Με αφορμή την ένταξη του κτηρίου του Τμήματος Περιβάλλοντος στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020», στον Άξονα Προτεραιότητας «Εφαρμογή Στρατηγικών Επίτευξης χαμηλών Εκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακα με έμφαση στις Αστικές Περιοχές (ΕΤΠΑ), ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου Ανδρέας Φλώρος μίλησε στο ραδιόφωνο του Ερμή για τις δράσεις που προγραμματίζονται και την μετατροπή του κτηρίου της Παναγούλας σε ένα χώρο ορόσημο για την προστασία του περιβάλλοντος.
«Το Τμήμα Περιβάλλοντος είναι ένα τμήμα δραστήριο στον τομέα που θεραπεύει και προς αυτή την κατεύθυνση πήραμε την πρωτοβουλία και καταφέραμε να εγκριθεί χρηματοδότηση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος στην οροφή του κτηρίου ισχύος (σχεδόν) 100kWp, που θα τροφοδοτεί με ενέργεια το ίδιο το κτήριο, καθώς και την φόρτιση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου που θα προμηθευτούμε μέσα από το ίδιο πρόγραμμα για τις ανάγκες των ερευνητών αλλά και των διδασκόντων του τμήματος που όπως είναι γνωστό κάνουν έρευνα στο πεδίο» ανέφερε ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου σημειώνοντας πως πρόκειται για μια «πράσινη λύση» που ανοίγει το δρόμο και για άλλες δράσεις μέσα στο Πανεπιστήμιο όπως είναι η κομποστοποίηση η ανακύκλωση κ.α.
Ο προϋπολογισμός των έργων μέσα από το πρόγραμμα ανέρχεται στα 329.000 ευρώ.
«Θέλουμε να δώσουμε το παράδειγμα στην τοπική κοινωνία» σημείωσε ο κ. Φλώρος που την Τετάρτη αναμένεται να βρεθεί στο νησί μας.
Για την φοιτητική εστία που αποτελεί πάγιο αίτημα των σπουδαστών και των οικογενειών τους ανέφερε πως αναμένεται η Υπουργική απόφαση έγκρισης της αγοράς για να ολοκληρωθεί η αγορά του ακινήτου και ακολούθως να ξεκινήσει η συζήτηση για την χρηματοδότηση του.
Σύμφωνα με τον κ. Φλώρο η ακαδημαϊκή χρονιά εξελίσσεται προς το παρόν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, ενώ τόνισε πως από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους μέχρι και σήμερα έχουν καταγραφεί συνολικά 60 κρούσματα σε όλα τα τμήματα του Πανεπιστημίου.
«Από την 1η Οκτώβρη έχουμε μόλις 60 κρούσματα σε όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα και ο αριθμός αυτός είναι πολύ μικρός αν λάβουμε υπόψη πως υπάρχουν 10.000 φοιτητές σε όλα τα τμήματα. Η διαχείριση που γίνεται είναι ικανοποιητική και μας έχει δώσει τη δυνατότητα να σταματάμε τη διάδοση όταν εμφανίζεται το κρούσμα» ανέφερε σχετικά.
Σε ότι αφορά και το Τμήμα της Ζακύνθου, ένα πολύ μεγάλο μέρος των φοιτητών έχει εμβολιαστεί, ενώ το εμβόλιο έχει κάνει και η συντριπτική πλειοψηφία του προσωπικού.