Την εικόνα της φετινής σεζόν έδωσε μιλώντας στην εφημερίδα ΕΡΜΗΣ ο τουριστικός πράκτορας Γιάννης Φιλιπποπολίτης ο οποίος αναφέρθηκε σε μία απρόβλεπτη χρονιά ενώ περιέγραψε τα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο του αεροδρομίου την ώρα που φθάνουν οι πτήσεις από τη Μ. Βρετανία και δημιουργούνται συνθήκες ασφυξίας στους χώρους με παράπλευρα προβλήματα στους τουρίστες άλλων χωρών.

Ο Μάιος
Για το μήνα Μάιο ο κ. Φιλιπποπολίτης είπε πως εκτιμά ότι θα είναι λίγο πιο πάνω συγκριτικά με πέρυσι γιατί υπήρχαν πτήσεις που ξεκίνησαν νωρίτερα, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ξεκινούσαν τον Ιούνιο.
«Η σεζόν είναι με κομμένη την ανάσα. Οι κρατήσεις σταμάτησαν από τις αρχές Μαρτίου και ξεκίνησαν πάλι από τα τέλη του Μάρτη. Τον Απρίλιο είχαμε πολλά last minute κι αυτό συνεχίζεται» ανέφερε.
Οι τιμές
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο κ. Φιλιπποπολίτης είπε ότι «έχουμε κρατήσεις και η αγορά κινείται αλλά δεν ξέρουμε ποιος θα πληρώσει τις αυξήσεις. Κάποιοι τουρ οπερέιτορ ζήτησαν ένα επιπλέον ποσό από τους πελάτες που είχαν κλείσει τα πακέτα, ενώ κάποιοι άλλοι όχι. Το πιο εύκολο είναι να γεμίσεις ένα αεροπλάνο αλλά το ζήτημα είναι αν μένουν λεφτά στην αεροπορική εταιρεία ή στον τουρ οπερέιτορ. Εγώ βλέπω ότι γίνονται αρκετές προσφορές, υπάρχουν προσφορές και από τα ξενοδοχεία αλλά είναι λίγες. Το κλασικό ερώτημα κάθε επιχειρηματία είναι αν είναι καλύτερα η επιχείρηση να είναι άδεια χωρίς έξοδα ή να είναι γεμάτη με μειωμένα έσοδα. Αναρωτιούνται όλοι αλλά δεν υπάρχει απάντηση και ο καθένας πράττει ανάλογα με τις δυνατότητές του για τις εκπτώσεις που θα κάνει. Η κατάσταση είναι περίεργη. Το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου των τιμών το απορροφούν οι αεροπορικές εταιρείες και οι τουρ οπερέιτορς και λιγότερο οι ξενοδόχοι».
Στο αεροδρόμιο
Αναφορικά με το πολύ σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει φέτος η Ζάκυνθος στο αεροδρόμιο κατά την άφιξη των αεροπλάνων από τη Μ. Βρετανία, ο κ. Φιλιπποπολίτης είπε ότι «είναι το μεγάλο θέμα φέτος οι καθυστερήσεις στο αεροδρόμιο κι όταν φθάνουν 3 αγγλικές πτήσεις μαζί, η καθυστέρηση φθάνει και τις 2,5 ώρες μέχρι ο κάθε πελάτης να περάσει από τον έλεγχο διαβατηρίων.
Είναι ένα πρόβλημα που το αντιμετωπίζουμε από την πρώτη μέρα της φετινής σεζόν, από την 1η Μαΐου κι όταν έχουμε 3 πτήσεις μαζί, οι πελάτες βγαίνουν εκνευρισμένοι και οι οδηγοί των λεωφορείων που τους μεταφέρουν στα ξενοδοχεία είναι αυτοί που δέχονται αρχικά τον εκνευρισμό. Πρέπει να προσθέσουμε και το θέμα της επικινδυνότητας που υπάρχει όταν κάποιος είναι τόση ώρα κάτω από τον ήλιο, τον αέρα ή τις οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες έχουμε. Δεν ξέρω αν θα βρεθεί λύση και τελικά το αεροδρόμιό μας είναι μικρό για τόσο κόσμο. Συζητάμε για καινούργια σλοτς κλπ., αλλά βλέπουμε ότι στην πράξη δεν χωράει τόσος κόσμος. Το ερώτημα είναι μεγάλο και δεν γνωρίζουμε αν χωράει τόσος κόσμος, αν αντέχουν οι δρόμοι κι αν αντέχουν οι υποδομές μας. Νομίζω πως η απάντηση είναι αυτονόητη, δεν αντέχουμε.
Είναι και η γραμμή του ίντερνετ που πέφτει. Φέτος υπάρχουν κανονισμοί σαν ευρωπαϊκή χώρα που είμαστε, να λαμβάνουμε δεδομένα για κάθε επιβάτη».
Συγκρίνοντας τη Ζάκυνθος με άλλες περιοχές, ο κ. Φιλιπποπολίτης σημείωσε: «Τα δικά μας προβλήματα είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά που έχουν στην Κέρκυρα γιατί εκεί η καθυστέρηση είναι 1 με 1,5 ώρα ενώ εδώ η καθυστέρηση μπορεί να φθάσει και τις 2,5 ώρες. Επειδή έχουμε μικρό αεροδρόμιο, τα προβλήματα επεκτείνονται στις άλλες πτήσεις, για παράδειγμα έρχονται οι Ολλανδοί και δεν μπορούν να παραλάβουν τις βαλίτσες τους γιατί οι ιμάντες είναι γεμάτοι από τις αποσκευές των Βρετανών. Το ένα φέρνει το άλλο και υπάρχει ασφυξία στο αεροδρόμιο τις ώρες που έχουμε τις πτήσεις από τη Μ. Βρετανία. Πρέπει να βρουν τρόπο να φεύγει γρήγορα το κόσμος».
Για την πρόταση του Προέδρου ξενοδόχων Γ. Μάργαρη να αξιοποιηθεί το παλιό κτίριο του αεροδρομίου, ο κ. Φιλιπποπολίτης είπε ότι βρίσκει πολύ σωστή την πρόταση. Εμείς έχουμε επισημάνει τα προβλήματα από τις αρχές του Μάη και υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα στα social media, με ρωτούν οι συνεργάτες μου αν υπάρχει κάποια λύση κι αν θα γίνει κάτι.
Για το ενδεχόμενο έκδοσης ταξιδιωτικής οδηγίας ο κ. Φιλιπποπολίτης είπε ότι αν προκύψει κάποιο ατύχημα στην πίστα δεν αποκλείεται αν και είναι τραβηγμένο. Νομίζω ότι έχουν καταλάβει το πρόβλημα.
Η κίνηση
Ο κ. Φιλιπποπολίτης αναφέρθηκε στη γκρίνια που υπάρχει φέτος από τα εστιατόρια για συγκράτηση των τουριστών στην κατανάλωση και είπε ότι «πλέον τα χρήματα καθενός είναι περιορισμένα και συγκεκριμένα. Δεν υπάρχει μεγάλη κατανάλωση γιατί ο κόσμος δεν έχει χρήματα και πρέπει να το καταλάβουμε αυτό. Εμείς πρέπει να στηρίξουμε τον κόσμο που έρχεται στη Ζάκυνθο». Υπενθύμισε ότι δεν έχουμε λύσει τα μεγάλα προβλήματα όπως ύδρευση, αποχέτευση, οδικό δίκτυο, κυκλοφοριακό κλπ. Τέλος ανέφερε ότι φέτος έχουμε πτήσεις από τη Μολδαβία οι οποίες θα μεταφέρουν Ουκρανούς.