Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να αποσταλεί από το Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας, Κοινωνικής Πολιτικής και Προστασίας Δημόσιας Υγείας του Δήμου Ζακύνθου στο Υπουργείο Εσωτερικών η αίτηση για την χορήγηση εφάπαξ κοινωνικού βοηθήματος σε περίπου 72 συμπολίτες μας, των οποίων οι κατοικίες κρίθηκαν ως μη κατοικήσιμες.
Οι συμπολίτες μας υπέβαλαν το προηγούμενο διάστημα τις σχετικές αιτήσεις στην Υπηρεσία προσκομίζοντας και τα απαραίτητα δικαιολογητικά, μεταξύ αυτών τα πορίσματα από τον έλεγχο του κλιμακίου της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (Δ.Α.Φ.Ε.Κ) του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Σημειώνεται πως το εφάπαξ κοινωνικό επίδομα που προβλέπεται να λάβουν ανέρχεται σε 586,94 ευρώ για κάθε δικαιούχο, ενώ με βάση το πρώτο αίτημα του Δήμου προς το Υπουργείο Εσωτερικών το ποσό που αναμένεται είναι συνολικά 42.259 ευρώ.
Σημειώνεται πως η αίτηση που μπορεί να γίνει το επόμενο διάστημα και από πολίτες των οποίων τα σπίτια ακόμη δεν είχαν ελεγχθεί από το κλιμάκιο των μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών, καθώς οι αιτήσεις τους εκκρεμούν. Εφόσον και σε αυτές τις περιπτώσεις προκύψει πως τα σπίτια τους χαρακτηρίζονται μη κατοικήσιμα, μπορούν να προσέλθουν στο Γραφείο Δηλώσεων Ζημιών του Τμήματος Κοινωνικής Πρόνοιας, Κοινωνικής Πολιτικής και Προστασίας Δημόσιας Υγείας του Δήμου Ζακύνθου, στον 1ο όροφο του κτιρίου του Μικρού Διοικητηρίου (οδός Ελ. Βενιζέλου 1), προκειμένου να υποβάλουν αίτηση χορήγησης «εφ’ άπαξ» κοινωνικού βοηθήματος.
Για τις ζημιές σε οικοσκευή
Σε ότι αφορά τις αιτήσεις αυτοψίας, για όσους έχουν υποστεί ζημίες στην οικοσκευή της κύριας κατοικίας τους, η σχετική προθεσμία εξέπνευσε την περασμένη Παρασκευή 30 Νοεμβρίου, και ήδη ένας σημαντικός αριθμός συμπολιτών μας υπέβαλε αίτηση και οι αυτοψίες έχουν ξεκινήσει..
Αυτό που διευκρίνισε μιλώντας πρόσφατα στον –Ε- ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας κ. Πέττας είναι πως οι αποζημιώσεις αφορούν την κύρια κατοικία και πως με τον όρο οικοσκευή περιγράφονται εκείνα τα είδη του σπιτιού, που καθιστούν ομαλή την διαβίωση όπως είναι τα πιάτα, τα ποτήρια, ηλεκτρικές συσκευές όπως το πλυντήριο, οι φούρνοι, οι απορροφητήρες ή και ηλικιακοί θερμοσίφωνες που βρίσκονται έξω από το σπίτι.
Επίσης αξίζει να σημειωθεί είναι πως αυτή τη φορά και σε αντίθεση με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε με τις πλημμύρες, οι αιτήσεις υποβλήθηκαν έπρεπε να συνοδεύονται από όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Το ύψος των βοηθημάτων που θα χορηγηθούν για την οικοσκευή , εξαρτάται από τα τετραγωνικά του σπιτιού, από τα μέλη της οικογένειας που μένουν στο σπίτι και το ύψος της ζημιάς και μπορεί να φτάσει από τα 400 μέχρι τα 1.600 ευρώ.
Λαμβάνοντας υπόψη την κακή εμπειρία με τα χρηματικά βοηθήματα για τους πλημμυροπαθείς του Νοεμβρίου του 2016 που δόθηκαν στους δικαιούχους πριν από ένα μήνα, ο κ. Πέττας σημείωσε πως πλέον ο αρμόδιος φορέας για την ικανοποίηση των αιτημάτων έχει ξεκαθαριστεί και στόχος είναι να μην επαναληφθεί η καθυστέρηση και για τους σεισμοπαθείς.
ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ