Στα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών αλλά και σ αυτά που αφορούν την έλλειψη καθαριότητας με τις επιπτώσεις που δημιουργούν, εστίασε ο Δημοτικός Σύμβουλος του συνδυασμού της μείζονος αντιπολίτευσης Διονύσης Μουζάκης, ο οποίος μίλησε στην εφημερίδα ΕΡΜΗΣ με αφορμή τη σωρεία των θεμάτων που τέθηκαν στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο.

Για την σωστή αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων ο κ. Μουζάκης ανέφερε ότι «οπωσδήποτε επηρεάζει και το οικονομικό πρόβλημα, όμως είναι και θέμα αρμοδιοτήτων μεταξύ των δύο βαθμίδων αυτοδιοίκησης, αλλά και προσωπικό για να γίνουν όλες αυτές οι διαδικασίες. Στα τέλη του 20’23, στο πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο που είχε γίνει και είχα μιλήσει για την πυροπροστασία με επίσημο χαρτί του τότε αρχηγού της Πυροσβεστικής, οι χωματερές ήταν 12 με 13. Στα μέσα του 2024 οι χωματερές επίσημα είχαν αυξηθεί σε 21. Και αυτή τη στιγμή οι χωματερές είναι πάνω από 30 με 34. Όλες αυτές οι χωματερές δημιουργούν εστίες μόλυνσης. Είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα.».
Καθώς η ελλιπής καθαριότητα είναι συνυφασμένη με την παρουσία και την αύξηση του αριθμού των τρωκτικών ο κ. Μουζάκης είπε: «η περιφερειακή αρχή κάνει καθυστερημένα όποια μυοκτονία είναι να κάνει —ή και δεν ξέρω αν την κάνει κάποιες χρονιές, και έτσι όπως γίνεται δεν έχει νόημα— όμως πρέπει να ξέρετε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ημερομηνίες που πρέπει να γίνεται και συγκεκριμένοι χρόνοι, έτσι ώστε να μην προλαβαίνουν τα τρωκτικά να πολλαπλασιάζονται με ταχείς ρυθμούς.
Ευθύνη βέβαια υπάρχει και στους δύο φορείς, στους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης, και στον πρώτο και στον δεύτερο. Και ο Δήμος έχει τη δική του ευθύνη, γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι έχει ομολογηθεί πως τουλάχιστον στις σχολικές μονάδες προληπτικά κάθε χρόνο γίνονταν οι απεντομώσεις και η μυοκτονία πριν ξεκινήσει ακριβώς η σχολική χρονιά. Σε όλες τις σχολικές μονάδες υπήρχαν τα χρήματα μέσω των σχολικών επιτροπών, οι οποίες μπορούσαν να έχουν μια ευελιξία, ή κατά τόπους οι σύλλογοι καθηγητών, έτσι ώστε να μπορούν να διαθέσουν ένα κονδύλι για αυτό ακριβώς το συγκεκριμένο θέμα».
Ειδικά στον ευαίσθητο χώρο των σχολείων αλλά και στην περιοχή του Αγίου Χαραλάμπη, ο κ. Μουζάκης ανέφερε: «Αυτή τη στιγμή όμως έχουμε φτάσει σε σημείο, ειδικά στις σχολικές μας μονάδες, πρώτα να πρέπει να πιστοποιήσουμε ότι όντως κυκλοφορούν ποντίκια, τρωκτικά και οτιδήποτε άλλο, και μετά να πάμε να κάνουμε την απεντόμωση ή τη μυοκτονία. Αυτή είναι μια λάθος προσέγγιση. Πρώτα «πεθαίνει» και μετά προσπαθούμε να πάρουμε μέτρα. Είναι πάρα πολύ μεγάλο το πρόβλημα, βλέπουμε τι γίνεται, και εσείς ακόμα περισσότερο ειδικά στη δική μας γειτονιά και στην περιοχή του ποταμιού. Μιλάμε για παρέλαση των τρωκτικών. Όταν λέμε παρέλαση, εννοούμε ότι δεν μπορείς να περάσεις και να πας μια βόλτα το βράδυ από αυτή την περιοχή.
Αυτή τη στιγμή όμως έχουμε φτάσει σε σημείο, ειδικά στις σχολικές μας μονάδες, πρώτα να πρέπει να πιστοποιήσουμε ότι όντως κυκλοφορούν ποντίκια, τρωκτικά και οτιδήποτε άλλο, και μετά να πάμε να κάνουμε την απεντόμωση ή τη μυοκτονία. Αυτή είναι μια λάθος προσέγγιση. Πρώτα «πεθαίνει» και μετά το εκλέγουμε και προσπαθούμε να πάρουμε μέτρα. Είναι πάρα πολύ μεγάλο το πρόβλημα, βλέπουμε τι γίνεται, και εσείς ακόμα περισσότερο ειδικά στη δική μας γειτονιά και στην περιοχή του ποταμιού. Μιλάμε για παρέλαση. Όταν λέμε παρέλαση, εννοούμε ότι δεν μπορείς να περάσεις και να πας μια βόλτα το βράδυ από αυτή την περιοχή. Δεν ξέρω πού θα φτάσουμε, είναι πολύ μεγάλο το πρόβλημα».
Το τελευταίο θέμα που παρουσίασε η εφημερίδα αφορά τη ζημιά στις αγροτικές καλλιέργειες και ο κ. Διονύσης Μουζάκης σημείωσε: «Καταστρέφονται όλες οι αγροτικές παραγωγές και, αν δεν βρίσκουν τροφή τα τρωκτικά στους αγρούς, σίγουρα μετά πάνε σε κατοικημένες περιοχές και στα σπίτια. Αυτά είναι αρνητικά επακόλουθα.
Όπου και να κάνετε βόλτα το βράδυ, βλέπετε να ξεπετάγονται από τους υπονόμους, να πηδάνε από τη μία μεριά στην άλλη, και μιλάμε για πραγματική παρέλαση.
Εγώ δεν καταλαβαίνω το εξής: ο κάθε ένας ξενοδόχος προφανώς μέσα στο ξενοδοχείο του και γύρω από αυτό θα κάνει μυοκτονία. Σε όλους τους υπόλοιπους δημόσιους χώρους ποιος θα πάει να την κάνει αυτή τη δουλειά; Που είναι δουλειά του κράτους; Του κράτους με την ευρύτερη έννοια. Το κράτος και η αυτοδιοίκηση «κράτος» είναι στη Ζάκυνθο. — Ο κάθε ένας έχει υποχρέωση στα του οίκου του. Δεν δίνουν όμως περιορισμό και ημερομηνία λήξης. Ο κάθε ένας έχει την υπευθυνότητα για το δικό του κομμάτι, για το σπίτι του. Ο Δήμος —γι’ αυτό ακριβώς λέγεται και Δήμος— πρέπει να έχει την υπευθυνότητα, είτε ο Δήμος είτε η Περιφέρεια, για τους δημόσιους χώρους.
Γι’ αυτό ακριβώς πληρώνει και ο κόσμος. Γι’ αυτό δίνει αυτά τα χρήματα· τα χρήματα δίνονται για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Πληρώνουμε τους βαρύτερους φόρους πια στην Ελλάδα. Όλα αυτά τα χρήματα που παίρνουν είναι γι’ αυτές τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν, ο πρώτος και ο δεύτερος βαθμός, έτσι ώστε να υπάρχει αυτή η ασφάλεια, η καθαριότητα και η πρέπουσα διαβίωση των πολιτών».
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ