Για τις εξελίξεις που αφορούν τον παλαιό αιγιαλό και τις δικές του πρωτοβουλίες ώστε να αποδεσμευτούν οι ιδιοκτήτες γης, μίλησε στον –Ε- ο δικηγόρος Παύλος Συνετός που έχει ασχοληθεί περισσότερο από δύο δεκαετίες με το ζήτημα.
Το πρόβλημα ταλανίζει κατά κύριο λόγο ιδιοκτήτες στην περιοχή του κόλπου Λαγανά και ο κ. Συνετός μέσω υπομνήματος που έχει καταθέσει σε αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, έχει προτείνει να επιλυθεί το ζήτημα με τον ίδιο τρόπο που γίνονται οι δασικοί χάρτες, δηλαδή με τις αεροφωτογραφίες του 1945.
Αναφορικά με τις παρεμβάσεις του στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο κ. Συνετός δήλωσε: «Αυτοί που έχουν ιδιοκτησίες στην περιοχή Καλαμακίου, Λαγανά αλλά και σε άλλες περιοχές της Ζακύνθου που δημιουργήθηκε θέμα παλαιού αιγιαλού, γνωρίζουν πως ασχολούμαι με το ζήτημα από 2005, δηλαδή από την πρώτη φορά που προέκυψε θέμα παλαιού αιγιαλού στη Ζάκυνθο.
Να ισχύσουν για τον παλαιό αιγιαλό οι αεροφωτογραφίες με τις οποίες γίνονται και οι δασικοί χάρτες
Εχω συντάξει πλείστες όσες αιτήσεις ακύρωσης ενώπιον του ΣτΕ οι οποίες έχουν εκδικαστεί και κατά μεγάλο μέρος έχουν γίνει δεκτές και έχουν απελευθερωθεί ιδιοκτησίες, στο Καλαμάκι, στον Αλυκανά και στο Βασιλικό.
Όμως υπάρχουν κάποιες ιδιοκτησίες στην περιοχή Λαγανά (και είναι μεγάλος αριθμός τουριστικών και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων) οι οποίες δεν έχουν ξεκαθαρίσει διότι το ΣτΕ προσέκρουσε στον ύφαλο που λέγεται Σχέδιο Πόλης Λαγανά, με τις όποιες νομοτεχνικές ατέλειές του. Επομένως η περιοχή του Λαγανά συνεχίζει να κατατρύχεται από το βάσανο του παλαιού αιγιαλού καθώς το ΣτΕ δεν έλυσε το θέμα».
Το τελευταίο διάστημα ο κ. Συνετός συνεργάζεται με το Βουλευτή Ζακύνθου Διονύση Ακτύπη για να προωθηθεί η επίλυση του ζητήματος από την κυβέρνηση.
«Με δεδομένο ότι θα πρέπει να απελευθερωθούν αυτές οι ιδιοκτησίες ετοίμασα ένα υπόμνημα το οποίο με τη βοήθεια της συναδέλφου κ. Καπνίση, παρέδωσα στον τοπικό Βουλευτή για να το προωθήσει στα κυβερνητικά γραφεία.
Το υπόμνημα αυτό είναι ένα μεγάλο και αναλυτικό ιστορικό για ότι έχει συμβεί μέχρι τώρα, έχει όλες τις αποφάσεις του ΣτΕ που έχουν εκδοθεί για αντίστοιχες περιπτώσεις παλαιού αιγιαλού στη Ζάκυνθο, έχει μία μελέτη από το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης για την κατάσταση της Ζακύνθου τα τελευταία 3000 χρόνια, μία μελέτη του ΙΓΜΕ, αεροφωτογραφίες και πολλά άλλα στοιχεία» σημείωσε ο δικηγόρος Παύλος Συνετός που ακολούθως ανέπτυξε τις πτυχές του ζητήματος λέγοντας:
«Ο παλαιός αιγιαλός εξακολουθεί να υφίσταται νομικά και αυτό δημιουργεί πλείστα όσα ζητήματα στο Λαγανά.
Το πρώτο είναι πως όσοι έχουν εκτάσεις που δεν έχουν ανοικοδομηθεί, δεν μπορούν να τις οικοδομήσουν.
Το δεύτερο είναι πως όσοι έχουν εκτάσεις εντός του παλαιού αιγιαλού δεν μπορούν να τις μεταβιβάσουν.
Το τρίτο είναι πως καμία επιχείρηση από αυτές που βρίσκονται σε καθεστώς παλαιού αιγιαλού δεν μπορεί να ενοικιάσει νόμιμα το χώρο της παραλίας για ανάπτυξη ομπρελών και καθισμάτων λόγω αυτού του καθεστώτος.
Το αποτέλεσμα είναι ότι εδώ και μία τετραετία περίπου ο Δήμος να μην εισπράττει εισοδήματα από αυτή την πηγή».
Αναφερόμενος στην ακτογραμμή ο κ. Συνετός είπε: «Ο παλαιός αιγιαλός που χαράχθηκε το 2011 έχει το εξής τραγελαφικό στοιχείο. Θα περίμενε κανείς ότι η ζώνη παλαιού αιγιαλού, (η οποία κατά το νόμο αποτελεί μία λωρίδα ξηράς (που δημιουργήθηκε είτε με την απόσυρση της θάλασσας και την δημιουργία νέας ξηράς, είτε με το μπάζωμα της θάλασσας και τη δημιουργία μίας λωρίδας ξηράς μέσα στη θάλασσα) θα είναι ευθύγραμμη και παράλληλη με την ακτογραμμή. Όμως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο κι αν είτε το σχήμα της, αυτή η λωρίδα έχει ένα περίεργο γεωμετρικό σχήμα, που, αλλού εισέρχεται βαθειά μέσα στη ζώνη της ξηράς (πχ στην ανατολική πλευρά του Λαγανά φτάνει και τα 700 μέτρα) και αλλού όπως στη δυτική πλευρά του Λαγανά περιορίζεται στα 30, 50 και 100 μέτρα.
Να επαναχαραχθεί ο αιγιαλός με κυβερνητική πρωτοβουλία
Οι δύο γεωλογικές μελέτες της περιοχής που έχουν συνταχθεί έδειξαν ότι η ακτογραμμή της Ζακύνθου τα τελευταία 3000 χρόνια δεν έχει μεταβληθεί λιγότερο ή περισσότερο από 15 μέτρα.
Θέλουμε λοιπόν με αυτή την παρέμβαση να επιλυθεί το θέμα για να μην ταλαιπωρούνται οι υπόλοιπο κάτοικοι με μακροχρόνιους δικαστικούς αγώνες. Το θέμα αυτό ή θα επιλυθεί με κυβερνητική νομοθεσία, ή αλλιώς οι ιδιοκτήτες του Λαγανά θα πρέπει να σύρονται στα δικαστήρια προκειμένου να αποδείξουν την ιδιοκτησία τους. Αυτό με χρονικό ορίζοντα δεκαετίας γιατί όταν ένας πολίτης αντιδικεί με το ελληνικό δημόσιο φτάνει μέχρι τον Άρειο Πάγο, που σημαίνει πως έχουμε χρόνο και κόστος. Γίνονται λοιπόν αυτές οι προτάσεις για να επιλυθεί το θέμα».
Καταθέτοντας τις προτάσεις του ο κ. Συνετός είπε:
«Ο παλαιός αιγιαλός προβλέπει την ύπαρξη συμβολαίων μέχρι το 1884 αλλά εμείς το 1953 χάσαμε το Υποθηκοφυλακείο λόγω της πυρκαγιάς και κάηκαν όλα τα συμβόλαια. Άρα δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε συμβόλαια μέχρι το 1884, όμως για το ίδιο θέμα ο δασικός νόμος έχει τροποποιηθεί και έχει καταστήσει σαφές ότι η εξεύρεση των δασικών εκτάσεων γίνεται με την ερμηνεία αεροφωτογραφιών του ’45 και του ’60. Κάτι τέτοιο προτείνουμε να γίνει και για τον παλαιό αιγιαλό. Τα μεγέθη είναι ισοβαρή γιατί τόσο ο αιγιαλός όσο και τα δάση έχουν την ίδια αξία για τον πολίτη. Αυτή είναι η πρώτη πρόταση.
Η δεύτερη πρόταση είναι να επαναχαραχθεί ο αιγιαλός με κυβερνητική πρωτοβουλία, αφού οι ιδιοκτήτες προσκομίσουν τα συμβόλαιά τους και αφού ληφθεί υπόψη από την Κτηματική υπηρεσία η μελέτη του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και του ΙΓΜΕ αλλά και τυχόν νεότερη μελέτη.
Θεωρώ ότι όλοι οι φορείς της Ζακύνθου πρέπει να συμπράξουν σε αυτή την κατεύθυνση και να ενώσουν τη φωνή τους».
Τέλος ο δικηγόρος Π. Συνετός σημείωσε πως «πρέπει να στελεχωθεί η Κτηματική υπηρεσία Ζακύνθου για να μπορέσουν να καταθέσουν αιτήσεις οι ιδιώτες για τον επανακαθορισμό του αιγιαλού».
Ακολουθήστε το Ermisnews.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από τη Ζάκυνθο, την Ελλάδα και τον κόσμο.