Αν και βρώσιμο τα αγκάθια του είναι επικίνδυνα – Ενημέρωση στα καταδυτικά κέντρα με πρωτοβουλία του ΕΘΠΖ
Την προσοχή των κολυμβητών, των αλιέων και ειδικότερα των δυτών ή όσων ασχολούνται με καταδύσεις εφιστά το ΕΘΠΖ για την παρουσία του …λεοντόψαρου στις θάλασσες του Ιονίου αλλά και στη Ζάκυνθο.
Το ψάρι που μοιάζει με την πιο γνωστή δράκαινα έχει κάνει την εμφάνιση του στα νερά του Ιονίου και αν και βρώσιμο, είναι επικίνδυνο λόγω των αγκαθιών που έχει στο δέρμα του και περιέχουν τοξικές ουσίες. Το Πάρκο καλεί τους επαγγελματίες να είναι ενήμεροι και να συμπληρώνουν μια ειδική φόρμα όταν παρατηρούν και εντοπίζουν την ύπαρξη ενός τέτοιου ψαριού.
Όπως αναφέρθηκε σε ανακοίνωση του Ενυδρείου Κρήτης του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσιών Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) για την πρώτη παρατήρηση «το είδος κατάγεται από την Ερυθρά Θάλασσα και εισήλθε στην Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Η παρουσία του έχει ήδη αναφερθεί σε άλλες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου ενώ η πρώτη παρατήρηση στα Ελληνικά νερά έγινε στην περιοχή της Ρόδου (καλοκαίρι 2015)… Κρίνεται απαραίτητη η προειδοποίηση των επαγγελματιών και ερασιτεχνών αλιέων καθώς και του ευρύτερου κοινού της περιοχής, ώστε να προληφθούν τυχόν ατυχήματα εξ αιτίας των δηλητηριωδών του ακανθών.»
Το μέγεθός του κυμαίνεται από 15 έως 35 εκατοστά και συγγενεύει με τη δικιά μας σκορπίνα, καθώς ανήκει στην ίδια οικογένεια, τις Σκορπινίδες.
Όπως και οι σκορπίνες, ζει κυρίως σε βραχώδεις βυθούς, σε σχετικά ρηχά νερά μέχρι και τα 60 μέτρα, συνήθως όμως από τα 3 έως τα 20 μέτρα. Έχει παρατηρηθεί ότι όταν ενοχλείται από καταδύτες, ανοίγει διάπλατα τα πτερύγιά του και κάνει βίαιες κινήσεις επίθεσης. Απαγορεύεται η επάφή μαζί του με γυμνά χέρια αν έχει πιαστεί σε δίχτυ ή πετονιά, ενώ το δηλητήριό του παύει να είναι ενεργό εφόσον θανατωθεί.
Διαθέτει την ικανότητα να φάει 30 φορές το μέγεθος του στομαχιού του και έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι μπορεί να μειώσει την παρουσία μικρών ψαριών σε έναν ύφαλο κατά 90% μέσα σε μόλις 5 εβδομάδες, τρώγοντας ό,τι κινείται κοντά στα βράχια. Πρόκειται για ένα από τα πιο ταχέως αναπτυσσόμενα είδη του πλανήτη, καθώς ένα θηλυκό μπορεί μέσα σε έναν χρόνο να παράγει δύο εκατομμύρια αβγά σε επαναλαμβανόμενες γέννες, κάθε τέσσερις ημέρες!