Νέο μεταπτυχιακό πραγματοποιούν από κοινού τα Τμήματα Περιβάλλοντος της Σχολής Περιβάλλοντος και Τεχνών Ήχου και Εικόνας της Σχολής Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Οι αιτήσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μέχρι και τις 15 Νοεμβρίου και ουσιαστικά πρόκειται για ένα ακόμη μεταπτυχιακό πρόγραμμα που ιδρύεται για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το οποίο θα λειτουργεί στη Ζάκυνθο. Η σχετική απόφαση της Συγκλήτου του Ιονίου Πανεπιστημίου δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ πριν από δύο ημέρες.
Αναλυτικότερα, πρόκειται για το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) με τίτλο: «Διατήρηση & Διαχείριση Πολιτισμικής Κληρονομιάς» (Preservation & Management of Cultural Heritage) του Τμήματος Περιβάλλοντος της Σχολής Περιβάλλοντος ως συντονίζοντος τμήματος και συμμετέχοντος του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας της Σχολής Επιστήμης της Πληροφορίας και Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Αντικείμενο του νέου μεταπτυχιακού προγράμματος, η διάρκεια του οποίου θα είναι τα τρία εξάμηνα είναι:
1. Η περαιτέρω επιστημονική εξειδίκευση νέων επιστημόνων στα γνωστικά αντικείμενα του Τμήματος Περιβάλλοντος και του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας αλλά και άλλων τμημάτων του Ιονίου Πανεπιστημίου.
2. Η δια βίου εκπαίδευση επιστημόνων οι οποίοι ήδη απασχολούνται σε επιχειρήσεις και οργανισμούς του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα.
3. Η προετοιμασία για σπουδές διδακτορικού επιπέδου στα γνωστικά αντικείμενα του ΔΠΜΣ.
Σκοπός του ΔΠΜΣ είναι να συμβάλει και να εξελίξει την θεωρητική και πρακτική άσκηση των διαφορετικών επιστημών που συμβάλουν στην ανάδειξη, μελέτη, καταγραφή και διατήρηση των πολιτισμικών αγαθών, να προάγει τη διεπιστημονική συνεργασία και αλληλοκατανόηση όλων των επιστημονικών πεδίων που εμπλέκονται στην ίδρυση και ορθή λειτουργία πολιτιστικών ιδρυμάτων, να προάγει την επιστημονική έρευνα και να μεταδώσει την ακαδημαϊκά καλλιεργούμενη γνώση στον τομέα της μουσειολογίας και της διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς, να συμβάλει στην αναβάθμιση του επιστημονικού ρόλου του επιμελητή ενός πολιτιστικού ιδρύματος που ασχολείται με την πρακτική εφαρμογή διαχείρισης των αρχαιολογικών, ιστορικών, εκκλησιαστικών, λαογραφικών και εθνογραφικών τέχνεργων.
Στο ΦΕΚ ορίζεται ακόμη το πρόγραμμα σπουδών, η διάρκεια λειτουργίας του για 8 έτη, από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2028-2029, αλλά και το κόστος φοίτησης για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές που θα είναι 1.900 ευρώ.