Μια διαφορετική ελαιοκομική περίοδος είναι αυτή που ξεκίνησε με την παραγωγή του λαδιού να είναι καλή και ποιοτική, αλλά τα κόστη να έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Μέτρα προστασίας για την πανδημία πρέπει να τηρούνται και μέσα στο ελαιοτριβείο.
Στην εφημερίδα μας μίλησε ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Ελαιοτριβείων Ν. Μπέτσης περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά της φετινής περιόδου:
«Μουδιασμένα έχει ξεκινήσει η φετινή ελαιοκομική περίοδος και υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ακαρπίας που φτάνει το 50%. Προς το παρόν η ποιότητα του λαδιού είναι πολύ καλή και ελπίζουμε να διατηρηθεί σε ένα καλό επίπεδο μια που ξεκίνησε η προσβολή του δάκου. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί παραγωγοί ξεκίνησαν νωρίτερα να μαζεύουν τις ελιές τους.» ανέφερε.
Τα ελαιοτριβεία όπως και όλες οι επιχειρήσεις καλούνται να εφαρμόσουν τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας και αυτό που τόνισε από την πλευρά του ο κ. Μπέτσης είναι πως μέσα στους χώρους του ελαιοτριβείου η είσοδος επιτρέπεται μόνο για τους εμβολιασμένους.
«Έχουμε μπει σε μια καινούργια πραγματικότητα την οποία κανείς δεν περίμενε. Προσπαθούμε να προσαρμοστούμε και εμείς στα νέα δεδομένα γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Οι παραγωγοί για να μπουν μέσα στο ελαιοτριβείο θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι και να έχουν μαζί τους το πιστοποιητικό, να φορούν μάσκες και να τηρούν τις αποστάσεις. Υπάρχουν αντιδράσεις από κάποιους παραγωγούς που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο και θέλουν να μπουν μέσα στο ελαιοτριβείο για να δουν την παραγωγή τους, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά» τόνισε, σημειώνοντας πως ο αριθμός των κρουσμάτων είναι αυξημένος, χρειάζεται μεγάλη προσοχή ενώ σε περίπτωση παράβασης πέρα από το πρόστιμο των 5.000 ευρώ υπάρχει ο κίνδυνος να κλείσει το ελαιοτριβείο και να μην δουλέψει την περίοδο που πρέπει να δουλέψει.
«Οι συνέπειες που θα υπάρχουν αν κλείσει ένα ελαιοτριβείο λόγω παραβάσεων ή κρούσματος αυτή την περίοδο είναι πάρα πολύ σοβαρές και πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί» δήλωσε ο κ. Μπέτσης καλώντας και αυτός από την πλευρά του τους συμπολίτες μας να εμπιστευτούν τον εμβολιασμό.
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Μπέτσης στα δεδομένα που αναμένεται να αλλάξουν σε σχέση με την καταβολή των επιδοτήσεων και αυτό που τόνισε από την πλευρά του είναι πως παραγωγοί αλλά και ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων θα πρέπει να είναι τυπικοί ως προς την έκδοση τιμολογίων και αποδείξεων, ακόμη και αν οι ποσότητες που παράγονται προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για την κατανάλωση μιας οικογένειας.
«Τα πράγματα έχουν αλλάξει και πρόσφατα ελαιοτριβεία και από τη Ζάκυνθο παρακολούθησαν σεμινάρια για την ηλεκτρονική τιμολόγηση που πρέπει να εφαρμόσουμε υποχρεωτικά από την 1η Νοεμβρίου. Οι παραγωγοί πρέπει να κόβουν τιμολόγιο για να έχουν αποδεικτικό στοιχείο για την παραγωγή τους. Δεν ξέρουμε ποια θα είναι τα νέα δεδομένα και οι επιδοτήσεις μπορεί να συνδεθούν με την ποσότητα παραγωγής στα ελαιοτριβεία. Καλό είναι να είμαστε όλοι τυπικοί γιατί τα πράγματα δυσκολεύουν και τα δεδομένα αλλάζουν» σημείωσε.
Αναφορά από τον κ. Μπέτση έγινε και στην εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας: Αυτό που τόνισε είναι πως το πρόγραμμα είναι καλό και χρήσιμο όταν εφαρμόζεται σωστά.
«Επιμένω πως η δακοκτονία να γίνεται σωστά. Οι παραγωγοί πληρώνουν ένα ποσοστό για την εφαρμογή του προγράμματος, αλλά δυστυχώς δεν καλύπτονται όλοι από το πρόγραμμα και αναγκάζονται να πληρώνουν και από την τσέπη τους για επιπλέον ψεκασμούς» ανέφερε ο κ. Μπέτσης μεταφέροντας τα παράπονα και τις ενστάσεις των παραγωγών που δεν εμπιστεύονται τη διαδικασία. Αυτό που τόνισε ο κ. Μπέτσης είναι πως η δακοκτονία πρέπει να γίνεται εγκαίρως και με σωστό προγραμματισμό και όχι τον ….Οκτώβρη όπως γίνεται τα δύο τελευταία χρόνια.
«Στο Μπελούσι η δακοκτονία γινόταν ενώ δίπλα μάζευαν ελιές!» ανέφερε, περιγράφοντας τα προβλήματα.
Τέλος, μετέφερε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν παραγωγοί και ελαιοτριβεία λόγω της εκτόξευσης της τιμής του πετρελαίου και του ηλεκτρικού ρεύματος. Η τιμή του λαδιού είναι πολύ καλή φέτος αλλά η αύξηση δε θα καλύψει τις αυξημένες δαπάνες.
ermisnewsroom