Η Ζάκυνθος έχει ανάγκη από σημαντικά περιφερειακά έργα που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών. Ωστόσο, πολλά από αυτά τα έργα παρουσιάζουν μεγάλες καθυστερήσεις.
Ένα από τα βασικά ζητήματα που αναδεικνύονται είναι το κλίμα μη συνεργασίας μεταξύ του Δήμου και της Περιφέρειας. Η έλλειψη συνεννόησης και κοινής πορείας σε κρίσιμα θέματα φαίνεται να επηρεάζει την εξέλιξη σημαντικών παρεμβάσεων και έργων υποδομής.
Για τον λόγο αυτό, περιφερειακοί σύμβουλοι έχουν επισημάνει δημόσια την ανάγκη να υπάρξει καλύτερη επικοινωνία και συντονισμός μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας.
Η μυοκτονία
Ο κ. Παναγιώτης Σοφός, Περιφερειακός Σύμβουλος, δήλωσε στον –Ε- αναφορικά με την εφαρμογή της μυοκτονίας στη Ζάκυνθο:
«Το πρόβλημα με τα τρωκτικά και την λεπτοσπείρωση στο νησί μας είναι διαπιστωμένο από το 2004. Έκτοτε δεν έχει γίνει μια ουσιαστική δράση, ώστε να μειωθεί όλο αυτό. Έτσι, κάθε χρόνο έχουμε φαινόμενα λεπτοσπείρωσης σε κατοίκους του νησιού μας. Μάλιστα, πρόσφατα είχαμε και τον θάνατο ενός συντοπίτη μας.
Βλέπουμε ότι υπάρχει ελλιπή προστασία του πληθυσμού από πλευράς Περιφέρειας και Δήμου. Φυσικά, υπάρχει και το μεγάλο πρόβλημα της γραφειοκρατίας.
Άλλο δρόμο ακολουθεί η Περιφέρεια για την μυοκτονία και άλλον δρόμο ο Δήμος. Διαπιστώνουμε ότι δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Η Περιφέρεια και ο Δήμος είναι στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ενός κόμματος που κυβερνάει αυτή την στιγμή την Ελλάδα.
Ουσιαστικά, μιλάμε για αδιαφορία και ‘’παράλυση’’ προς τον λαό!
Τώρα, εμείς περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης της μυοκτονίας στη Ζάκυνθο».
Λίβας κ’ εργοστάσιο
Ο κ. Π. Σοφός αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στο Λίβα:
«Η κατάσταση στο Λίβα είναι απαράδεκτη! Το έργο έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου 12 χρόνια και ακόμα βρισκόμαστε στην διαδικασία της υλοποίησης.
Βλέπουμε ότι παρουσιάζεται πανελλαδικά μια προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των απορριμμάτων. Έτσι, με αυτό τον τρόπο δεν ενισχύονται η Περιφέρεια και οι Δήμοι με χρήματα, προκειμένου να ολοκληρωθούν τα έργα. Υπάρχει μια σοβαρή έλλειψη χρημάτων. Παρότι αναγράφονται στους προϋπολογισμούς εκατομμύρια, εντούτοις στην πράξη δεν υλοποιείται τίποτα.
8 δισεκατομμύρια είναι προγραμματισμένα για τοπική και Περιφερειακή διοίκηση και υλοποιούνται μόνο τα 2,5 δισεκατομμύρια».
Η αξιολόγηση
Ο κ. Π. Σοφός αξιολόγησε το έργο της Περιφερειακής Αρχής έως σήμερα σχετικά με τα έργα της Ζακύνθου:
«Η σημερινή Περιφερειακή Αρχή εκλέχτηκε με την ‘’σημαία’’ του ανεξάρτητου αλλά στην πράξη υλοποίησε με ευλάβεια το πρόγραμμα και τις κατευθύνσεις της Νέας Δημοκρατίας. Είδαμε ότι εδώ και 2,5 χρόνια υλοποιούνται οι κατευθύνσεις της κυβέρνησης.
Κάθε χρόνο ο προϋπολογισμός της Περιφέρεια είναι 250 εκ. ευρώ και υλοποιεί μόνο το 9%. Μέσα σε αυτά τα χρήματα είναι και τα λειτουργικά έξοδα. Είναι κάποια περιφερειακά έργα σε εξέλιξη και ακούμε συνεχώς ‘’ΘΑ’’ φτιαχτούν…».
ΟΛΓΑ ΓΚΟΥΣΚΟΥ