Μεγάλος αριθμός επισκεπτών καταγράφηκε φέτος στα αρχαιολογικά μνημεία του νησιού μας , που παρά τα σοβαρά προβλήματα έλλειψης φυλακτικού προσωπικού, παρέμειναν ανοιχτά για το Κοινό κάποιες ώρες και ημέρες της εβδομάδας καθ΄όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Εκτός από το Μουσείο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και το Ενετικό Κάστρο της Μπόχαλης, χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Πύργου του Δομενεγίνη που σύμφωνα με την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ζακύνθου Ελένη Παπασταύρου, φέτος δέχτηκε πάνω από 1000 επισκέπτες.
Στο σημαντικό αυτό αρχαιολογικό μνημείο, η αποκατάσταση του οποίου ολοκληρώθηκε το Φλεβάρη του 2016 μέσα από ευρωπαϊκά κονδύλια, εξασφαλίστηκε φύλαξη κατά τις απογευματινές ώρες, ενώ η έκθεση ζωγραφικής του Γ. Μπράτη που κράτησε μέχρι και τα μέσα Σεπτέμβρη, προσέλκυσε ακόμη περισσότερους επισκέπτες.
Η έλλειψη μόνιμου προσωπικού, ωστόσο, ειδικά στον τομέα της φύλαξης, παραμένει «ανοιχτή πληγή» για την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου: Πρόσφατα έληξαν οι συμβάσεις μέρους του προσωπικού που είχε προσληφθεί για ορισμένο χρόνο στην Εφορεία, με αποτέλεσμα σήμερα να περιοριστεί ο χώρος επισκεψιμότητας στο Μουσείο και είναι ανοιχτό για το Κοινό μόνο το ισόγειο. Σημειώνεται πως το Κάστρο, που λόγω έλλειψης προσωπικού δεν λειτούργησε μέχρι τα μέσα Ιουλίου, παραμένει ανοιχτό.
«Πάντα ζητάμε προσωπικό γιατί υπάρχει ανάγκη. Τα καταφέρνουμε σε ένα μέτρο αλλά θα μπορούσαμε να πάμε και καλύτερα» ανέφερε η κ. Παπασταύρου, τονίζοντας την πολύ θετική «αποτίμηση» της φετινής καλοκαιρινής περιόδου σε σχέση με τον αριθμό των επισκεπτών.
Αυτό που αναμένεται τώρα είναι κάποια συνδρομή από το Δήμο ή και την Περιφέρεια που θα μπορούσαν να παραχωρήσουν κάποιο από το προσωπικό που προσέλαβαν μέσα από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ στην Εφορεία Αρχαιοτήτων.
Προχωρούν τα έργα στην Μπόχαλη
Ενθαρρυντική είναι και η είδηση για την εξέλιξη των εργασιών για την στήριξη των πρανών στο προμαχώνα Minnoto στο Κάστρο της Μπόχαλης με τον ανάδοχο να έχει εγκατασταθεί από τις αρχές του καλοκαιριού.
Τα υποστηρικτικά έργα ξεκίνησαν περίπου δύο χρόνια μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν το νησί μας, «τραυματίζοντας» δυστυχώς και αρχαιολογικά μνημεία όπως είναι το Κάστρο της Μπόχαλης.
Πριν από περίπου ένα χρόνο ολοκληρώθηκε η κατασκευή ενός μεταλλικού προστατευτικού τοιχίου για την προστασία των περιηγητών αλλά και των κατοικιών της περιοχής από φαινόμενα κατολίσθησης, ενώ τα έργα που ξεκίνησαν πρόσφατα αποτελούν την πρώτη φάση της μελέτης που εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Οι εργασίες προϋπολογισμού περίπου 320.000 Ευρώ πραγματοποιούνται υπό την επίβλεψη της Διεύθυνσης Αναστύλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων.