Τη δική του άποψη για τα όσα συζητήθηκαν έντονα το τελευταίο διάστημα για την περιοχή του Ναυαγίου, αρχής γενομένης με το θέμα της δολιοφθοράς της εξέδρας που άγνωστοι κατέστρεψαν, μετέφερε μιλώντας στον –Ε- ο Μητροπολίτης Δωδώνης και Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Ζακύνθου Χρυσόστομος.
Ο κ. Χρυσόστομος, ξεκαθάρισε πως η περιοχή ανήκει στην εκκλησία με βάση συγκεκριμένα έγγραφα που αποδεικνύουν την ιδιοκτησία αυτή και διευκρίνισε πως θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία με το Δήμο και την τοπική κοινότητα, από την στιγμή που μπει τέλος σε νοοτροπίες του παρελθόντος και αναγνωριστούν τα δικαιώματα της Εκκλησίας!
Να σημειωθεί πως πρόσφατα, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βολιμών Γιάννης Θεοδόσης Κοντός, με επιστολή του προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσιακούς παράγοντες του νησιού επεσήμανε την ανάγκη να ληφθούν μέτρα προστασίας στην περιοχή για την ασφάλεια των επισκεπτών.
Ο ίδιος μάλιστα, μιλώντας στο ραδιόφωνο του –Ε- είχε επισημάνει πως δεδομένου ότι υπάρχει ζήτημα με το ιδιοκτησιακό, τα χέρια της τοπικής κοινότητας είναι δεμένα ως προς τις παρεμβάσεις στην περιοχή (πχ τοποθέτηση προστατευτικών σίδερων κτλ), αφού αυτές θα πρέπει να γίνουν από την Εκκλησία.
Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου, σημείωσε πως δεν μπορεί να υπάρχει συνεργασία, όσο η άλλη πλευρά δείχνει πείσμα και επεσήμανε πως η εξέδρα κατασκευάστηκε από την Εκκλησία με σκοπό να μπορούν να επισκέπτονται την περιοχή οι τουρίστες και από στεριά.
«Το ιδιοκτησιακό θέμα στην περιοχή, δεν εκκρεμεί, εκτός αν κάποιος μας φέρει χαρτιά και αποδείξει πως του ανήκει. Εμείς από την πλευρά μας έχουμε χαρτιά. Το κτίσμα που είναι εκεί και έκλεισε από πείσμα εμπόρων που ζημιώνονταν από την λειτουργία του, έχει άδεια επικυρωμένη από την Πολεοδομία! Επίσης έχουμε άδεια από τον τότε Δήμαρχο, που υπέγραψε και έβαλε σφραγίδα για πάρει ρεύμα το κατάστημα. Εφόσον για τη δική μας έκταση διαπιστώθηκε πως ήταν αναδασωτέα, πως δόθηκε άδεια στην ξένη ιδιοκτησία για να λειτουργήσει περίπτερο;» σημείωσε ο Μητροπολίτης, συμπληρώνοντας πως όταν επί δέκα χρόνια η Εκκλησία κάνει δημοπρασίες για την εκμίσθωση των πάγκων στην περιοχή, γιατί κανείς δεν αμφισβήτησε αυτή τη διαδικασία, αν μπορούσε;
«Υπάρχει χρησικτησία αιώνων που είναι αδιατάραχτη! Πως έγινε αυτό ξαφνικά; Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής! Έφτιαξα την εξέδρα για να μπορεί ο κόσμος να επισκέπτεται την περιοχή! Είχε η Εκκλησία κανένα όφελος από αυτό; Υπάρχει όμως μια διαμάχη μεταξύ των λεμβούχων και των εστιατόρων! Δεν λαμβάνουν όμως υπόψη ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός επισκεπτών που είτε δεν έχει χρόνο να πάρει την βάρκα, είτε ανακατεύεται στη θάλασσα. Όλα αυτά ξεχάστηκαν μπροστά στο συμφέρον και τώρα ας κάνουν ότι τους φωτίσει ο Άγιος! Αυτή η κατάσταση όμως είναι εις βάρος της Ζακύνθου!» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Δωδώνης, συμπληρώνοντας πως κατά το παρελθόν, την περίοδο που ήταν Βουλευτής ο Διονύσης Γκούσκος, έγιναν προσπάθειες για συνδιαχείριση της περιοχής, την οποία όμως όταν αποδέχτηκε η Εκκλησία δεν την αποδέχτηκε η άλλη πλευρά.
«Είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε μια σωστή διαχείριση της περιοχής!» σημείωσε και ερωτηθείς για το αν η Εκκλησία έχει ένα πλάνο ανάπτυξης της περιοχής σημείωσε:
«Επειδή αυτοί που ζουν εκεί και ενδιαφέρονται για τα κοινά είναι πλανεμένοι, δεν έχουμε πλάνο! Από την πλευρά μας τι άλλο μπορούμε να κάνουμε; Είναι δυνατόν να έρχονται βράδυ και να κόβουν την εξέδρα;»
Ο κ. Χρυσόστομος ανέφερε πως η εξέδρα κατασκευάστηκε με μεγάλες σιδερένιες δοκούς που έφταναν σε βάθος μέσα στο βουνό και από πάνω είχε πέσει τσιμέντο και μόνο αν ξεκολλούσε το βουνό, υπήρχε κίνδυνος κατάρρευσης.
«Δεν υπάρχει καλή διάθεση για συνεργασία. Υπάρχει ένα πείσμα για το ιδιοκτησιακό, που αν δεν το αναγνωρίσουν δεν μπορούμε να συνεργαστούμε. Αν αλλάξουν νοοτροπία εδώ είμαστε για να συνεργαστούμε!» κατέληξε.