Οι ελαιοκαλλιεργητές βρίσκονται αντιμέτωποι με μια δύσκολη πραγματικότητα το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθώς η τιμή που λαμβάνουν για το λάδι τους είναι ιδιαίτερα χαμηλή και δεν έχει καμία σχέση με την τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής στα ράφια των super market που φτάνει στα 10 με 15 ευρώ το κιλό.
Παράλληλα, οι ελαιοπαραγωγοί περιμένουν με αγωνία την έναρξη και την εφαρμογή της δακοκτονίας, καθώς ο δάκος αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εχθρούς της ελιάς. Η έγκαιρη καταπολέμησή του είναι απαραίτητη για την προστασία της παραγωγής.
Η τιμή του λαδιού
Ο κ. Νίκος Σούλης, ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου στη Ζάκυνθο, μίλησε στον –Ε- σχετικά με την τιμή του ελαιόλαδου στη Ζάκυνθο:
«Η τιμή του ελαιολάδου βρίσκεται στα 3,20 ευρώ. Θεωρώ ότι είναι πολύ χαμηλή η τιμή και δεν ικανοποιεί καθόλου τον αγρότη. Δυστυχώς, οι καλλιεργητές είναι σε μια αρκετά δύσκολη θέση με όλο αυτό που συμβαίνει. Εγώ δεν βλέπω καμία θετική πρόοδο ως προς την τιμή. Παρόλα αυτά πιστεύω ότι θα έχουμε μια καλή παραγωγή φέτος στο ελαιόλαδο.
Τώρα, οι τιμές θα εξαρτηθούν από την παγκόσμια παραγωγή. Φυσικά, σημαντικό ρόλο έχει και η αγορά.
Πρέπει να σημειωθεί, ότι υπάρχει μεγάλη οικονομική διάφορα ανάμεσα στην τιμή του λαδιού που πουλάει ο αγρότης και σε αυτή που υπάρχει στο super market. Όμως, δεν μπορούμε να παρέμβουμε σε αυτό το γεγονός. Όταν το λάδι είχε τιμή 7 ευρώ, τότε αγόραζαν το ελαιόλαδο και έτσι η αγορά έχει μια συγκεκριμένη τιμή τώρα.
Η τιμή που παίρνει ο αγρότης διαφέρει από αυτή του λαδιού στα ράφια».
Η δακοκτονία
Ο κ. Ν. Σούλης αναφέρθηκε στην διαδικασία της δακοκτονίας στη Ζάκυνθο:
«Φέτος, εύχομαι να πραγματοποιηθεί η δακοκτονία στο νησί μας. Αυτός είναι ένας τρόπος, ώστε να προστατέψουμε τον κάθε αγρότη και την καλλιέργεια αυτού. Τα προηγούμενα χρόνια δεν γινόταν δακοκτονία, αλλά φέτος βλέπουμε ένα ενδιαφέρον από τώρα. Αν εφαρμόσουμε νωρίς την δακοκτονία φέτος, τότε θα προστατευτεί ο καρπός της ελιάς».
ΟΛΓΑ ΓΚΟΥΣΚΟΥ