«Ανδρών επιφανών πάσα γη τάφος» και η φράση του Θουκυδίδη ταιριάζει απόλυτα σε κάθε μεγάλο Έλληνα που φεύγει από τα εγκόσμια. Στις μέρες μας η φράση του μεγάλου ιστορικού ταιριάζει στην εκδημία του παγκοσμίου φήμης και ακτινοβολίας μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, που μας άφησε πλήρης ημερών και πλήρης από δημιουργία το πρωί της 2ας Σεπτεμβρίου. Ως εκ τούτου οι αντιπαραθέσεις που έχουν ξεσπάσει για το χώρο της ταφής του είναι ανούσιες και βρίσκονται έτη φωτός μακριά από τη δική του αλήθεια και πραγματικότητα.
Και σε αυτό το φέρετρο θα ακουμπήσει η Ελλάδα και η ίδια φράση θα ακουστεί 78 ολόκληρα χρόνια μετά το θάνατο ενός μεγάλου ποιητή, του Κωστή Παλαμά, που ο χαμός του έφερε το λαό στους δρόμους της αθηναϊκής γης για να τον αποχαιρετήσει.
Το ύστατο χαίρε θα πουν μυριόστομα στο Μίκη όλοι οι Έλληνες, απανταχού της γης, την ώρα που θα οδηγείται στην τελευταία του κατοικία. Γιατί τον θεωρούν ένα κομμάτι της Ελλάδας συνυφασμένο με τους αγώνες και τα ωραία που γέννησε αυτός ο τόπος.
Ατελείωτος είναι ο κατάλογος με τα έργα και τις μοναδικές δημιουργίες του, που θα ακτινοβολούν στο διηνεκές και θα είναι φάρος και πυξίδα για τον ελληνισμό.
Η Ελλάδα είναι σύμβολο δημοκρατίας, πολιτισμού και μεγάλων ιδεών. Όλα αυτά τα υπηρέτησε σεμνά και ανιδιοτελώς ο Μίκης μέσα από τη τέχνη και τη ζωή του. Αν και βρέθηκε πολλές φορές στη δίνη πολιτικής κριτικής, ο συναισθηματικός του κόσμος έδινε απάντηση σε όλα όσα κατά καιρούς καταπιάστηκε.
Ευχή μας είναι να δούμε νέους καλλιτέχνες να προσπαθήσουν να ακουμπήσουν το φως της ψυχής του και να δώσουν τη συνέχεια που έχει ανάγκη η Ελλάδα.