Ο Βουλευτής ανέφερε πως από το 2013 και προκειμένου να καλυφθεί η δαπάνη των νεφροπαθών που χρειάζεται να μετακινηθούν εκτός Ζακύνθου προβλέπεται ένα μηνιαίο επίδομα ενώ ανέφερε πως προχωρεί μια τροπολογία που θα δίνει τη δυνατότητα κάλυψης αυτών των θέσεων από καρδιολόγους, γενικούς ιατρούς και παθολόγους. Ο ίδιος σημείωσε πως ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει για την Μονάδα είναι η αντικατάσταση 14 μηχανημάτων στην Μονάδα που πήραν την θέση αυτών που χρησιμοποιούνταν στο παλιό Νοσοκομείο
«Είναι σημαντικό να βλέπουμε πως είμαστε πάνω στο πρόβλημα και δεν μπορούν να μας προσάπτουν αδράνεια ή αδιαφορία» τόνισε, συμπληρώνοντας πως το Νοσοκομείο σύντομα θα αποκτήσει και νευρολόγο .
«Αν εξαιρέσουμε τις ειδικότητες της νευροχειρουργικής και της καρδιο αγγειοχειρουργικής δεν υπάρχει ειδικότητα που να μη διαθέτει το Νοσοκομείο μας» σχολίασε.
Ο Βουλευτής κλήθηκε να απαντήσει και στο μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, όταν για μια απλή γνωμάτευση από γιατρό που χρειάζεται για παράδειγμα σε ένα άθλημα, ή μια δραστηριότητα, πρέπει να καταφύγουν στον ιδιώτη. Το ίδιο συμβαίνει και για μια απλή προληπτική εξέταση. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το πρόβλημα εντοπίζεται στην ελλιπή λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Υγείας και όχι του Νοσοκομείου, ενώ έψεξε την στάση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης της ΠΙΝ κ. Γαλιατσάτου που την περίοδο που ήταν Περιφερειάρχης δεν είχε επισκεφτεί το Νοσοκομείο με εξαίρεση μια φορά την περίοδο της κρίσης των χειρουργείων.
«Αυτή την στιγμή όντως υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα στην Πρωτοβάθμια Υγεία το οποίο δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια. Εδώ και 4,5 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε τίποτα παραπάνω από το να διορίσει μια παιδίατρο που τελικά πήγε στο Νοσοκομείο» ανέφερε σημειώνοντας πως οι πολίτες πάντα μπορούν να προσφύγουν στα επείγοντα του Νοσοκομείου για τα προβλήματα υγείας, αλλά η λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων εν μέσω πανδημίας θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη.