Ήταν παραμονές Χριστουγέννων, όταν ακούσαμε για πρώτη φορά για το νέο κορονοϊό με την ονομασία Covid-19, στην πόλη Γιουχάν της Κίνας. Ένα μήνα αργότερα είχαμε τους πρώτους νεκρούς στη μεγάλη αυτή χώρα. Δύο μήνες αργότερα είχαμε τους πρώτους νεκρούς στην Ευρώπη (Ιταλία), και 80 ημέρες αργότερα ο ιός προκάλεσε το πρώτο θύμα στη χώρα μας.
Οι περισσότερες χώρες του κόσμου δεν πήραν στα σοβαρά την εξέλιξη της νόσου, άργησαν να λάβουν τα αναγκαία μέτρα και γι αυτό το λόγο, μέχρι σήμερα έχουμε 135.000 νεκρούς σε όλο τον κόσμο και περισσότερα από 2 εκ. κρούσματα.
Το που, το πως και το γιατί γεννήθηκε ο ιός και είχε αυτή την δραματική εξέλιξη είναι κάτι για το οποίο γράφονται πολλά αλλά κανείς δεν μπορεί να πεί με βεβαιότητα ότι γνωρίζει όλη την αλήθεια.
Ο διπλωματικός πόλεμος που έχει ήδη ξεσπάσει μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με πρώτο θύμα την χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αποτελεί μια πρώτη σοβαρή ένδειξη ότι υπάρχουν ζητήματα στα οποία πρέπει να χυθεί άπλετο φως, από πλευράς δημοσιότητας και αλίμονο εάν αποδειχθεί ότι η ανθρωπότητα, στο σύνολο της, είχε τόσο πολλούς νεκρούς, εξαιτίας λαθών ή παραλείψεων ή ακόμα και σκοπιμοτήτων.
Τα μεγάλα ερωτηματικά εγείρονται από το γεγονός ότι στο εξαιρετικό αυστηρό πολιτικό περιβάλλον της Κίνας υπήρξαν δύο πανεπιστήμια που επιβεβαίωσαν τους χειρότερους φόβους της διεθνούς κοινότητας.
Μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στο Research Gate από τους, Botao Xiao, (καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας της Νότιας Κίνας) και Lei Xiao, (καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γουχάν) και υποστηρίχθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Φυσικών Επιστημών της Κίνας, κατέληξε στο συμπέρασμα πως “…ο κορωνοϊός πιθανότατα προήλθε από ένα εργαστήριο της Γουχάν”. Για το θέμα λοιπόν πρέπει να μιλήσουν με μεγαλύτερη ελευθερία οι επιστημονικές αρχές της Κίνας.
Και ελπίζουμε η αλήθεια να μην είναι τόσο τραγική, όσο εκτιμούν στις Ηνωμένες Πολιτείες.