Με το Διευθυντή Δασών και τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες της υπηρεσίας συναντήθηκε νωρίς το πρωί της περασμένης Παρασκευής αντιπροσωπεία του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Ζακύνθου και πιο συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Γ. Μοθωναίος, η ταμίας Ν. Πλέσσα και το μέλος του Δ.Σ Παναγιώτης Χριστόφορος με σκοπό να υπάρξει ενημέρωση για την εξέλιξη της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών για το νησί μας.
Η συνάντηση έγινε με επίκεντρο και τις τελευταίες ανακοινώσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος που αφορούν αφενός την εξάμηνη παράταση της προθεσμίας για την υποβολή αντιρρήσεων και την μείωση των τελών που προβλέπονται κατά 50%, αφετέρου την προετοιμασία μιας νομοθετικής ρύθμισης από την πλευρά του Υπουργείου που θα προβλέπει λύσεις σε ζητήματα για τα οποία έχουν διαπιστωθεί ήδη προβλήματα και αφορούν τους δασωμένους αγρούς, τις εκχερσωμένες εκτάσεις, τις αντιρρήσεις κ.α.
Εν αναμονή της Νομοθετικής Ρύθμισης για τους δασικούς χάρτες
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέφερε μιλώντας στην εφημερίδα μας ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών Γ. Μοθωναίος, κατά την άποψη του Διευθυντή Δασών κ. Σκαλτσογιάννη θα πρέπει να συνεχιστεί από τους πολίτες η διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων και πρόδηλων σφαλμάτων, ενώ ειδική αναφορά κατά τη συζήτηση έγινε στο θέμα των οικισμών αλλά και στο θέμα των πολιτών που έχουν πληροφοριακά έγγραφα προ του 1997 για τα οικόπεδα τους.
Σε ότι αφορά τους οικισμούς από την πλευρά του Δασάρχη ξεκαθαρίστηκε πως το θέμα θα πρέπει να επιλυθεί μεταξύ της Υπηρεσίας Δόμησης και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ενώ για τους ιδιοκτήτες με πληροφοριακά έγγραφα προ του 1997 υπογραμμίστηκε πως υπάρχει ανάγκη να υποβάλουν αντίρρηση με σύγχρονο τοπογραφικό.
Με βάση την ανάρτηση που έγινε τέλη Μαρτίου, οι δασικές εκτάσεις στη Ζάκυνθο υπολογίζεται πως καταλαμβάνουν μια συνολική έκταση 400.000 στρεμμάτων, ενώ ο Διευθυντής Δασών ανακοίνωσε στους εκπροσώπους των μηχανικών πως με κονδύλια του Πράσινου Ταμείου αναμένεται να προσληφθούν στην Υπηρεσία δύο νέοι δασολόγοι για να υποστηρίξουν τις αυξημένες ανάγκες της Υπηρεσίας. Το αίτημα έχει υποβληθεί και αναμένεται η έγκριση της απόφασης για την πρόσληψη του προσωπικού αυτού.
Η Νομοθετική Ρύθμιση
Η νομοθετική ρύθμιση για τους δασικούς χάρτες προβλέπει λύσεις για επτά ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά και είναι τα εξής:
1) Για τα πρόδηλα σφάλματα. Έχει παρατηρηθεί ότι οικήματα χαρακτηρίζονται εν μέρει δασικά. Ακόμη και αγροτικές εκτάσεις, δρόμοι, παραλίες. Το ίδιο συμβαίνει και με στενές λωρίδες γης που ανάμεσα σε μη δασικές εκτάσεις χαρακτηρίζονται ως δασικού χαρακτήρα. Με τη ρύθμιση, λένε από το Περιβάλλοντος, δεν θα απαιτείται πλέον καμία ενέργεια από τον πολίτη για τη διόρθωση σφαλμάτων, που «προκάλεσε η ανεπάρκεια της διοίκησης».
2) Για τους δασωμένους αγρούς. Σήμερα ιδιωτικές πρώην αγροτικές εκτάσεις που έχουν δασωθεί βαρύνονται με τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, όπως για παράδειγμα διεκδικήσεις από το Δημόσιο ή και χρονοβόρες διαδικασίες για τον προσδιορισμό της χρήσης.
3) Για τις εκχερσωμένες εκτάσεις. Πρόκειται για εκτάσεις που έχουν εκχερσωθεί χωρίς πράξεις της διοίκησης και βρίσκονται σε αίολο νομικό καθεστώς, και κατ’ επέκταση μελλοντικά θα διεκδικηθούν από το κράτος. Η ρύθμιση θα επιλύει οριστικά όλα τα ζητήματα, ενώ συγχρόνως θα προστατεύει το Δημόσιο από τους καταπατητές.
4) Για την κυριότητα του Δημοσίου. Έχει παρατηρηθεί εκτάσεις που είναι εν μέρει δασικές να εμφανίζονται αυτόματα στο Κτηματολόγιο ως διεκδικούμενες από το Δημόσιο. Η προωθούμενη ρύθμιση θα προβλέπει την αντίστροφη διαδικασία, δηλαδή το Δημόσιο θα είναι υποχρεωμένο να αποδεικνύει την ιδιοκτησία του επί των αμφισβητούμενων εκτάσεων.
5) Για τους ασπάλαθους. Έχει ανακύψει ζήτημα με περιοχές που χαρακτηρίστηκαν δασικές λόγω ασπαλάθων. Το 2018 το Τεχνικό Συμβούλιο Δασών εξαίρεσε τα φρύγανα από τη δασική βλάστηση αλλά όχι τους ασπάλαθους. Πλέον στον δρόμο του αποχαρακτηρισμού βρίσκονται και οι ασπάλαθοι. Με αυτόν τον τρόπο, αυτού του είδους η βλάστηση – υπό προϋποθέσεις – δεν θα αποδίδει δασικό χαρακτήρα σε μια έκταση. Πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά πολλές περιοχές της χώρας, κυρίως όμως την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες, το Βόρειο Αιγαίο και τη Μάνη, μια και μεγάλο ποσοστό αυτών των περιοχών χαρακτηρίστηκε ως δασικό λόγω ασπαλάθων.
6) Για τη δυσκολία σε μεταβιβάσεις και επενδύσεις. Δεν μπορούν να γίνουν δικαιοπραξίες για εκτάσεις που θεωρούνται άδικα εν μέρει δασικές ή και εξ ολοκλήρου δασικές ή δασικού χαρακτήρα, ενώ έχουν τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισμού. Όταν μια έκταση βαρύνεται άδικα από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, καθυστερούν ή και αποτρέπονται πλήρως επενδυτικές κινήσεις. Η ρύθμιση θα προβλέπει το ξεπάγωμα των μεταβιβάσεων.
7) Για τη διαδικασία των αντιρρήσεων. Ξεπερνούν τις 170.000 οι αντιρρήσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής από τις αναρτήσεις των δασικών χαρτών. Μέσα στον Απρίλιο πιάνουν δουλειά οι Επιτροπές Εξέτασης των Αντιρρήσεων. Ανατίθεται σε ιδιώτες η προετοιμασία τους, όπως η ομαδοποίηση και η ταξινόμηση, για να διευκολυνθεί το έργο των Επιτροπών, ενώ παράλληλα προχωρά η πρόσληψη 700 υπαλλήλων στις δασικές υπηρεσίες.
Εν αναμονή της Νομοθετικής Ρύθμισης για τους δασικούς χάρτες
Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ζακύνθου: Δικαίωση των αιτημάτων μας
Για δικαίωση των αιτημάτων του Δικηγορικού Συλλόγου Ζακύνθου αλλά και των Δικηγορικών Συλλόγων όλων των νησιών έκανε λόγο ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ζακύνθου Ι. Γιατράς τονίζοντας πως το σχετικό της παράτασης είναι αυτό που από την πρώτη στιγμή είχε θέσει δημόσια ο δικηγορικός κόσμος.
«Θα δοθεί μια 6μηνη παράταση ώστε το Κράτος να ενημερώσει τους χάρτες με βάση τις ήδη εκδοθείσες αποφάσεις. Παράλληλα η Πολιτεία θα νομοθετήσει και για άλλα ζητήματα που πρέπει να λυθούν όπως είναι οι δασωμένοι αγροί, τα παράβολα κτλ
Πρόεδρος ΤΕΕ Επιμένουμε στην λειτουργία γραφείου υποστήριξης
Ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΤΕΕ χαρακτήρισε πολύ θετικές τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου για παράταση της προθεσμίας για τους δασικούς χάρτες, ενώ σημείωσε πως μετά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν ακολούθησε κάποια νέα συνάντηση για να υλοποιηθεί η ενημέρωση που αποφασίστηκε για τους κατοικους του νησιού και ειδικά στα χωριά.
Ο Πρόεδρος της Ν.Ε του ΤΕΕ επανέλαβε την ανάγκη να οργανωθεί το γραφείου ενημέρωσης των πολιτών για την καλύτερη εξυπηρέτησης τους.
Ακολουθήστε το Ermisnews.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από τη Ζάκυνθο, την Ελλάδα και τον κόσμο.