Τους τελευταίους μήνες, οι καταναλωτές έρχονται αντιμέτωποι με μια σημαντική αύξηση στις τιμές όλων των ειδών κρέατος, γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στα νοικοκυριά.
Από το αρνί και το κατσίκι, μέχρι το χοιρινό και το μοσχάρι, οι τιμές έχουν ανέβει σε βαθμό που δυσκολεύει όλο και περισσότερο την καθημερινή αγορά βασικών τροφίμων. Η αύξηση ξεπερνά τα 2 ευρώ το κιλό, κάτι που επιβαρύνει ιδιαίτερα τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Ανάμεσα σε όλα τα κρέατα, το μοσχάρι είναι εκείνο που παρουσιάζει την μεγαλύτερη άνοδο στην τιμή του. Το συγκεκριμένο προϊόν, έχει γίνει πλέον ακόμα πιο δύσκολα προσιτό για πολλούς ανθρώπους.
Η κατάσταση αυτή δημιουργεί έντονο προβληματισμό σχετικά με τις αιτίες που οδηγούν σε τέτοιες αυξήσεις, αλλά και με το πώς θα μπορέσουν τα νοικοκυριά να ανταπεξέλθουν στις συνεχείς αυξήσεις.
Οι τιμές των κρεάτων
Ο κ. Μπάμπης Κάνδυλας, ιδιοκτήτης κρεοπωλείου, δήλωσε στον –Ε- αναφορικά με τις τιμές των κρεάτων αυτή την περίοδο:
«Προσπαθώ στο μαγαζί μου να κρατήσω σε λογικά επίπεδα τις τιμές.
- Το μοσχάρι κοστίζει 17 ευρώ.
- Το μοσχάρι με κόκαλο κοστίζει 14 ευρώ.
- Ο αετός κοστίζει 12 ευρώ.
- Το χοιρινό κοστίζει 8 ευρώ.
- Οι γαλοπούλες κοστίζουν 13,50 ευρώ.
- Το κατσίκι κοστίζει 16 ευρώ.
- Το αρνί κοστίζει 16 ευρώ.
Αν ανεβάσω αυτές τις τιμές στα 18 με 19 ευρώ το κιλό, τότε ποιος θα τα αγοράζει;
Όλα τα κρέατα έχουν αυξηθεί περίπου 2 ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Στα κοτόπουλα παραμένουν σταθερές οι τιμές. Το μοσχάρι έχει ακριβύνει πάρα πολύ. Για παράδειγμα, από 15 ευρώ που είχε η τιμή του, τώρα έχει 17 ευρώ».
Στα ύψη το μοσχάρι
Ο κ. Νίκος Λαγοπόδης, ιδιοκτήτης κρεοπωλείου, απάντησε στον –Ε- σχετικά με τις αυξήσεις στα τιμές των κρεάτων και την κίνηση της αγοράς:
«Αυτή την στιγμή, οι τιμές στο χοιρινό και στο κοτόπουλο παραμένουν σταθερές. Ένα ολόκληρο κοτόπουλο κοστίζει περίπου 4,50 ευρώ. Η τιμή του χοιρινού κυμαίνεται από 6,50 ευρώ έως 9 ευρώ. Η τιμή του μοσχαριού ξεκινάει από 13 ευρώ έως 18 ευρώ.
Αναφορικά με το κρέας του αρνιού, γνωρίζουμε ότι σφάζουμε αρνιά μόνο από τους ‘’καθαρούς’’ νομούς της Ελλάδας. Όλοι ξέρουμε ότι τα περισσότερα αρνιά που έρχονται στην Ελλάδα είναι εισαγόμενα και πιο συγκεκριμένα από την Ρουμανία. Μέχρι στιγμής, βλέπουμε ότι δεν έχουμε ελλείψεις σχετικά με το κρέας του αρνιού.
Πρέπει να σημειωθεί, ότι το κρέας του μοσχαριού έχει αυξηθεί αρκετά. Η τιμή του μοσχαριού είναι περίπου 2,50 ευρώ το κιλό πιο ακριβή σε σχέση με πέρυσι.
Ο κόσμος παραπονιέται για τις τιμές αλλά πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι για όλο αυτό που συμβαίνει. Το προηγούμενο χρονικό διάστημα, η τιμή του μοσχαριού αυξανόταν έως και 0,40 λεπτά την εβδομάδα».
ΟΛΓΑ ΓΚΟΥΣΚΟΥ