Μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε τον περασμένο Σεπτέμβρη τα χωριά της Λιθακιάς, του Αγαλά και του Κερίου και ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η Δικαιοσύνη έχει ήδη προχωρήσει την έρευνα για τις αιτίες της και τους υπευθύνους, η περιοχή φαίνεται να παραμένει απροστάτευτη από το ενδεχόμενο μιας νέας φωτιάς.
“Η περιοχή του Μαραθιά, κινδυνεύει να γίνει το … “Μάτι” της Ζακύνθου σε περίπτωση φωτιάς”
Μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στο ραδιόφωνο του -Ε- ο Πρόεδρος της κοινότητας Δ. Στέφος σημείωσε πως ελάχιστα αν όχι ανύπαρκτα είναι τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον καθαρισμό των δρόμων, για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών αλλά και για την πρόσβαση των πολιτών προς τη θάλασσα, ενώ δεν δίστασε να αναφέρει πως η περιοχή του Μαραθιά, κινδυνεύει να γίνει το … «Μάτι» της Ζακύνθου σε περίπτωση φωτιάς. Αυτός είναι και ο λόγος που κάλεσε Δήμο και Δασαρχείο να ενεργοποιηθούν όσο το δυνατόν πιο άμεσα, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο μέσο ή κονδύλιο.
Όπως ανέφερε ο Δήμος θα πρέπει να αξιοποιήσει τα διαθέσιμα κονδύλια για την Πολιτική Προστασία, ενώ το Δασαρχείο, που επικαλείται την έλλειψη προσωπικού και χρημάτων να καθαρίσει τους δασικούς δρόμους για την προστασία του νησιού.
«Τα χόρτα μέχρι και σήμερα είναι ακαθάριστα. Ο Δήμαρχος μας διαβεβαίωσε πως μέχρι τέλη Μαΐου οι καθαρισμοί να έχουν γίνει, ωστόσο ο χρόνος μετρά αντίστροφα και μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει κάτι» δήλωσε, διευκρινίζοντας πως χρέος του είναι αναδείξει τα προβλήματα του νησιού και σε καμία περίπτωση να κάνει αντιπολίτευση.
Ο Πρόεδρος της κοινότητας συμμετείχε στην συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας που έγινε την περασμένη εβδομάδα με τηλεδιάσκεψη και σημείωσε πως υπάρχει ένας ανοιχτός δίαυλο επικοινωνίας με το Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που ξέρει πολύ καλά τις ανάγκες που υπάρχουν στο χωριό.
«Από τις 15 Σεπτεμβρίου μέχρι και σήμερα, ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει, πέρα από τις προσπάθειες που έγιναν από τους ίδιους τους χωριανούς για να καθαριστεί ο Εθνικός Δρόμος Κερίου από το Μαραθία μέχρι το Απελάτι» ανέφερε ο κ. Στέφος, διευκρινίζοντας πως η παρέμβαση αφορούσε τον καθαρισμό των πρανών για να μην περάσει μια πιθανή φωτιά από το ένα σημείο του δρόμου στο άλλο.
Πέρα όμως από τους δασικούς δρόμους και τα ακαθάριστα οικόπεδα, ο Πρόεδρος της κοινότητας έθιξε ακόμη ένα σοβαρό ζήτημα που αφορά την πρόσβαση στις ακτές του χωριού, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα και την περιοχή του Φάρου, όπου υπάρχει και ελικοδρόμιο το οποίο σήμερα είναι απροσπέλαστο. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του χωριού, δρόμοι που οδηγούν προς τη θάλασσα έχουν κλείσει από ιδιώτες και υπάρχει κίνδυνος να μην υπάρξει τρόπος διαφυγής σε περίπτωση κινδύνου.
«Το Κερί και μετά τη φωτιά παραμένει η πιο δασώδης περιοχή του νησιού και ο κίνδυνος παραμένει για το χωριό μας» τόνισε ο Πρόεδρος Δημήτρης Στέφος, «κρούοντας» για ακόμη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου.
Για το λιμάνι στο Κερί
Αναφορά τέλος από τον Πρόεδρο του Κερίου έγινε και για το έργο που αφορά την αναβάθμιση του λιμανιού στο χωριό, ένα έργο που εξαγγέλλεται εδώ και 10ετίες, ενώ υπάρχουν μελέτες που ξεκίνησαν και δεν τελεσφόρησαν.
Με αφορμή την εξασφάλιση εγκρίσεων για χρηματοδοτήσεις που αφορούν το έργο, αλλά και το ενδιαφέρον που υπάρχει σε επίπεδο ΠΙΝ από τον Αντιπεριφερειάρχη Κ/. Καποδίστρια, ο κ. Στέφος κάλεσε το Λιμενικό Ταμείο να τρέξει γρήγορα τις προβλεπόμενες διαδικασίες και αποφάσεις για την ανάθεση των μελετών.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στέφος χρειάζεται όραμα για την επόμενη ημέρα στο νησί μας και το ζήτημα του λιμανιού στο Κερί είναι ένα θέμα που η διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου πρέπει να δει κατά προτεραιότητα.