Σε συνέχεια των κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες στο νησί μας και καθώς τα τρωκτικά εντοπίστηκαν να κυκλοφορούν στο κέντρο της πόλης, ζητήθηκε η βοήθεια του Ιατρικού Συλλόγου Ζακύνθου για την ενημέρωση της κοινής γνώμης η οποία πρέπει να είναι άκρως ευαισθητοποιημένη σε τέτοια ζητήματα για να προλαμβάνουμε τα χειρότερα.

Ο ιατρός παθολόγος Συγούρος Θεοδόσης μίλησε στην εφημερίδα ΕΡΜΗΣ για τους κινδύνους της λεπτοσπείρωσης, μιας ζωονόσου που πλήττει ιδιαίτερα την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και υπογράμμισε τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και της ιατρικής βοήθειας, ειδικά για άτομα που εργάζονται στην ύπαιθρο, καθώς έχουμε θρηνήσει αρκετά θύματα.
Το πρόβλημα είναι παλιό
Κάνοντας μια αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν ο κ. Θεοδόσης είπε: «Tο θέμα της λεπτοσπείρωσης μας έχει απασχολήσει και μας απασχολεί χρόνια τώρα. Είναι για τη Ζάκυνθο ένα συνεχές πρόβλημα και θέλω να θυμίσω ότι το 2015 ο Ιατρικός Σύλλογος Ζακύνθου και σας μιλάω και ως Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου, είχε οργανώσει μια ημερίδα που είχε αποκλειστικό θέμα τη λεπτοσπείρωση και τότε είχαμε καλεσμένους εξαιρετικούς ομιλητές. Είχαν έλθει από την Πανεπιστημιακή Κλινική του Νοσοκομείου «ΣΩΤΗΡΙΑ» που ήταν γνώστες του αντικειμένου, αλλά και καθηγητές από το Πανεπιστήμιο του Ρίου και έγινε μια ωραία ημερίδα που ήταν ανοιχτή όχι μόνο στους επαγγελματίες υγείας αλλά και στο κοινό και είχαμε ασχοληθεί μόνο με το συγκεκριμένο θέμα.
Το θέμα της λεπτοσπείρωσης μας αφορά δεκαετίες τώρα και ως γιατρός του νοσοκομείου από το 2009 μέχρι το 2020 αντιμετώπισα και εγώ και οι συνάδελφοί μου πάρα πολλά περιστατικά αλλά είναι ένα θέμα που μας αφορά και μας απασχολεί».
Το Ιόνιο έχει πρωτιά
Για την περιοχή μας ο κ. Θεοδόσης ανέφερε τα ακόλουθα: «Η Ζάκυνθος και γενικά η Περιφέρεια των Ιονίων νήσων είναι η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα σε κρούσματα. Ευτυχώς δεν έχουμε άλλες ζωονόσους και αναφέρομαι σε νοσήματα που πλήττουν τα ζώα και μεταδίδονται στους ανθρώπους, έχουμε μόνο τη λεπτοσπείρωση καθώς υπάρχουν πολλά ποντίκια. Δεν έχουμε βρουκέλα, δεν έχουμε μελιταίο πυρετό δεν έχουμε άλλα νοσήματα που αφορούν τα αιγοπρόβατα δυστυχώς όμως έχουμε λεπτοσπείρωση!»
Απαντώντας σε ερώτημα για τους λόγους που το Ιόνιο έχει τόσα πολλά κρούσματα, ο κ. Θεοδόσης ανέφερε πως παίζουν ρόλο οι πολλές βροχοπτώσεις. «Η Δυτική Ελλάδα έχει πάρα πολλές βροχές οι οποίες ξεκινάνε νωρίς. Τα τελευταία χρόνια είχαμε κάποιες χρονιές με έντονη ξηρασία, όμως είναι γεγονός ότι ειδικά φέτος αλλά και τα παλαιότερα χρόνια ότι είχαμε αρκετές βροχές οι οποίες ξεκινούσαν από το Σεπτέμβριο και έφθαναν μέχρι τους μήνες της άνοιξης, δηλαδή τον Απρίλιο και το Μάιο. Η βασική προϋπόθεση λοιπόν είναι τα νερά και κυρίως τα λιμνάζοντα νερά. Όπου υπάρχουν λιμνάζοντα νερά υπάρχουν και τα ούρα των τρωκτικών τα οποία περιέχουν μέσα τους το βακτήριο που λέγεται λεπτόσπειρα, είναι μία σπειροχαίτη που υπάρχει στο ουροποιητικό σύστημα των τρωκτικών και αναπαράγεται εκεί. Αποβάλλεται με τα ούρα τους σε μέρη που υπάρχουν να λιμνάζοντα νερά. Σε αυτά τα λιμνάζοντα νερά και στα τρεχούμενα νερά έρχεται σε επαφή με αυτά ο άνθρωπος και το βακτήριο αυτό εισέρχεται στον οργανισμό του, κυρίως από ανοιχτές πληγές. Και δεν χρειάζεται να είναι μεγάλες πληγές γιατί και μια αμυχή μπορεί να είναι και να υπάρχει μία λύση συνεχείας του δέρματος. Μέσα από αυτούς τους μικροτραυματισμούς τόσο στα χέρια όσο και στα πόδια εισέρχεται το βακτήριο αυτό και δημιουργεί τη νόσο. Να ξέρετε ότι η μετάδοση δεν γίνεται μόνο από τις άκρες, γίνεται και από τους βλενογόνους, από το στόμα, από τα μάτια. Ειδικά όταν το φορτίο του βακτηρίου είναι υψηλό και η έκθεση είναι παρατεταμένη και μεγάλη. Τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά του νησιού μας ευνοούν την λίμναση των υδάτων για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το κυριότερο από όλα είναι ότι υπάρχουν εκατομμύρια ποντίκια στο νησί μας και νοσούν και επειδή νοσούν μεταδίνουν μετά τη νόσο και στον άνθρωπο. Άρα είναι ένας συνεχές πρόβλημα που το γνωρίζουμε και πάντα όταν εμείς οι γιατροί μιλάμε στα μέσα ενημέρωσης δεν ξεχνάμε να το αναφέρουμε γιατί είναι ένα ύπουλο νόσημα το οποίο μπορεί να μην το καταλάβει ο ασθενής είναι πιθανό να μην το καταλάβει γιατί δεν ξέρει αλλά πολλές φορές και εμείς οι γιατροί μπορεί να παρασυρθούμε γιατί σε μια περίοδο που υπάρχουν πολλές λοιμώξεις όπως το χειμώνα. Ο επαγγελματίας υγείας πρέπει να υποψιαστεί ότι πιθανά έχουμε να κάνουμε λεπτοσπείρωση όταν ο ασθενής έχει πολύ υψηλό πυρετό μέχρι και 40. Επίσης έχει έντονες μυαλγίες. Επίμονη κεφαλαλγία η οποία εντοπίζεται στο μέτωπο, αλλά κυρίως πίσω από τα μάτια. Έντονη καταβολή, έντονη αδυναμία και το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι δεν υπάρχουν τα συμπτώματα της λοίμωξης του αναπνευστικού. Το τελευταίο στάδιο είναι η αιμορραγία στους πνεύμονες (ενδοπνευμονική αιμορραγία).
Στη Ζάκυνθο το στέλεχος που προσβάλλει τους ασθενείς μας και το στέλεχος που ενδημεί εδώ στα ποντίκια είναι ένα ήπιο στέλεχος. Είναι ένα στέλεχος που δημιουργεί νοσηρότητα αλλά ευτυχώς έχει χαμηλή θνητότητα».
Η διάγνωση
Μιλώντας για την αξία της γρήγορης διάγνωσης ο κ. Θεοδόσης είπε: «Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι σαν νόσημα αντιμετωπίζεται έγκαιρα, αρκεί να βγει γρήγορα η διάγνωση και γρήγορα να πάει ο ασθενής στον γιατρό ή στο νοσοκομείο και να γίνουν άμεσα οι εξετάσεις. Οι γιατροί στη Ζάκυνθο είναι υποψιασμένοι για τη λεπτοσπείρωση».
Ο κ. Θεοδόσης σημείωσε ακόμα τα εξής: «Εκεί που ο κάθε νοικοκύρης και ο κάθε πολίτης θεωρεί ότι μπορεί να υπάρχουν τρωκτικά να κινούνται, να μολύνουν το περιβάλλον γύρω τους, εκεί πρέπει να είναι προσεκτικός, να φοράει γάντια, αν υπάρχουν λιμνάζοντα νερά να φοράει γαλότσες και να μην βγαίνει με γυμνά πόδια έξω, να πλένει πολύ καλά τα χέρια του και το πρόσωπό του όταν φεύγει, από αυτούς τους χώρους. Αυτό μπορεί να κάνει κάποιος ειδικά στην ύπαιθρο».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Θεοδόσης «νοσούν γύρω στα 6-7 εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη μας κάθε χρόνο από τη λεπτοσπείρωση. Και γύρω στις 60.000 άτομα δυστυχώς πεθαίνουν. Άρα είναι ένα φαινόμενο παγκόσμιο, ειδικά στις τροπικές χώρες. Μέσα σε αυτές λοιπόν τις περιοχές είναι και το δικό μας το νησί.