Έντονη κριτική ασκούν για ακόμη μία φορά οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στην Περιφερειακή Αρχή, με αφορμή την πορεία των έργων στη Ζάκυνθο. Όπως υποστηρίζουν, το νησί εξακολουθεί να βρίσκεται στον ‘’αντίποδα’’ των αναγκών του, καθώς σημαντικά έργα είτε δεν έχουν ξεκινήσει είτε παρουσιάζουν μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίησή τους.
Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει και το επόμενο χρονικό διάστημα τον δημόσιο διάλογο, καθώς οι πιέσεις προς την Περιφερειακή Αρχή για επιτάχυνση των διαδικασιών και υλοποίηση των δεσμεύσεων αυξάνονται συνεχώς.
Η Ζάκυνθος
Η κα Αθηνά Αρβανιτάκη, Περιφερειακή Σύμβουλος, μίλησε στον –Ε- σχετικά με την πορεία της Περιφερειακής Αρχής έως σήμερα, αναφερόμενη στη Ζάκυνθο:
«Η εικόνα που διαμορφώνεται μέχρι σήμερα είναι σύνθετη. Από τη μία πλευρά, είναι γεγονός ότι υλοποιούνται καθημερινά λειτουργικά ζητήματα και παρεμβάσεις που αφορούν στην άμεση διαχείριση της καθημερινότητας. Αυτό είναι αυτονόητο και αποτελεί βασική υποχρέωση της Περιφερειακής Αρχής.
Ωστόσο, το κρίσιμο δεν είναι μόνο η διαχείριση της καθημερινότητας. Είναι η κατεύθυνση και το αποτέλεσμα σε επίπεδο στρατηγικών υποδομών και συνολικής ανάπτυξης. Και εκεί η Ζάκυνθος εξακολουθεί να εμφανίζει υστέρηση. Η Περιφερειακή Αρχή δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να δώσει στο νησί τη θέση που του αξίζει μέσα στον αναπτυξιακό σχεδιασμό των Ιονίων Νήσων. Λείπει ένα συνεκτικό σχέδιο με προτεραιότητες, που να απαντά στις πραγματικές ανάγκες των νησιωτών μας!
Για εμάς, η ανάπτυξη δεν είναι επικοινωνιακή διαχείριση ούτε αποσπασματικές παρεμβάσεις, αλλά μια ολοκληρωμένη πολιτική με κοινωνικό πρόσημο, που ενισχύει την τοπική οικονομία, στηρίζει τις υποδομές και βελτιώνει ουσιαστικά την καθημερινότητα.
Κατά την γνώμη μας, αυτό είναι το σημείο στο οποίο η Περιφερειακή Αρχή οφείλει να κριθεί πιο αυστηρά: στο αποτέλεσμα και όχι στις προθέσεις».
Το έργο του λιμανιού
Η κα Α. Αρβανιτάκη δήλωσε στον –Ε- αναφορικά με το έργο της αναβάθμισης του λιμανιού στον Άγιο Νικόλαο Βολιμών:
«Η πραγματικότητα για το έργο του λιμανιού στις Βολίμες είναι πολύ συγκεκριμένη και δεν αφήνει περιθώρια για ωραιοποιήσεις. Παρά τις επανειλημμένες ανακοινώσεις, το έργο του λιμανιού στις Βολίμες παραμένει μέχρι σήμερα στη φάση της δημοπράτησης και δεν έχει ξεκινήσει. Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις, το έργο παρουσιάζεται ως «έτοιμο προς δημοπράτηση» και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ . Ωστόσο, η ίδια η πορεία του δείχνει ότι εδώ και μήνες —και στην πραγματικότητα εδώ και χρόνια— μετατίθεται συνεχώς το επόμενο βήμα.
Αυτό για την παράταξή μας, σημαίνει ένα πράγμα: ενώ υπάρχει σχεδιασμός και χρηματοδότηση, δεν υπάρχει ακόμη υλοποίηση. Και αυτό είναι το κρίσιμο για την κοινωνία. Για εμάς, η ανάπτυξη δεν μπορεί να εξαντλείται σε τίτλους έργων. Η Βόρεια Ζάκυνθος έχει ανάγκη από πραγματικές υποδομές, όχι από διαρκείς ανακοινώσεις. Όταν ένα έργο χαρακτηρίζεται ώριμο και παραμένει χωρίς διαγωνισμό και εργοτάξιο, τότε προκύπτει ξεκάθαρο ζήτημα αποτελεσματικότητας και πολιτικής ευθύνης.
Το ζητούμενο δεν είναι να ακούμε ότι το έργο «έρχεται», αλλά να δούμε επιτέλους να ξεκινά, να ολοκληρώνεται και να παραδίνεται στην κοινωνία, στους κατοίκους των νησιών μας!»
Προσκλήσεις κ’ εντάξεις έργων
Η κα Α. Αρβανιτάκη απάντησε στον –Ε- σχετικά με προσκλήσεις και εντάξεις έργων:
«Αυτό το ερώτημα “των προσκλήσεων και εντάξεων” θα πρέπει να το απευθύνετε στην Περιφερειακή Αρχή… αλλά κατά τη γνώμη μας αυτό είναι και το πιο εύκολο κομμάτι της διοίκησης. Το δύσκολο είναι να δούμε τα έργα να βγαίνουν από τα χαρτιά και να φτάνουν στην κοινωνία. Στο Περιφερειακό Συμβούλιο που συμμετέχω τα τελευταία 2.5 έτη ακούμε συνεχώς για εντάξεις. Αυτό που δεν βλέπουμε με την ίδια συχνότητα είναι ολοκληρωμένα έργα.
Στη Ζάκυνθο έχουμε μάθει να ακούμε για εντάξεις. Αυτό που δεν βλέπουμε με την ίδια συχνότητα είναι ολοκληρωμένα έργα. Γιατί στο τέλος της ημέρας, οι πολίτες δεν ζουν μέσα σε φακέλους και αποφάσεις — ζουν μέσα στην καθημερινότητα.
Δεν μπορεί η επιτυχία να μετριέται με αριθμούς εντάξεων και όχι με έργα που παραδίδονται. Γιατί οι “τίτλοι έργων” δεν λύνουν προβλήματα, τα εργοτάξια τα λύνουν.
Η Ζάκυνθος δεν έχει ανάγκη από μια καλή εικόνα στα χαρτιά, αλλά από μια καλύτερη πραγματικότητα στην πράξη. Και αυτό απαιτεί σχέδιο, επιμονή και κυρίως λογοδοσία».
ΟΛΓΑ ΓΚΟΥΣΚΟΥ