Στην τελική ευθεία για τις πανελλαδικές – 280 οι υποψήφιοι των ΓΕΛ, 80 οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ – Αυξημένος φέτος ο αριθμός των εισακτέων μετά την τροπολογία
Μπορεί το βλέμμα όλων το τελευταίο διάστημα να έχει στραφεί στην Κυριακή των εκλογών, αλλά ο χρόνος μετρά αντίστροφα και για τους περίπου 360 υποψηφίους από τη Ζάκυνθο που θα διαγωνιστούν στις πανελλαδικές εξετάσεις, διεκδικώντας μια θέση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Η «αυλαία» των Πανελλαδικών ανοίγει στις 6 Ιουνίου για τους περίπου 80 αποφοίτους του ΕΠΑΛ Ζακύνθου και μια ημέρα αργότερα, δηλαδή στις 7 Ιουνίου για τους αποφοίτους των Γενικών Λυκείων, που είναι περίπου 280.
Αξίζει να σημειώσουμε πως πρόκειται για την τελευταία χρονιά των Πανελλαδικών, όπως τις ξέραμε μέχρι σήμερα: Από του χρόνου, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει, μεταξύ άλλων, ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος Γαβρόγλου για το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, θα υπάρχει δυνατότητα εισαγωγής σε ορισμένες σχολές χωρίς Πανελλαδικές Εξετάσεις, οι Ομάδες Προσανατολισμού (ΟΠ) θα είναι τέσσερις, όσα δηλαδή και τα επιστημονικά πεδία, ενώ θα διεξάγονται εξετάσεις για το απολυτήριο σε ομάδες σχολείων.
Οι Πανελλήνιες 2019 ξεκινούν με το μάθημα των Νέων Ελληνικών.
Την ίδια στιγμή, ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας τα εξεταστικά κέντρα για τους υποψήφιους στις Πανελλήνιες 2019. Στη Ζάκυνθο θα είναι το 1ο Λύκειο της Πόλης, το 2ο Λύκειο στην Παναγούλα και το Λύκειο Κατασταρίου, στο οποίο θα εξεταστούν και οι απόφοιτοι των λυκειακών τάξεων Βολιμών. Στο Μουσικό Σχολείο θα λειτουργήσει ειδικό εξεταστικό κέντρο για τους αποφοίτους των ΓΕΛ που θα εξεταστούν προφορικά, ενώ οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ θα χρειαστεί να ταξιδέψουν σε Πάτρα ή Αθήνα για την προφορική τους εξέταση, μετακίνηση για την οποία προβλέπεται κάθε χρόνο η καταβολή ειδικού επιδόματος.
Ειδικότερα, οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ), θα δώσουν το πρώτο τους μάθημα (Νέα Ελληνική Γλώσσα, Γενική Παιδεία) την Παρασκευή 7 Ιουνίου και στη συνέχεια, τα μαθήματα των Ομάδων Προσανατολισμού:
10 Ιουνίου: Αρχαία Ελληνική Γλώσσα (ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών) και Μαθηματικά (ΟΠ Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής),
12 Ιουνίου: Ιστορία (ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (ΟΠ Θετικών Σπουδών) και Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής),
14 Ιουνίου: Λατινικά (ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών), Χημεία (ΟΠ Θετικών Σπουδών) και Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής),
18 Ιουνίου: οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στο μάθημα της Βιολογίας (ΟΠ Θετικών Σπουδών και Γενικής Παιδείας).
Όσον αφορά τα ΕΠΑΛ, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν αρχικά στις 6 Ιουνίου στα Νέα Ελληνικά και στις 8 Ιουνίου στα Μαθηματικά (Άλγεβρα). Από τις 11 έως και τις 20 Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα εξετάζονται σε μαθήματα ειδικότητας.
Για τη φετινή χρονιά όλες οι θέσεις εισακτέων αφορούν στα πανεπιστήμια, αφού τα ΤΕΙ καταργήθηκαν, κάτι που θα δώσει ελπίδες σε περισσότερα παιδιά τα οποία προετοιμάζονται για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις του Ιουνίου.
Σύμφωνα με το «ΕΘΝΟΣ» ο αριθμός των εισακτέων για το 2019 θα ξεπεράσει κατά πολύ τους 75.000 αφού, όπως φαίνεται, τα τελευταία δύο χρόνια το υπουργείο Παιδείας ακολουθεί την τακτική αύξησης των θέσεων στα ιδρύματα.
Στον αυξημένο αριθμό των επιτυχόντων θα είναι και αυτός που αφορά ειδικά τους ζακυνθινούς υποψηφίους, λόγω της τροπολογίας που ψηφίστηκε ήδη για ειδική ποσόστωση. Οι λεπτομέρειες που θα αφορούν το ύψος της ποσόστωσης ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί, αφού αναμένεται η έκδοση της σχετικής εγκυκλίου από το Υπουργείο Παιδείας.
Να σημειωθεί τέλος πως από τις αρχές του χρόνου δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης οι δύο υπουργικές αποφάσεις που προβλέπουν αλλαγές στα Επιστημονικά Πεδία λόγω συγχωνεύσεων του ΤΕΙ Ηπείρου και ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με τα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Ιονίου, αντίστοιχα.
Σύμφωνα με το ΦΕΚ του Υπουργείου, στο επιστημονικό πεδίο Θετικών και Τεχνολογικών Επιστήμων εντάσσεται πλέον το Τμήμα Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου στη Ζάκυνθο.
ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ