Τους τελευταίους μήνες, η κατάσταση με τα ποντίκια στη Ζάκυνθο έχει γίνει πολύ σοβαρή και προκαλεί έντονη ανησυχία στους κατοίκους και τους επαγγελματίες του νησιού. Σε πολλές περιοχές παρατηρείται μεγάλη αύξηση των τρωκτικών, τόσο μέσα σε κατοικημένες περιοχές όσο και κοντά σε καταστήματα, δρόμους και δημόσιους χώρους. Το πρόβλημα δεν επηρεάζει μόνο την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά δημιουργεί και κινδύνους για τη δημόσια υγεία και την εικόνα του νησιού.
Παράλληλα στο προσκήνιο υπάρχουν κι άλλα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες του νησιού. Η αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ Δ. Ακτύπη και Ν. Αρετάκη δημιουργεί σημαντικά ερωτήματα για τις χρηματοδοτήσεις και τα έργα που ακούγονται για την Ζάκυνθο.
Η μυοκτονία
Ο κ. Ανδρέας Ξένος, Δημοτικός Σύμβουλος, μίλησε στον –Ε- σχετικά με την έξαρση των τρωκτικών στη Ζάκυνθο:

«Πραγματικά υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στο νησί μας με τα ποντίκια και την λεπτοσπείρωση. Πρέπει όλο αυτό να αντιμετωπιστεί με μεγάλη σοβαρότητα τόσο από την Περιφέρεια όσο και από τον Δήμο. Μια μόνο προσπάθεια μυοκτονίας, νομίζω δεν επαρκεί.
Πρώτα απ’όλα χρειάζεται το συγκεκριμένο θέμα μια επιστημονική προσέγγιση. Στην συνέχεια οι πράξεις της μυοκτονίας θα πρέπει να γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα καθ’όλη την διάρκεια της χρονιάς.
Μακάρι να υπάρξει συνεργασία μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας γιατί μπορεί να αποδώσει αποτελέσματα. Εγώ διατηρώ κάποιες σοβαρές επιφυλάξεις στο κατά πόσο συνεργάζεται ο Δήμος με την Περιφέρεια. Εγώ δεν έχω δει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα μέσα σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα θητείας τόσο της Δημοτικής Αρχής όσο και της Περιφερειακής Αρχής. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι συμβαίνει το αντίθετο…
Ο καθένας προσπαθεί να αποφύγει τις δικές του ευθύνες και να τις μεταφέρει στον άλλο φορέα.
Νομίζω ότι τα ποντίκια υπάρχουν σε όλη την Ζάκυνθο. Αυτό οφείλεται στο ότι δεν κάνουν μυοκτονία οι φορείς. Επίσης δεν προσπαθούν στην διαδικασία της μυοκτονίας ούτε οι ίδιοι οι κάτοικοι ούτε και οι επιχειρηματίες. Χρειάζεται μια προσπάθεια από τους πολίτες για να γίνει μια σωστή μυοκτονία».
Αρετάκης κ’ Ακτύπης
Ο κ. Α. Ξένος δήλωσε στον –Ε- αναφορικά με την αντιπαράθεση Δ. Ακτύπη και Ν. Αρετάκη:
«Αυτά που ακούγονται είναι περίεργα. Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι κάποιος πήρε χρήματα από το έργο της αγροτικής οδοποιίας για να τα δώσει για την καθ’ύψους επέκταση του Λυκείου στο Καταστάρι.
Το όλο θέμα απαιτεί μια διερεύνηση για να δούμε ποιος έχει δίκιο. Πρέπει να βρούμε τον λόγο όπου υπάρχουν όλες αυτές οι καθυστερήσεις γύρω από αυτό το έργο.
Εγώ δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι τα χρήματα της αγροτικής οδοποιίας μεταφέρθηκαν στο έργο του Λυκείου».
Το έργο των οπτικών ινών
Ο κ. Α. Ξένος απάντησε στον –Ε- σχετικά με το έργο των οπτικών ινών και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην Πόλη αλλά και σε ολόκληρη την Ζάκυνθο:
«Δεν γίνεται να ξεκινούν τα έργα και οι εκσκαφές τώρα το καλοκαίρι μετά από έναν ολόκληρο χειμώνα. Θεωρώ ότι έκαναν πολύ καλά οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες του Αργασίου και αντέδρασαν με αυτή την κατάσταση.
Θα πρέπει να υπάρχει ένας σοβαρός σχεδιασμός και προγραμματισμός. Τέτοιου είδους έργα υποδομών θα έπρεπε να γίνονται τις περιόδους που δεν θα ενοχλούν. Καταλαβαίνω ότι είναι φυσικό να γίνουν αυτά τα έργα.
Η κατάσταση που επικρατεί στην Πόλη είναι χαώδης. Πιο συγκεκριμένα, όλα αυτά διώχνουν τους κατοίκους από την Πόλη.
Καθημερινά διαβάζω Δελτία Τύπου ιδιαίτερα από τον Βουλευτή όπου ανακοινώνει εκατομμύρια για την Ζάκυνθο. Πραγματικά εγώ ψάχνω να δω που είναι αυτά τα έργα των εκατομμυρίων… Η δουλειά του Βουλευτή είναι άλλη και όχι να βγάζει Δελτία Τύπου! Εγώ δεν έχω δει τίποτα απ’όλα αυτά να υλοποιείται στην πράξη. Αν κάποιος πολίτης έχει δει κάποιο έργο να μου το υποδείξει».
ΟΛΓΑ ΓΚΟΥΣΚΟΥ