Η καθαριότητα όλου του νησιού αλλά και της πόλης ήταν το πρωταρχικό θέμα που τέθηκε στο Δήμαρχο από τα μέλη της Ομάδας Εργασίας για τον τουρισμό που συστάθηκε πρόσφατα στο Δήμο.
Σε συνάντηση που είχαν μέλη της Ομάδας Εργασίας προχθές το μεσημέρι στο Δημαρχείο κατέθεσαν εγγράφως πρότασης με 31 σημεία που αφορούν ζητήματα προς επίλυση.
Σε δηλώσεις που έκανε χθες στον –Ε- ο εκπρόσωπος των ξενοδόχων Χρήστος Ξένος επεσήμανε: «Με το Δήμαρχο, τους Αντιδημάρχους κι εμάς τους επιχειρηματίες βάλαμε σε προτεραιότητα τα 9 θέματα από τη λίστα που έχουμε παρουσιάσει. Καταστρώσαμε σχέδιο για τα πιο άμεσα προς αντιμετώπιση ώστε να δρομολογηθούν και πρώτιστο είναι η καθαριότητα. Στην πόλη της Ζακύνθου και στα υπόλοιπα τουριστικά μέρη και σε όλο το νησί η καθαριότητα είναι από τα πρωταρχικά. Πρόκειται για ένα θέμα δεκαετιών αλλά πρέπει αυτό το αυτονόητο να το λύσουμε σαν θέμα».
Συνεχίζοντας την κατάθεση των απόψεών του ο κ. Ξένος είπε: «Δεύτερο είναι ότι ζητάμε μία ανθρώπινη πόλη τόσο το καλοκαίρι όσο και το χειμώνα. Τουρίστες από πολλά καλά καταλύματα, καλά ξενοδοχεία και βίλες που έχει το νησί καταφθάνουν εδώ για διακοπές, ενοικιάζουν αυτοκίνητο και πηγαίνουν στην πόλη. Γυρίζουν γύρω-γύρω και δεν βρίσκουν πουθενά χώρο στάθμευσης! Επιστρέφουν λοιπόν στο ξενοδοχείο, παραδίδουν τα κλειδιά του αυτοκινήτου και λένε ότι έχουμε τριτοκοσμική πόλη. Επίσης λένε ότι δεν θα ξαναπάνε στην πόλη γιατί δεν μπορούν να την πλησιάσουν.
Στη σύσκεψη αναφέρθηκε τι γινόταν το 1980 που απαγορευόταν η κυκλοφορία από την Αστυνομία μέχρι το ΞΕΝΙΑ και ο χώρος ήταν ελεύθερος για να κυκλοφορούν οι τουρίστες. Φανταστείτε τώρα τι γίνεται που έχουμε χιλιάδες αυτοκίνητα στη Ζάκυνθο!».
Οι προτάσεις που έγιναν είναι οι εξής για την πόλη σύμφωνα με τον κ. Χρήστο Ξένο: «Δεν πρέπει να μπαίνει κανείς μέσα στην πόλη με αυτοκίνητο το καλοκαίρι, εκτός από τους μόνιμους κατοίκους , ενώ στις 3 εισόδους να υπάρχουν χώροι στάθμευσης για όλους. Μετά θα μπουν μερικά λεωφορεία του Δήμου για να μεταφέρουν τον κόσμο εντός της πόλης. Κι ακόμα θα πρέπει να διατεθούν 200 ποδήλατα δωρεάν για όλους με στάσεις για να τοποθετούνται. Η αγορά όλων αυτών μπορεί να γίνει με λίγα χρήματα.
Στην παραλιακή ζώνη να μην υπάρχουν αυτοκίνητα σταθμευμένα αλλά να γίνει ποδηλατόδρομος διπλής κατεύθυνσης. Αυτό μπορεί να το αναλάβει η δημοτική αρχή. Θέλουμε 20 χιλιόμετρα ποδηλατόδρομους στη Ζάκυνθο για αρχή.
Θέλουμε να φτιάξουμε μία πόλη που θα είναι αντίστοιχη άλλων περιοχών με τουρισμό όπως η Σύρος, η Κως, τα Τρίκαλα κλπ».