Οι τουριστικοί επιχειρηματίες με αφορμή συγκεκριμένα προβλήματα που προέκυψαν με ένταση στη διάρκεια της φετινής τουριστικής σεζόν ζητούν να υπάρξει από τώρα συνεργασία με το Δήμο και τις άλλες τοπικές αρχές ώστε να επιλυθούν και ένα από αυτά είναι η έλλειψη πρόσβασης στην πόλη.
Όλες οι κατηγορίες επιχειρήσεις επιδιώκουν να είναι βιώσιμες και να συνεχίσουν να λειτουργούν, όμως δεν αρκούν οι πρωτοβουλίες των ιδιοκτητών τους και γι’ αυτό ζητούν από τις αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Η φετινή σεζόν ήταν από εκείνες που έθεσαν μεγάλους προβληματισμούς επειδή οι αφίξεις δεν έφεραν τα αναμενόμενα έσοδα κι ακόμα επειδή η Ζάκυνθος έδειξε ότι πάτησε φρένο στις συνεχείς αυξήσεις των αφίξεων αλλοδαπών τουριστών.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων της Δημοτικής Ενότητας Ζακυνθίων Γιώργος Μάργαρης μίλησε στην εφημερίδα ΕΡΜΗΣ και έδωσε χρήσιμες πληροφορίες για τα δεδομένα αυτής της χρονιάς.
«Το κυριότερο πρόβλημα για τις επιχειρήσεις της πόλης είναι η πρόσβαση προς αυτήν. Το γνωρίζουμε και το επαναλαμβάνουμε, αλλά αν επικεντρωθούμε σε αυτό θα φέρουμε περισσότερο κόσμο. Η Ζάκυνθος δέχεται 1.500.000 τουρίστες κάθε χρόνο κι εμείς λέμε ότι ένα μέρος από αυτούς μπορεί να έλθει στην πόλη και να καταναλώσει, άρα πρέπει να βρούμε τρόπο να φτάσουν μέχρι την πρωτεύουσα του νησιού. Τα ζητήματα της στάθμευσης, της ασφάλειας, των πεζοδρομίων, της καθαριότητας κλπ. μπορούν να βελτιωθούν κι αυτό θα γίνει με την μεταξύ μας συνεργασία. Το επόμενο καλοκαίρι πρέπει να μας βρει πιο έτοιμους» είπε ο κ. Μάργαρης που συμπλήρωσε πως πρέπει να δουν μαζί με το ΚΤΕΛ την βελτίωση των δρομολογίων.
Μεταξύ των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν όλοι οι τουριστικοί επιχειρηματίες είναι η υπερφορολόγηση αλλά και η έλλειψη προσωπικού, τα οποία όμως πρέπει να εξε ταστούν σε επίπεδο κυβέρνησης. Ειδικά φέτος με την συνέχιση του πολέμου στη Μ. Ανατολή, μεγαλώνει η αγωνία για την αύξηση των τιμών του πετρελαίου, κάτι που επηρεάζει άμεσα τις αεροπορικές εταιρείες που φέρνουν τους τουρίστες από τα κράτη διαμονής τους στο χώρο των διακοπών τους.
Για τη φετινή σεζόν ο κ. Μάργαρης είπε ότι πήγε καλά από πλευράς αφίξεων αλλά ήταν μειωμένες οι διανυκτερεύσεις και αυξημένα τα πακέτα προσφορών.
«Ένα από τα θέματα που αντιμετωπίζει όλη η Ελλάδα είναι η έλλειψη σχολών που θα βγάζουν εξειδικευμένο προσωπικό στον χώρο του τουρισμού.
Επίσης δεν υπάρχουν εκείνες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα μπορούσαν να προσελκύσουν περισσότερο κόσμο, σύμφωνα με την ιστορία, τον πολιτισμό και την κουλτούρα μας» είπε ο κ. Μάργαρης.
Νομίζω ότι οι τουρίστες αξίζει να έλθουν έστω μία φορά στην πόλη μας χωρίς να ταλαιπωρηθούν, κατέληξε ο εκπρόσωπος των ξενοδόχων.
