Το πλάνο των έργων που προγραμματίζει η Περιφέρεια για τον αγροκτηνοτροφικό τομέα και ειδικά τα έργα που αφορούν την εξασφάλιση νερού στο νησί, έκανε γνωστό μιλώντας στον –Ε- ο Αντιπεριφερειάρχης από την Κεφαλονιά Σωτήρης Κουρής ο οποίος έχει την ευθύνη του εν λόγω τομέα.
Από τα πλέον σημαντικά είναι τα έργα ομοβροδεξαμενών στο ορεινό τμήμα του νησιού και των λιμνοδεξαμωνών, κάτι για το οποίο υπήρξε συνεννόηση με το Δήμαρχο Ζακύνθου.
«Για τη Ζάκυνθο έχουμε βάλει μελέτες για κατασκευή ομβροδεξαμενών στο πρόγραμμα 2020-2021. Ειδικά στο βόρειο τμήμα του νησιού που δεν έχει νερό. Είναι μικρές, έως 20 χιλιάδες κυβικά και μπορούν να γίνουν εύκολα και γρήγορα. Για τις λιμνοδεξαμενές, που έχουμε από παλιά 2 για τη Ζάκυνθο, έγινε μια συζήτηση με το Δήμαρχο ο οποίος μας έκανε προτάσεις και τις εξετάζουμε με το υπουργείο. Παλιά δεν τις ήθελαν οι τοπικές κοινωνίες κοντά τους και δεν έγινε το έργο. Θεωρώ ότι ήταν λάθος που δεν έγινε τότε το έργο των λιμνοδεξαμενών» ανέφερε ο κ. Κουρής.
Ειδικά για την συγκέντρωση και αξιοποίηση του βρόχινου νερού ο κ. Κουρής σημείωσε: « Δεν πρέπει όταν βρέχει να αφήνουμε το νερό να πηγαίνει στη θάλασσα και μετά να κάνουμε γεωτρήσεις για να το φέρουμε στην επιφάνεια. Γίνεται υπεράντληση και καταστρέφουμε τον υδροφόρο ορίζοντα.
Θέλει σωστές και προγραμματισμένες κινήσεις, έργα υποδομής για να αντιμετωπίσουμε τη ζήτηση και την κατανάλωση λόγω τουρισμού.
Αυτά τα έργα πρέπει να γίνουν γιατί θα μας δώσουν τη δυνατότητα να δώσουμε νερό στη γεωργία, στους τουρισμό κλπ. Οι λιμνοδεξαμενές έχουν ταχυ -διυλιστήρια που καθαρίζουν το νερό. Σε μας η εγκατάσταση είναι δίπλα στο χωριό της Αγίας Ειρήνης και τα σπίτια είναι κοντά. Οι κάτοικοι δεν ενοχλούνται. Γεμίζουν από τον Αίνο από το νερό της βροχής που έρχεται με υδρομάστευση από τα ρέματα και οι περιοχές έχουν πάντα νερό».
Αναφερόμενος στα πλάνα που σχετίζονται με οικονομική βοήθεια των κτηνοτρόφων ο Αντιπεριφερειάρχης της Κεφαλονιάς είπε:
«Θα έχουμε βροχές κι αυτό είναι καλό για τους αγρότες μας. Είχαμε παράταση του προγράμματος για covid μέχρι τις 2-12 και εκτιμώ ότι θα πρόλαβαν όλοι να κάνουν τις δηλώσεις. Αυτό αφορά τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και επιδοτούνται με 30 ευρώ το στρέμμα. Ζητήσαμε περισσότερα αλλά δεν ήταν εύκολο.
Μια επιστολή που λάβαμε από το Σύλλογο κτηνοτρόφων για covid και επιδοτήθηκαν σύμφωνα με το γάλα που παρέδιδαν. Όμως οι κτηνοτρόφοι της Ζακύνθου δεν έδιναν το γάλα και αρκετό από αυτό το κατανάλωναν το σπίτι τους. Έστειλα επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βορίδη ο οποίος ανταποκρίθηκε και ζήτησε επιπλέον στοιχεία τα οποία συγκεντρώνονται για να σταλούν και να καταφέρουμε να τους βάλουμε σε επιδότηση. Θα τα πάρουν όσοι δεν έδωσαν τιμολόγια και αφορά την παραγωγή γάλακτος. Ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων Ζακύνθου θα στείλει μία αναλυτική κατάσταση για εκείνους που έκαναν δηλώσεις και δεν έχουν επιδοτηθεί. Αυτά θα διασταυρωθούν με την αρμόδια υπηρεσία που είναι η Διεύθυνση Αγροτικής οικονομίας και έτσι θα μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε το αίτημά σας που είναι δίκαιο. Πρέπει να ενεργοποιηθεί ο αγροτικός κόσμος».
Ένα ακόμα θέμα για το οποίο ενημέρωσε ο κ. Κουρής είναι η ηλεκτροδότηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.
«Το άλλο θέμα αφορά την ηλεκτροδότηση των κτηνοτροφικών μονάδων και θα συμβάλουν με το 25% της συνολικής τιμής που θα βγάλει η ΔΕΗ για το ρεύμα τους. Αυτό είναι πρόγραμμα της Περιφέρειας που δεν έχει υλοποιηθεί εδώ και 20 χρόνια. Βγάλαμε και ανακοίνωση για να απευθυνθούν στις ΔΑΟΚ. Θα εξετάσουμε τις αιτήσεις θα δούμε ποιες είναι νόμιμες και θα προχωρήσουμε στην ηλεκτροδότηση καθώς θα επιχορηγηθούμε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Πρέπει να δώσουμε αξιοπρέπεια στους κτηνοτρόφους μας.
Εμείς έχουμε 900 στάνες και πολλές από αυτές δεν έχουν ρεύμα ενώ εσείς έχετε πιο πολλούς αμπελώνες και ελαιώνες».