Σε εκκρεμότητα παραμένει μέχρι και σήμερα η υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την κήρυξη της Ζακύνθου ως σεισμόπληκτη περιοχή και σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τον τ. Υπουργό Δικαιοσύνης και Βουλευτή Στ. Κοντονή, αυτό που υπολείπεται είναι η υπογραφή του Υπουργού Οικονομικών.
Ο ίδιος ανέφερε πως η δημοσίευση του ΦΕΚ είναι θέμα ημερών και πως η διαδικασία αυτή θα δρομολογήσει όλες τις ρυθμίσεις και υποστηρικτικές ενέργειες που εξαγγέλθηκαν πριν κάποιες ημέρες για το νησί, όπως είναι η παροχή του έκτακτου βοηθήματος των 5.000 ευρώ στους πληγέντες.
Σύμφωνα με τον κ. Κοντονή, τις επόμενες ημέρες θα ψηφιστεί και θα δημοσιευτεί η ρύθμιση και για την άρση των κατασχέσεων.
«Υπάρχει μια διαδικασία υλοποίησης των μέτρων και των υπουργικών αποφάσεων που πρέπει να ακολουθήσει το επόμενο διάστημα. Σε ότι αφορά την κήρυξη του νησιού ως σεισμόπληκτου έχει υπογραφεί η κοινή Υπουργική απόφαση από τον Υπουργό Υποδομών , από τον Υφυπουργό Οικονομικών και εκκρεμεί η υπογραφή του Υπουργού Οικονομίας κ. Τσακαλώτου, που ελπίζω να έχει μπει μέχρι τις αρχές της εβδομάδας ώστε η απόφαση να έχει υπογραφεί και δημοσιευτεί. Την προηγούμενη εβδομάδα η ολομέλεια της Βουλής ψήφισε την σχετική διάταξη Νόμου που αφορά την ρύθμιση των δόσεων για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία και έχει υπογραφεί και η σχετική υπουργική απόφαση» ανέφερε, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για τη διάταξη Νόμου που διορθώνει τη σύγχυση που είχε προκαλέσει το έγγραφο του Διοικητή του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με το οποίο οι ρυθμίσεις αφορούσαν μόνο όσους αποδεδειγμένα έχουν πάθει ζημιά από το σεισμό και όχι το σύνολο των πολιτών του νησιού που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
«Εντοπίσαμε το πρόβλημα και ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Πετρόπουλος έφερε διάταξη στη Βουλή και λύθηκε. Εκκρεμεί η δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης» ανέφερε σχετικά ο κ. Κοντονής.
Σε ότι αφορά το πολύ σοβαρό ζήτημα των κατασχέσεων των αγροτικών επιδοτήσεων, ανέφερε πως η Κυβέρνηση μέσα στο μήνα Δεκέμβρη και πριν καταβληθεί η Β ΄δόση της επιδότησης των αγροτών, έχει δεσμευτεί πως θα φέρει διάταξη, μέσω της οποίας η επιδότηση σε κάθε περίπτωση θα κρίνεται ακατάσχετη για όλους τους αγρότες σε όλη την Ελλάδα, χωρίς περιορισμούς ή ειδικούς όρους.
«Γίνεται συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή και σύντομα θα υπάρξει η σχετική ρύθμιση που θα προστατεύει καταρχήν τους αγρότες της Ζακύνθου πριν την καταβολή της Β΄ δόσης,» ανέφερε ο κ. Κοντονής διευκρινίζοντας πως η ρύθμιση θα αφορά χρέη προς το Δημόσιο αλλά όχι προς τις Τράπεζες.
Ο Βουλευτής ανέφερε πως μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, βάση της οποίας θα ισχύσει η αναστολή των πλειστηριασμών για τη Ζάκυνθο, ενώ απαντώντας για τις εκταμιεύσεις στα έργα της αποκατάστασης των Στροφάδων αλλά των λιμενικών έργων, ανέφερε πως προχωρούν.
«Το ποσό των 3,5 εκατομμυρίων επαρκεί και με το παραπάνω με βάση τη μελέτη που η ίδια η Μητρόπολη είχε υποβάλει και αφορά την αποκατάσταση του Πύργου» δήλωσε σχετικά με τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης που ακολούθησαν τις εξαγγελίες του κ. Κοντόνή για τα Στροφάδια.
Για τα θέματα αυτά την περασμένη Πέμπτη έγινε μια συνάντηση με τον Υπουργό Επικρατείας Χρ. Βερναρδάκη, με τον οποίο θα έχει και νέα συνάντηση αύριο Τρίτη.
Για τους υποψηφίους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και το αίτημα που θα καταθέσει η Περιφέρεια ώστε να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους υποψηφίους από τη Ζάκυνθο που θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις των Γενικών Λυκείων ή των Επαγγελματικών Λυκείων για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, σε πλήρη αντιστοιχία με τις αντίστοιχες νομοθετικές πρωτοβουλίες που πάρθηκαν και στις περιπτώσεις των σεισμών της Κεφαλλονιάς και της Λευκάδας, ο κ. Κοντονής ανέφερε πως δεν υπάρχει κάποια σχετική εξαγγελία για το θέμα από την πλευρά της Κυβέρνησης και πως αντίστοιχες αποφάσεις είχαν ληφθεί όταν οι καταστροφές είχαν γενικευμένο χαρακτήρα, όπως για παράδειγμα έγινε στην Κεφαλονιά το 2014 αλλά και πρόσφατα στην Μάνδρα και το Μάτι.
Για τα σχολικά κτήρια:
Αναφορικά με το μείζον θέμα που έχει προκύψει για τα σχολικά κτήρια του νησιού, απάντησε πως σε ότι αφορά την Κυβέρνηση τα σχολικά κτήρια ελέγχθηκαν κατά προτεραιότητα όλα και όπου χρειάστηκαν κάποιες βελτιώσεις και παρεμβάσεις υπεδείχθησαν από τους μηχανικούς.
«Είναι γνωστό όμως πως το ζήτημα της διαχείρισης των σχολικών κτηρίων είναι αρμοδιότητα του Δήμου . Θυμίζω πως άμεσα δόθηκε χρηματοδότηση στο Δήμο από το πρόγραμμα Φιλόδημος αλλά σε κάθε περίπτωση ένας νοικοκυρεμένος Δήμος πρέπει να έχει στην άκρη ένα ποσό που να μπορεί να διαθέσει σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Να μην κάνουμε συζητήσεις στο κενό και υποθετικά. Εφόσον όμως υπάρχουν άρτιες τεχνικές μελέτες, θα υπάρξει και έκτακτη χρηματοδότηση» ανέφερε.
Για την Παιδιατρική Κλινική
Τέλος, για την Παιδιατρική Κλινική ανέφερε πως ήταν απολύτως στελεχωμένη και όλες οι ανάγκες είχαν καλυφθεί στο έπακρο, ωστόσο υπάρχει ζήτημα καθώς κάποιοι γιατροί επιλέ-γουν κάποια στιγμή του επαγγελματικού τους βίου να αποχωρήσουν από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, για τους δικούς τους λόγους.
«Μπορεί επίσης να υπάρχει ζήτημα με αναρρωτικές άδειες και να υπάρχει ένα συγκυριακό πρόβλημα. Σε μια τέτοια κατάσταση βρισκόμαστε τώρα συγκυριακά σε σχέση με την Παιδιατρική Κλινική. Η Κυβέρνηση το Υπουργείο Υγείας και η αρμόδια Υγειονομική Περιφέρεια, έχουν ξεκινήσει διαδικασίες για την πλήρωση των κενών θέσεων. Παλιά υπήρχε υπερπροσφορά, τώρα δεν βλέπουμε αυτό. Σε κάθε περίπτωση όμως οι απαραίτητες ενέργειες για να πληρωθούν οι κενές θέσεις θα γίνουν, αφετέρου υπάρχει ένα επιστημονικό δυναμικό στη Ζάκυνθο που μπορεί για κάποιο χρονικό διάστημα να καλύπτει τις έκτακτες ανάγκες. Κάνω έκκληση σε λαμπρούς επιστήμονες που έχουμε στη Ζάκυνθο μα συνδράμουν αυτή την περίοδο» δήλωσε.
ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ