Στην Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση της Περιφερειακής Ομοσπονδίας
Στην Πάτρα, πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες η Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑΜΕΑ Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων καθώς και οι αρχαιρεσίες για την Ανάδειξη Νέου Διοικητικού Συμβουλίου και Ελεγκτικής Επιτροπής. Σύνεδροι του Σωματείου Ατόμων με Αναπηρίες Ζακύνθου «ΟΙ ΠΟΠΟΛΑΡΟΙ» παραβρέθηκαν στη συνέλευση. Μεταξύ αυτών ήταν ο κ. Φ. Βαρδακαστάνης, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στον –Ε- και μίλησε σχετικά με όσα διαδραματίστηκαν σε αυτή.
Στόχος της συνέλευσης ήταν να αναφερθούν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία σε κάθε νομό και να εκλέξουν νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Όπως είπε ο κ. Βαρδακαστάνης: «Όλα τα άτομα από όλους τους νομούς αντιμετωπίζουν ακριβώς τα ίδια προβλήματα. Συζητήσαμε πάνω σε αυτό το θέμα και είπαμε ο καθένας τα προβλήματα για το νομό του και μετά έγιναν αρχαιρεσίες και εκλογές για νέο διοικητικό συμβούλιο». Ο ίδιος έθεσε υποψηφιότητα, για να υπάρχει και από τη Ζάκυνθο μια φωνή των ατόμων με αναπηρία στη Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑΜΕΑ, και εξελέγη με μεγάλο αριθμό ψήφων.
Στην περίοδο του κορονοϊού, τα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία είχαν πολλαπλασιαστεί, καθώς δεν μπορούσαν να πραγματοποιήσουν με ευκολία πολλές από τις καθημερινές συναλλαγές τους. Ο Πρόεδρος του Σωματείου «ΟΙ ΠΟΠΟΛΑΡΟΙ» δήλωσε ότι προσπάθησαν να τα αντιμετωπίσουν όσο μπορούσαν καλύτερα, αλλά δυστυχώς πολλοί από τους θανόντες είχαν προβλήματα που σχετίζονται με κάποιας μορφής αναπηρία.
Σε τοπικό επίπεδο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία παραμένουν τα ίδια, δηλαδή, η προσβασιμότητα, ο χώρος των πάρκινγκ και ο σεβασμός στην ιδιαιτερότητα αυτών των ατόμων. Όπως ανέφερε ο κ. Βαρδακαστάνης: «Τρία θέματα αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στη Ζάκυνθο. Αυτά είναι η προσβασιμότητα, ο χώρος των πάρκινγκ και ο σεβασμός στην ιδιαιτερότητα. Δηλαδή, δεν μπορώ να πω ότι δεν σέβονται τα άτομα με αναπηρία, αλλά αντιμετωπίζουν προβλήματα σε τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες. Όταν παρουσιάζουν την κάρτα αναπηρίας που παίρνουν από το Σωματείο, κάποιοι δυσανασχετούν και λένε τι είναι αυτή η κάρτα, πού την πουλάνε να πάω να πάρω και εγώ. Αυτή την κάρτα δεν την πουλάνε. Αυτή την κάρτα την παίρνουν από το Σωματείο μετά από χαρτιά από το ΚΕ.Π.Α. που παίρνουν την αναπηρία και είναι ένα επίσημο χαρτί. Είναι μια ταυτότητα αναπηρίας, δεν μπορείς να τη προσβάλεις και να μην την σέβεσαι».
Παρότι το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά, το θέμα της πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία στις παραλίες παραμένει άλυτο για ακόμη έναν χρόνο. Όσον αφορά τα «SEATRAC», όπως ονομάζονται τα συστήματα αυτόματης πρόσβασης στην θάλασσα των ατόμων με κινητικά προβλήματα, ο Πρόεδρος τόνισε ότι «υπάρχει μια εκκρεμότητα με το θέμα της πρόσβασης στις παραλίες με αυτά τα SEATRAC, όπως λέγονται. Είναι ένα σύστημα το οποίο έχει βγάλει το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, για να μπορούν τα άτομα με αναπηρία να πηγαίνουν στη θάλασσα. Αυτά είναι ηλεκτρονικά, πατάει ένα κουμπί και φεύγει με ράγες και πάει η καρέκλα μέχρι κάτω στη θάλασσα και κάθεται ο άνθρωπος και κάνει μπάνιο. Αυτά τα SEATRAC πρέπει να κοιτάξουμε να ενεργοποιηθούν. Στη Ζάκυνθο υπάρχουν δύο, ένα στο Τσιλιβί και ένα στις Αλυκές. Είχαν πει ότι θα βάλουν και στο Δήμο, αλλά δεν προχωράει το θέμα». Αυτές οι ενέργειες πρέπει να προωθηθούν από το Δήμο, για να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα.
Για τα τρέχοντα θέματα που αφορούν τα άτομα με αναπηρία, θα κατατεθεί από τον Πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.ΜεΑ), κ. Γιάννη Βαρδακαστάνη, στην Βουλή, για να περαστούν με κάποιο νόμο. Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Βαρδακαστάνης, δεν έχουν λάβει κάποια ενημέρωση για το τι θα γίνει, αλλά θα στείλει email η Ε.Σ.Α.ΜεΑ και στην Περιφέρεια και σε όλα τα Σωματεία των Δήμων. Μπαίνει σε μια φάση εκσυγχρονισμού ο χώρος.
Ολοκληρώνοντας, ο Πρόεδρος παρακάλεσε όλα τα μέλη σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε πρόβλημα, οποιαδήποτε κακή συμπεριφορά να ενημερώνουν το Σωματείο. Το Σωματείο βρίσκεται εκεί ανά πάσα στιγμή, για να βοηθά τον κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη, και λειτουργεί καθημερινά μέχρι και τις δυο.