Από το πρωί της Δευτέρας τα συνεργεία του Υπουργείου Υποδομών συνεχίζουν τους ελέγχους στα κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές από τους σεισμούς καθώς στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου οι μηχανικοί επέστρεψαν στην Αθήνα, μετά από μια δύσκολη εβδομάδα παραμονής στη Ζάκυνθο.
Μέχρι το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής γνωρίζαμε πως 124 κτίρια είχαν βγει μη κατοικήσιμα, ενώ η κατάθεση αιτήσεων για ελέγχους συνεχίζονταν κανονικά στο πρωτόκολλο του Δήμου μέχρι τις 2.30 το μεσημέρι, δηλαδή ακόμα και όταν τυπικά το γραφείο είχε κλείσει.
Την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου κατατέθηκαν άλλες 70 αιτήσεις από κατοίκους που ζητούσαν να γίνει έλεγχος στα κτίριά τους και όπως φαίνεται η προσέλευση σεισμοπλήκτων θα συνεχιστεί και αυτή την εβδομάδα.
Οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί συνολικά μέχρι τώρα ξεπερνούν τις 400, αν και πρέπει ο Δήμος να δώσει σαφή απάντηση σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει. Επιπλέον στο γραφείο που λειτουργεί το πρωτόκολλο θα πρέπει να ασχολούνται οι υπάλληλοι με τους σεισμόπληκτους κατά κύριο λόγο έχοντας ξεχωριστό πρωτόκολλο και διαφορετικά να γίνεται η καταχώρηση των άλλων αιτήσεων. Αυτό θα διευκολύνει όλους να κάνουν τη δουλειά τους και να έχουν τα στοιχεία που αφορούν τις αιτήσεις για τους σεισμούς πολύ εύκολα.
Προς αποφυγή ταλαιπωρίας των πολιτών ο Δήμος ενημερώνει ότι για ζημιές τοιχοποιίας σε σπίτια, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσέρχονται στον Δήμο (Πλατεία Σολωμού 1) για να συμπληρώσουν αιτήσεις στο γραφείο Πρωτοκόλλου, στον 1ο όροφο.
Για ζημιές σε οικοσυσκευές σπιτιών κυρίας κατοικίας οι αιτήσεις υποβάλλονται στο τμήμα Πρόνοιας, στον 1ο όροφο (στο μικρό Διοικητήριο). Σε ό, τι αφορά σε ζημιές σε επιχειρήσεις αρμόδιος φορέας είναι η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου.
ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΞΕΝΟΦΟΥ