Βρισκόμαστε προς το τέλος της φετινής τουριστικής περιόδου και η καταγραφή όλων των στοιχείων συνεχίζεται για την εξαγωγή συμπερασμάτων, με μία πρώτη προσέγγιση να δείχνει ότι το 2026 κινήθηκε περίπου στα επίπεδα του 2025, με μία μικρή αύξηση.
Ο μήνας που πέρασε όμως, που θεωρείται από τους καλούς μήνες τα σεζόν, φέτος είχε κάμψη και οι διεθνείς αφίξεις του Σεπτεμβρίου έδειξαν πως αυτή η μείωση κυμάνθηκε στο 9%. Μπορεί το νούμερο να φαίνεται μεγάλο, όμως ο Σεπτέμβριος δεν έχει την κίνηση του Ιουλίου και του Αυγούστου, άρα σε απόλυτους αριθμούς η μείωση δεν ήταν μεγάλη.
Συγκεκριμένα το φετινό Σεπτέμβριο ήλθαν στο νησί μας με πτήσεις από το εξωτερικό 28.500 άτομα ενώ πέρυσι τον ίδιο μήνα είχαμε 31.200 άτομα. Δηλαδή φέτος έφθασαν 2.700 άτομα λιγότερα.
Από την πλευρά του υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ οι πληροφορίες αναφέρουν πως η πορεία του τουρισμού φέτος τόσος ε αφίξεις όσο και σε εισπράξεις πήγε καλά και κινήθηκε ανοδικά σε όλη τη χώρα. Τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ αναφέρουν: Από τη μία πλευρά, ο ελληνικός τουρισμός συνεχίζει να ενισχύεται σε επίπεδο εσόδων. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις την περίοδο Ιανουαρίου–Ιουλίου 2026 ανήλθαν στα 13,518 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 12,0% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2025. Την ίδια ώρα, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση στο επτάμηνο αυξήθηκε κατά 8,6%, γεγονός που δείχνει ότι τα έσοδα κινούνται ταχύτερα από τον αριθμό των επισκεπτών».
Η Ζάκυνθος το διάστημα από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Αύγουστο είχε μέσο όρο αύξησης αφίξεων 2,5% στις διεθνείς πτήσεις. Οι μήνες Μάρτιος (59,6%), Απρίλιος (1,7%), Μάιος (11,6%), Ιούνιος (1,0%), Ιούλιος (1,0%) και Αύγουστος (0,7%), κινήθηκαν ανοδικά. Η βρετανική αγορά κρατάει τα σκήπτρα και ακολουθεί η πολωνική.
Τα Ιόνια νησιά το ίδιο χρονικό διάστημα είχαν αύξηση 6,4% και σε απόλυτους αριθμούς 3.232.362 επισκέπτες από το εξωτερικό.
Οι επιχειρηματίες όλων τω ν τουριστικών κλάδων του νησιού μας εκφράζουν ωστόσο την αγωνία τους για τον περιορισμό των δαπανών από την πλευρά των τουριστών θεωρώντας πως η αγοραστική τους δύναμη έχει μειωθεί και γι’ αυτό διαλέγουν τα πιο οικονομικά πακέτα.
Η σεζόν ρίχνει αυλαία στο νησί μας τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου που έχουμε τις τελευταίες πτήσεις που παίρνουν τους λίγους τουρίστες που έχουν μείνει για να τους επιστρέψουν στις πατρίδες τους.
