Τις δικές του εκτιμήσεις για την επικείμενη έναρξη της τουριστικής σεζόν για τη Ζάκυνθο μετέφερε μιλώντας στο ραδιόφωνο του -Ε- ο τουριστικός πράκτορας Μάρκος Δαμανάκης, ο οποίος υπογράμμισε πως παρά τα πολύ καλά μηνύματα που υπάρχουν για την εικόνα της Ελλάδας προς τα έξω, όλα θα εξαρτηθούν από τις Χώρες των οποίων οι κάτοικοι θα μπορούν να κάνουν τουρισμό.
Ως εκ τούτου και ενώ προς το παρόν ο τουρισμός από την Βρετανία δεν υπάρχει, εκτιμά πως το νησί μας που στηρίζεται στην συντριπτική του πλειοψηφία στις αφίξεις από την συγκεκριμένη Χώρα θα πληγεί ιδιαίτερα.
«Μπορεί η Κυβέρνηση να ανακοίνωσε τις ημερομηνίες κατά τις οποίες η Χώρα μας θα μπορεί να δέχεται πτήσεις από το Εξωτερικό, όμως θα πρέπει να δούμε ποιες χώρες μπορούν να στείλουν τουρίστες, τόσο από υγειονομική άποψη όσο και από οικονομική. Είναι κατά τη γνώμη μου παρακινδυνευμένο να λέμε πως θα ξεκινήσουμε κανονικά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δαμανάκης, διευκρινίζοντας πως σε ότι αφορά τη Ζάκυνθο δεν μπορούμε να περιμένουμε ιδιαίτερες αφίξεις από την Κύπρο, που κάθε χρόνο δεχόμαστε περί τους 1000 επισκέπτες ή το Ισραήλ από όπου έρχονται περί τις 5000 και στην πλειοψηφία τους νέοι που κάνουν διακοπές στο Λαγανά.
«Ακούμε για αφίξεις από Βαλκανικές Χώρες, αλλά θα πρέπει να δούμε αν συμφέρει οικονομικά τις εταιρείες να φέρουν κόσμο οδικώς από την Σερβία για παράδειγμα, από όπου οι τουρίστες έρχονταν με διώροφα λεωφορεία των 75 με 80 άτομα. Πως θα ταξιδέψουν φέτος με 40 άτομα όσο ισχύουν οι περιορισμοί για μετακινήσεις με λεωφορεία;» αναρωτήθηκε.
Ο κ. Δαμανάκης υπογράμμισε πως οι βασικοί πελάτες της Ζακύνθου είναι οι Βρετανοί, οι Ολλανδοί, οι Ιταλοί, οι Τσέχοι και οι Πολωνοί και με εξαίρεση την Τσεχία, όλες οι υπόλοιπες χώρες εξακολουθούν να βρίσκονται σε υγειονομική κρίση. Αυτή η κατάσταση θα επηρεάσει αδιαμφισβήτητα την κίνηση στη Ζάκυνθο και σύμφωνα με τον κ. Δαμανάκη αποδεικνύει την λάθος πολιτική που ακολουθούμε εδώ και χρόνια, «στοχεύοντας» σε συγκεκριμένες μόνο αγορές.
Τέλος, αναρωτήθηκε ποιος θα οργανώσει την διαφημιστική καμπάνια της Ζακύνθου και πού αυτή θα στοχεύσει το επόμενο διάστημα, υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να επικεντρωθεί σε αγορές από όπου υπάρχουν προοπτικές, ενώ ειδικά για τους Έλληνες τουρίστες αναρωτήθηκε ποιος θα επιλέξει τη Ζάκυνθο για διακοπές από την στιγμή που με τον κοινωνικό τουρισμό μπορούν να ενισχυθούν πιο απομακρυσμένοι προορισμοί όπως π.χ. η Κρήτη ή η Ρόδος.