Η τιμή του ελαιόλαδου αυτή την περίοδο βρίσκεται περίπου στα 3,60 ευρώ, προκαλώντας ανησυχία στους ελαιοκαλλιεργητές.
Τα υψηλά μεροκάματα αυξάνουν σημαντικά το κόστος των εργασιών, ενώ οι καιρικές συνθήκες έχουν επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή σε πολλές περιοχές. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, οι παραγωγοί προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανή την καλλιέργειά τους.
Η τιμή του ελαιολάδου
Ο κ. Νίκος Τεμπονέρας, έμπορος ελαιολάδου στη Ζάκυνθο, μίλησε στον –Ε- σχετικά με την τιμή που έχει σήμερα το λάδι:
«Οι Ιταλοί ήθελαν να αγοράσουν το λάδι φθηνότερα φέτος από την τιμή όπου εμείς δίναμε. Έτσι, αναγκάστηκαν να μη αγοράσουν ελαιόλαδα για κάποιες ημέρες. Θεωρώ ότι πρέπει να βελτιωθεί λίγο η τιμή του λαδιού γιατί κάτω από τα 4 ευρώ είναι δύσκολο να γίνει η συγκομιδή των ελιών.
Τώρα η τιμή του λαδιού βρίσκεται στα 3,60 ευρώ στη Ζάκυνθο. Βέβαια είχαμε και κάποια σκαμπανεβάσματα το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Βλέπουμε ότι κάθε φορά μειώνεται η τιμή. Πρέπει να σημειωθεί, ότι φέτος δεν υπάρχουν και πολλά καλά λάδια στην αγορά.
Αυτή την στιγμή η Ισπανία έχει τιμή στο ελαιόλαδο τους 4,40 ευρώ».
Τα καιρικά προβλήματα
Ο κ. Ν. Τεμπονέρας αναφέρθηκε στα καιρικά προβλήματα και πως αυτά επηρεάζουν τις ελιές:
«Τα αποτελέσματα του παγετού θα φανούν στις αρχές Ιουνίου. Η ελιά ‘’δένει’’ περίπου 7 φορές. Οπότε μπορεί να μην πάει καλά στην μια ανθοφορία αλλά να πάει καλά στην άλλη…
Άρα, για να μπορέσουμε να έχουμε μια συνολική εικόνα των προβλημάτων του παγετού, θα μπορούμε να το γνωρίζουμε περίπου στις 15 Ιουνίου. Φέτος, θεωρούμε ότι θα έχουμε μεγάλη παραγωγή».
Τα μεροκάματα
Οκ. Ν. Τεμπονέρας αναφέρθηκε στα υψηλά μεροκάματα που ζητούν για τις αγροτικές εργασίες οι εργάτες:
«Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ότι δεν έχουμε ούτε εργατικά χέρια αλλά ούτε και λογικά μεροκάματα. Πιο συγκεκριμένα, τα μεροκάματα είναι περίπου 80 ευρώ, δηλαδή 10 ευρώ την ώρα.
Διαπιστώνουμε ότι αν συγκρίνουμε την τιμή του λαδιού με τα χρήματα που θα ξοδέψει κάποιος για τα μεροκάματα, τότε βλέπουμε ότι δεν συμφέρει κάποιον αγρότη να μαζέψει τις ελιές του.
Ύστερα, το κοστολόγιο αυξάνεται γιατί δεν είναι μόνο η συγκομιδή αλλά οι καλλιέργειες κι άλλες πολλές εργασίες.
Πρέπει να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας στην Ελλάδα. Έτσι, θα μπορέσουν οι Έλληνες να εξάγουν τυποποιημένο ελαιόλαδο σε διάφορες Χώρες».
ΟΛΓΑ ΓΚΟΥΣΚΟΥ