Χρήσιμη από κάθε άποψη ήταν η παρουσία του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη στη Ζάκυνθο καθώς στη διάρκεια της ομιλίας του, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Πνευματικό Κέντρο, δόθηκε η δυνατότητα διαλόγου και ερωταπαντήσεων σε έντονο μάλιστα τόνο που έδωσε το στίγμα του μεγάλου προβληματισμού της κοινής γνώμης.
Ο κ. Κουβέλης στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους η ΔΗΜΑΡ αποφάσισε να συμμετέχει στην κυβέρνηση και είπε ότι το κόμμα του ανέλαβε την ευθύνη που του αναλογεί απέναντι στην Ελλάδα και έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης για να αντιμετωπιστούν τα πολλαπλά προβλήματα της χώρας.
«Θα μας ήταν εξαιρετικά βολικό να ασκούμε αντιπολίτευση από τα έδρανα και να μην έχουμε την ανάλογη ευθύνη στα προβλήματα» σημείωσε ο κ. Κουβέλης και υπενθύμισε πως το κόμμα του δεν ψήφισε τα μνημόνια ούτε το μεσοπρόθεσμο. Σημείωσε ότι είναι ανάγκη να γίνουν περικοπές 11,5 δις ευρώ και αυτό μπορεί να γίνει στις δημόσιες δαπάνες, στην ιατροφαρμακευτική δαπάνη και στα πάσης φύσεως περιττά έξοδα του ευρύτερου δημόσιου τομέα τα οποία δεν εξυπηρετούν το δημόσιο αγαθό. «Αυτό είναι μια δύσκολη υπόθεση γιατί το κράτος είναι δομημένο πάνω στο πελατεικό σύστημα, υπάρχουν περιττοί οργανισμοί και πρέπει να δούμε τι θα γίνει με το προσωπικό που πλεονάζει και δεν παράγει. Αυτό το προσωπικό δεν θέλουμε να μπει σε εργασιακή εφεδρεία και εμείς προτείνουμε τις αναγκαστικές μετατάξεις» είπε ο κ. Κουβέλης.
Αναφερόμενος σε όσα δημοσιοποιούνται από μέσα ενημέρωσης για περικοπές σε χαμηλές συντάξεις και μισθούς, ο κ. Κουβέλης είπε ότι αυτό δεν προκύπτει από πουθενά και οι πολιτικοί αρχηγοί που συσκέπτονται 2 με 3 φορές την εβδομάδα δεν έχουν λάβει τέτοιες αποφάσεις. Επίσης για τις αποκρατικοποιήσεις είπε ότι δεν πρόκειται για εκποίση αλλά για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και έφερε το παράδειγμα με το Ελληνικό (το πρώην αεροδρόμιο) που είναι αναξιοποίητο εδώ και 10 χρόνια καθώς και άλλες περιπτώσεις που η δημόσια γη είναι καταπατημένη και λεηλατημένη.
Η ευρωζώνη
Ο αρχηγός της ΔΗΜΑΡ εξέφρασε τους φόβους του για το αύριο της χώρας και είπε το παράδειγμα της Ιφιγένειας το οποίο μετέφερε στο σήμερα και σημείωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να θυσιαστεί για να φυσήξει ούριος άνεμος στα πανιά της Ευρώπης. Αναφορικά με το ενδιαφέρον των ΗΠΑ και του Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα ο κ. Κουβέλης εξέφρασε την άποψη ότι θέλουν την Ευρώπη ενωμένη για να μην διαταραχθεί η ισορροπία δολαρίου και ευρώ.
«Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει πάση θυσία στην ευρωζώνη γιατί αλλιώς θα γυρίσουμε δεκαετίες πίσω. Ας αναλογιστεί ο καθένας τι θα σημαίνει να πληρώνουμε με δραχμές οτιδήποτε αγοράζουμε με ευρώ. Επίσης θέλω να σας πω ότι δεν είναι δεδομένα τα πράγματα σχετικά με την παραμονή μας στην ευρωζώνη» είπε ο κ. Κουβέλης.
Το πολιτικό σύστημα
Για τον τρόπο λειτουργίας του πολιτικού συστήματος, που, αναφορικά με την Ελλάδα, ο κ. Κουβέλης είπε ότι είναι το πιο ακριβό της Ευρώπης, σημείωσε ότι έχουν αποφασιστεί περικοπές και για τον πρωθυπουργό και για τους υπουργούς. «Βέβαια αυτό έχει πολιτικό συμβολισμό καθώς δεν θα λύσει το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.
Ακόμα αναφέρθηκε στην διακρατική σύμβαση που θα γίνει με την Ελβετία για να εισπραχθεί ο φόρος καταθέσεων όσων έχουν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό. «Αυτό θα προωθηθεί σύντομα και η Γερμανία που έχει κάνει ανάλογη σύμβαση έχει εισπράξει 2 δις ελβετικά φράγκα. Επίσης δρομολογείται το περιουσιολόγιο αν και γνωρίζουμε ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις» ανέφερε.
Οι ερωτήσεις
Καυτές αλλά καίριες ήταν οι ερωτήσεις που ακολούθησαν και έδωσαν τη δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων και αλληλοενημέρωσης για θέματα όπως η πώληση της ΑΤΕ, η πορεία της αγροτικής οικονομίας και η συνεργασία των κομμάτων μέσα στην κυβέρνηση.
Ο κ. Κουβέλης χαρακτήρισε τη ΔΗΜΑΡ ως την αριστερά ητυς ευθύνης και είπε ότι αν το κόμμα του δεν έδινε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, τότε θα πηγαίναμε σε 3η εκλογική αναμέτρηση. «Πρέπει να πετύχει η κυβέρνηση κι όχι η αριστερά να νίπτει τας χείρας της γιατί αυτό δεν είναι υπεύθυνο» ανέφερε ο κ. Κουβέλης απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα για τη συνεργασία των τριών.
Για το θέμα των τραπεζών είπε ότι θέση του είναι να υπάρχει ένας δημόσιος τραπεζικός πυλώνας αλλά αφού αυτό δεν γίνεται, εξετάζονται οι καλύτερες προτάσεις για τις ιδιωτικές τράπεζες και για την ΑΓΡΟΤΙΚΗ συμπλήρωσε ότι μόνο η ΠΕΙΡΑΙΩΣ έδωσε προσφορά για να την αγοράσει. Επίσης είπε ότι δεν θα πεοραχθούν οι αγροτικές γαίες και ότι θα διασφαλιστολυν οι θέσεις των εργαζομένων στην ΑΤΕ.
Τέλος ο κ. Κουβέλης χαρακτήρισε ολέθριο το ενδεχόμενο να επιστρέψουμε στη δραχμή, κάτι που εκτίμησε ότι θα σημάνει την οικονομική και πολιτική απομόνωση της χώρας μας.