Σε πλήρη ακινησία βρίσκονται όλα τα σχέδια πόλης της Ζακύνθου, κατάσταση που επιδεινώθηκε τα χρόνια των μνημονίων και της πανδημίας, αλλά ένα φως στον ορίζοντα είναι η παράταση που δόθηκε για την κτηματογράφηση περιοχών με προβλήματα, μετά από πίεση του Δικηγορικού Συλλόγου Ζακύνθου προς την κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα θα δοθεί παράταση ενός έτους για να ολοκληρωθεί η διαδικασία για το κτηματολόγιο σε Καλαμάκι, Αργάσι, Παντοκράτορα και Βασιλικό και η σχετική απόφαση θα ψηφιστεί στη βουλή μέσα από το νέο νομοσχέδιο για το χωροταξικό.
Προθεσμία-ανάσα έως 31-12-2021 για το κτηματολόγιο περνά στο χωροταξικό ν/σ
Τώρα πλέον οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις ανωτέρω περιοχές της θα έχουν χρονικό περιθώριο να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2021.
Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ζακύνθου Γιάννης Γιατράς δήλωσε στον –Ε- ότι οι συνεχείς πιέσεις που ασκήθηκαν έφεραν αποτέλεσμα αν και το αίτημα των δικηγόρων είναι να δοθεί παράταση 20ετίας από τις αρχικές εγγραφές.
Καλαμάκι, Αργάσι, Παντοκράτορας, Βασιλικός είναι οι περιοχές για τις οποίες ισχύει η παράταση του ενός έτους
Όμως οι τοπικές αρχές πρέπει να ασχοληθούν σοβαρά και με τα σχέδια πόλης όλων των περιοχών του νησιού (Πλάνος, Ντουρέικα, Μπόχαλη, Κήποι), που έχουν εγκαταλειφθεί και ουδέποτε έφτασαν μέχρι την πράξη εφαρμογής, με αποτέλεσμα να είναι επί της ουσίας άχρηστα.
Tο κτηματολόγιο
Ικανοποιημένος από την εξέλιξη με την παράταση προθεσμίας ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ζακύνθου Γιάννης Γιατράς μίλησε στον –Ε- για τις προσπάθειες που έγιναν από την αρχή που εντοπίστηκαν τα προβλήματα και για τις επαφές με την κυβέρνηση και τους υπευθύνους της εταιρείας «Ελληνικό Κτηματολόγιο». Ακόμα ζήτησε από τους ιδιοκτήτες ακινήτων να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που δίνεται τώρα για να μην χάσουν τις περιουσίες τους.
«Από το 2018 είχαμε φτάσει στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της κτηματογράφησης υπό την έννοια ότι υπήρχε καταληκτική ημερομηνία μέχρι 31-12-2018 να διορθωθούν οι αρχικές κτηματολογικές εγγραφές στο Αργάσι (που ήταν η πρώτη περιοχή που έγινε κτηματογράφηση), ενώ ακολούθησε το Καλαμάκι και οι υπόλοιπες περιοχές. Δόθηκαν τότε κάποιες παρατάσεις μέχρι το 2020 κι είχαν αναφέρει ότι καταληκτική ημερομηνία θα ήταν η 31η-12-2020 παρά την έντονη δική μας αντίδραση γιατί είχαμε να αντιμετωπίσουμε τα γνωστά προβλήματα του Αργασίου.
Ενόψει της ολοκλήρωσης της προθεσμίας έχουμε ένα νέο αίτημα να δοθεί παράταση που να καταλαμβάνει το βάθος 20ετίας από τις αρχικές εγγραφές. Ο Βασιλικός, ο Παντοκράτορας και το Καλαμάκι είχαν προθεσμία μέχρι 31-12-2020» είπε ο κ. Γιατράς.
Αναφορικά με τις ενέργειες που ακολούθησαν ο πρόεδρος σημείωσε: «Εμείς πέρυσι στείλαμε ένα έγγραφο στο Κτηματολόγιο και είχαμε κάνει και επίσκεψη στο υπουργείο. Ένα από τα αιτήματα ήταν η παράταση για να μπορέσουν οι ιδιοκτήτες να διορθώσουν τα ακίνητά τους, όχι μόνο ως προς το άγνωστο όσο και ως προς τα όρια των ακινήτων καθώς στο Αργάσι έχουμε ευτράπελα και πολλά ακίνητα είναι τοποθετημένα σε λάθος θέσεις.
Τότε αντέδρασε το Κτηματολόγιο λέγοντας ότι έχουν περάσει πολλά χρόνια και δεν μπορούν να είναι δέσμιοι αυτοί που ήταν συνεπείς και τα δήλωσαν σωστά και εγκαίρως, απέναντι σε μια μειοψηφία που την υπολόγισε στο 5% για τους αγνώστους και στο 15% για τους έχοντες ακίνητα με ακανόνιστα περιγράμματα.
Όμως τους διέφυγαν τα εξής: πρώτα ότι υπάρχει μία οικονομική κρίση από το 2010 και είναι δύσκολο για τους συμπολίτες μας να επιβαρυνθούν τεράστια κόστη για να διορθώσουν τις περιουσίες τους (τοπογραφικά, δικαστήρια κλπ), ενώ κατά δεύτερον έχουμε τα ακίνητα που δεν κτηματογραφήθηκαν σωστά. Αυτό είναι ουσιαστικό λάθος του κτηματολογίου και δεν πρόκειται για το 15% αλλά για πάνω από 50%. Οι αγωγές που έχουν γίνει είναι πολύ λίγες καθώς οι συμπολίτες μας δεν έχουν χρήματα για να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις υποχρεώσεις.
Το κράτος δεν μπορεί να βάζει 14 έτη όταν η έκτακτη χρησικτησία είναι 20 έτη.
Εμείς είπαμε να το πάμε με την ορθή λογική και να δώσουμε το χρονικό περιθώριο των 20 ετών. Εννοείται πως δεν θα παραμείνει εσαεί αυτή η κατάσταση και θα πρέπει να οριστικοποιηθούν οι κτηματολογικές εγγραφές. Παρά τις παθογένειες που έχει το ελληνικό σύστημα και η ίδια η διαδικασία».
Για ανάλογα προβλήματα σε γειτονικές περιοχές ο κ. Γιατράς ανέφερε: «Μεγάλο πρόβλημα υπήρχε στην Κέρκυρα, στην Κεφαλονιά, στην Άρτα, δηλαδή είχαμε πολλές περιοχές όπου έληγε ταυτόχρονα η προθεσμία και γι’ αυτό κινηθήκαμε όλοι οι Σύλλογοι και η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων και επίσης το θέμα μπήκε στη Βουλή με το τελευταίο νομοσχέδιο. Είπαν για 1 χρόνο αλλά εμείς πιέζουμε να πάει στο χρονικό όριο της έκτακτης χρησικτησίας. Όμως πρέπει να πω στους συμπολίτες μας ότι δεν μπορούμε να τραβάμε συνέχεια τα χρονικά όρια χωρίς να γίνονται διορθώσεις. Πρέπει λοιπόν να τακτοποιήσουν τις περιουσίες τους για να μην έχουν πρόβλημα».
Μία ακόμα σημαντική παράμετρος αφορά διευθέτηση και τάξη σε ανάλογους τομείς, θέμα για το οποίο ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ζακύνθου δήλωσε: «Η Ζάκυνθος για να μπορέσει να εκπονήσει τοπικό χωροταξικό σχέδιο θα πρέπει πρώτα να έχει ολοκληρώσει τις θεσμικές της γραμμές. Δηλαδή να έχουν ολοκληρωθεί τα ρυμοτομικά σχέδια και το δασολόγιο.
Στο Λαγανά είναι γνωστό τι έχει γίνει ενώ δεν υπάρχει τίποτα σε Πλάνο, Ντουρέικα, Κήπους, Μπόχαλη. Επίσης χρειαζόμαστε δασολόγιο και αιγιαλούς. Αν δεν ολοκληρωθούν αυτά δεν θα έχουμε τοπικό χωροταξικό στη Ζάκυνθο.
Με το σχέδιο πόλης του Πλάνου δεν έχει ασχοληθεί κανείς τα τελευταία χρόνια. Να λυθούν οι εκκρεμότητες με πολεοδομήσεις, χαράξεις αιγιαλών, δασικούς χάρτες σε όλο το νησί»