Ο Αλέξης Κούγιας για την αθώωση Γάσπαρου στο ραδιόφωνο του ΕΡΜΗ 91,8
Λεπτομέρειες για την απόφαση του Εφετείου που έκρινε αθώο τον τέως Νομάρχη Ζακύνθου Διονύση Γάσπαρο για την υπόθεση των επιδομάτων τυφλότητας, έδωσε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Ερμή ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας κάνοντας λόγο για ένα κλίμα έντονης προκατάληψης εναντίον του τέως Νομάρχη και για νέα σημαντικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Εφετείο. Ο ίδιος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Ερμή, αναφέρθηκε και στην εμπλοκή του ονόματος του συναδέλφου του και πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή στην συγκεκριμένη υπόθεση.
«Δεν συμμετείχα στον πρώτο βαθμό της διαδικασίας, αλλά όπως ενημερώθηκα ήταν μια εντελώς διαφορετική δίκη, όπου με αντικειμενικό τρόπο ο Πρόεδρος του Εφετείου κ. Κακολύρης, ο Εισαγγελέας κ. Γ. Μπισμπίκης και τα μέλη του Δικαστηρίου – δύο εκ των οποίων είχαν υπηρετήσει στη Ζάκυνθο- διερεύνησαν τις κατηγορίες με σοβαρή ουσιαστική και νομική προσέγγιση» ανέφερε αρχικά ο κ. Κούγιας, τονίζοντας πως ήταν πρωτοφανές το ότι ασκήθηκε δίωξη για το αδίκημα της απάτης εις βάρος του κ. Γάσπαρου και πως η δίωξη αυτή ήταν ενδεικτική της προκατάληψης που υπήρχε.
«Το αδίκημα της απάτης δεν το διέπραξε ο τέως Νομάρχης και αν το διέπραξαν κάποιοι, ήταν αυτοί που χωρίς να είναι τυφλοί, έπαιρναν τα χρήματα του επιδόματος. Αυτός ήταν και ο λόγος που το θέσαμε σαν θέμα μαζί με τους συναδέλφους νομικά, με αποτέλεσμα το Δικαστήριο να μην ασχοληθεί καν με αυτό. Σε σχέση το αδίκημα της ψευδούς βεβαιώσεως, αποδείχθηκε πως ο κ. Γάσπαρος δεν είχε καμία σχέση με όσα συνέβαιναν ανάμεσα στους φερόμενους ως τυφλούς και των εμπλεκόμενων υπηρεσιών . Μάλιστα κατά τη διάρκεια της δίκης αποδείχθηκε πως οι υπάλληλοι είχαν πολυγραφημένες αρνήσεις, τις οποίες διαβίβαζαν στον κ. Γάσπαρο λες και ήταν αυτός αρμόδιος να βεβαιώσει αν ήταν ή δεν ήταν τυφλοί! Μάλιστα η Νομοθεσία ξεκαθαρίζει πως αυτοί που ήταν υποχρεωμένοι να ερευνήσουν ήταν οι υπηρεσίες και όχι ο Νομάρχης» ανέφερε ακόμη ο δικηγόρος.
Ο κ. Κούγιας συνέχισε λέγοντας πως μόλις ο κ. Γάσπαρος διαπίστωσε έναν ορυμαγδό αιτήσεων για επιδόματα, κινητοποίησε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, Υγείας αλλά και της Περιφέρειας για να υπάρξει διερεύνηση της υπόθεσης.
«Προσκομίστηκαν στο Δικαστήριο 55 έγγραφα από το 2003 μέχρι το 2011 που ο κ. Γάσπαρος παρακαλούσε να σταλούν γιατροί για έλεγχο. Αντί αυτό να αποτελέσει επιχείρημα προς υπεράσπισή του, οι πολιτικοί του αντίπαλοι , μεταξύ αυτών και ένας δικηγόρος υποψήφιος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε δύο ίδιες μηνύσεις εναντίον του, ενέπλεξαν τον κ. Γάσπαρο» τόνισε συμπληρώνοντας πως τρέφει εκτίμηση στον κ. Κοντονή αλλά προέχει το υπερασπιστικό του καθήκον. Τέλος ο κ. Κούγιας αναφέρθηκε σε μια προσωπική περιπέτεια που πέρασε ο κ. Γάσπαρος λόγω των κατηγοριών αυτών, καθώς υπήρξε ο πολίτικος και κοινωνικός αποκλεισμός, ενώ επιβαρύνθηκε και η υγεία του.