Επικαιροποίηση και συμπληρώσεις χρειάζεται η μελέτη που εκπονήθηκε στο πρόσφατο παρελθόν από το Υπουργείο Παιδείας και αφορούσε τις αναγκαίες παρεμβάσεις σε όλο το κτήριο του Πνευματικού Κέντρου, στο οποίο στεγάζεται και η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη.
Όπως είχε προαναγγελθεί και στο προχθεσινό δημοσίευμα του –Ε- Μηχανολόγος Μηχανικός της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας επισκέφτηκε προχθές το νησί μας και από κοινού με μηχανικό της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου πραγματοποίησε αυτοψία σε όλους τους χώρους του κτηρίου και ειδικότερα στις αίθουσες της Βιβλιοθήκης. Μετά την αυτοψία και την συνεργασία μεταξύ των τεχνικών ακολούθησε η ενημέρωση του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο ουσιαστικό βήμα που πρέπει να γίνει είναι ο διαχωρισμός του τμήματος της υπάρχουσας μελέτης που αφορά ειδικά τους χώρους της Βιβλιοθήκης και ακολούθως οι απαραίτητες συμπληρώσεις προκειμένου να προβλεφθεί η αποκατάσταση και του κτηρίου, αλλά και του πεπαλαιωμένου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, που αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα. Σημειώνεται πως η μελέτη που είχε γίνει το 2013 από το Υπουργείο Παιδείας και αφορούσε όλο το κτήριο, προέβλεπε έναν προϋπολογισμό που ξεπερνούσε τα 2,4 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο θα πρέπει να υπολογιστεί ο νέος προϋπολισμός που θα προκύψει από το διαχωρισμό της μελέτης αλλά και τα νέα προβλήματα που έχουν προκύψει στο κτήριο τα τελευταία 5 χρόνια.
Το γεγονός ότι οι παρεμβάσεις που απαιτούνταν δεν έγιναν το 2006, όταν ο σεισμός «πλήγωσε» την αίθουσα του αναγνωστηρίου καθιστούν ακόμη πιο αναγκαία την άμεση παρέμβαση και κατεπείγουσα αποκατάσταση του κτηρίου τώρα, που έχει μεσολαβήσει ακόμη ένας ισχυρός σεισμός.
ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ